Traseul vieţii bune: La 20 de ani mă mut în Malta, la 30 în Franţa şi la bătrâneţe în Japonia

Autor: Cristina Roşca 19.08.2010

Ca turist, ai destinaţii preferate sau dorite. Vrei la Paris pentru Turnul Eiffel sau la Roma pentru Colosseum. Ca cetăţean, ai însă ţări preferate pentru a locui? Care sunt cele mai bune state şi de ce, conform unui clasament făcut de săptămânalul Newsweek.

Brazilia - Cel mai bun loc pentru operaţii estetice

În nicio altă ţară din lume nu există mai mulţi chirurgi esteticieni per capita. Aici, industria evaluată la 15 mld. dolari (11,5 mld. euro) atrage aproape la fel de mulţi turişti ca şi plajele însorite ale statului sud-american. Reglementările relaxate dau de asemenea o mână de ajutor chirurgilor brazilieni.

Danemarca - Unde e cel mai bine să fii şomer?

Danemarca este una dintre cele mai "prietenoase" ţări cu şomerii, în condiţiile în care aceştia primesc bani de la stat timp de patru ani după ce şi-au pierdut locul de muncă. Autorităţile încearcă însă să reducă perioada la doi ani din cauza problemelor de la bugetul de stat. Aici, ajutorul de şomaj este de circa 80% din salariu, însă locuitorii statului nordic trebuie să plătească taxe pe venit de 50%.

Franţa - Cea mai bună ţară pentru a avea un copil

În Franţa, tinerele mame au toate motivele să fie fericite: concediu maternal de şapte luni plătit, servicii de sănătate ieftine şi o persoană specializată care face vizite la domiciliu. În hexagon, dacă mama este bolnavă, guvernul trimite pe cineva să aibă grijă de casă şi să spele haine.

Japonia - Unde mergi când eşti bătrân?

Bătrânii Japoniei - care reprezintă circa o cincime din populaţia statului - nu se bucură doar de pensii generoase, de respectul celor mai tineri şi de altfel al întregii societăţi şi de cea mai optimistă speranţă de viaţă. Ei au şi propria sărbătoare naţională, Keiro No Hi.

Spania - Mergem la masă în Spania?

Spania, o mecca a mâncărurilor, oferă atât localnicilor, cât şi turiştilor specialităţi precum paella. Asta nu este însă tot. Doar în statul iberic te poţi delecta cu specialităţi unicat precum foie-gras candy (prăjituri cu pateu de gâscă) sau şuncă din tapioca, create de bucătari vizionari, ca Ferran Adri, unul dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari din lume.

Malta - Cea mai bună vreme

În Malta turismul este unul dintre principalele motoare ale economiei. Aici vremea frumoasă şi plajele deosebite sunt principalele atracţii. Pe teritoriul Maltei, rareori plouă în perioada aprilie-august, iar verile lungi şi uscate vin la pachet cu ierni blânde şi scurte.