„Singurele vânzări sunt către cei care au luat fonduri UE“, spune un distribuitor de echipamente de construcţii

Autor: Adriana Rosoga 19.08.2010

Importatorul şi distribuitorul de utilaje de construcţii Case Utilaje Construcţii, companie înfiinţată în 2006 de trei antreprenori români, una dintre cele mai dinamice companii din domeniul său de activitate, estimează pentru acest an o scădere a cifrei de afaceri cu aproape 54%, similară cu cea de anul trecut când a rulat 11,1 milioane de euro, pe fondul sistării proiectelor de construcţii.

"Estimez pentru acest an o scădere similară cu cea de anul trecut, însă este greu de făcut o estimare pentru că piaţa este impredictibilă", spune Constantin Mincu, 39 de ani, care a înfiinţat în urmă cu patru ani compania Case Utilaje Construcţii alături de Marius Marciu şi Răzvan Niţoi.

Mincu a lucrat anterior timp de şase ani în cadrul New Hlolland, companie care importă şi distribuie maşini agricole. "Am întâmpinat o reticenţă în dezvoltarea companiei. Accentul era pus pe vânzare şi deloc pe dezvoltare. Astfel am decis împreună cu cei doi prieteni să deschidem propria firmă."

Investiţiile iniţiale s-au situat la 500.000 de euro, bani proveniţi din credite şi din surse proprii. "Am cercetat piaţa şi am spus că putem face ceva diferit de competitori, am încercat să punem accent pe serviciile post-vânzare." Aceasta a fost şi cea mai importantă investiţie pe care compania a realizat-o la început, prin achiziţia a două echipamente de service.

Creştere rapidă

"Am început cu distribuţia unui singur brand, în următorul an am mai adus câteva branduri, am pus accent pe partea de accesorii şi am dezvoltat un departament de echipamente pentru carieră", îşi aminteşte Minc, care spune că a început cu şase angajaţi.

După rezultatele bune înregistrate însă într-o perioadă scurtă, 2006-2008, când compania şi-a multiplicat de aproape zece ori vânzările, declinul pieţei construcţiilor din 2009-2010 şi-a pus însă serios amprenta şi asupra Casei Utilaje Construcţii. În 2008, compania a raportat afaceri de peste 27 mil. euro cu un profit de 2,1 mil. euro.

"Creşterea a fost destul de rapidă, pentru că ştiam ce este de făcut şi nu am întâmpinat greutăţi. Îi cunoşteam pe furnizori şi a fost mai uşor să stabilesc contactele cu clienţii."

Anul în care Case Utilaje Construcţii a apărut pe piaţa locală a fost de fapt începutul perioadei de boom pentru piaţa utilajelor pentru construcţii, datorită investiţiilor masive realizate de companiile de construcţii în mecanizarea lucrărilor. Creşterea s-a oprit însă brusc anul trecut, odată cu începerea perioadei de recesiune, când activităţile din construcţii au fost reduse. În 2009, conform datelor ADUC (Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii), din care face parte şi Case Utilaje Construcţii, piaţa a scăzut cu 76% faţă de anul anterior. Astfel, dacă în 2008 s-au vândut pe piaţă 3.300 de unităţi, anul trecut doar 760 de unităţi au fost cumpărate de constructori.

Principalii jucători pe piaţa de utilaje de construcţii sunt Marcom - distribuitorul exclusiv al mărcii Komatsu, Terra România - distribuitorul mărcii JCB şi Bergerat -Monnyeur - distribuitorul Caterpillar.

O piaţă în scădere

Piaţa de utilaje pentru construcţii este estimată de Constantin Mincu la 100 de milioane de euro în acest an, în condiţiile în care el spune că anul trecut se situa la circa 130 mil. euro.

Spre comparaţie, în 2008, cea mai mare firmă din această piaţă, Marcom, avea o cifră de afaceri de circa 91 mil. euro. "Piaţa poate creşte brusc, însă va depinde de pornirea lucrărilor în infrastructură. Poate în 3-4 ani vom mai ajunge la performanţa din 2006 - 2008." În primele şase luni ale acestui an, compania Case Utilaje Construcţii a vândut 22 de unităţi, faţă de 65 de unităţi în primul semestru al anului trecut.

"În 2009 companiile din construcţii încă mai cumpărau utilaje noi pentru că mergeau pe ideea de a se dezvolta. Acum nimeni nu mai vede dezvoltarea şi achiziţiile au fost stopate. În acest an, singurele vânzări le facem către firmele care au câştigat proiecte europene şi firmele care au apelat la ajutoare de minimis."

Preţurile pentru utilajele de construcţii noi variază între 10.000 de euro şi 1 mil. de euro, însă cazurile în care se achiziţionează utilaje scumpe sunt rare. "Cel mai scump utilaj pe care l-am vândut noi a valorat 400.000 de euro", afirmă Mincu.

Profit din alte activităţi

Pe lângă scăderea ciferi de afaceri, Mincu se aşteaptă în acest an la o reducere a profitabilităţii şi spune că încearcă să-şi extindă activităţile pentru a completa acest minus. "Schimbările sunt drastice. Cheia este să te deschizi şi să-ţi aduci profiturile din alte zone. Din 2008 am început să mizăm pe vânzările de piese de schimb şi consumabile şi am încercat să dezvoltăm departamentul de echipamente logistice, pentru că transportatorii chiar dacă au avut scăderi, tot funcţionează."

În prezent, circa 90% din veniturile firmei provin din vânzările de echipamente pentru construcţii, în timp ce restul sunt din echipamente pentru logistică.

Compania, care are 35 de angajaţi, derulează în prezent o investiţie de 3-4 mil. euro în construcţia unui sediu în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov. "Sperăm să finalizăm lucrările la sfârşitul acestui an. Vor fi acolo birouri, un show-room şi un service. În 2007 am achiziţionat terenul care are o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, iar în decembrie 2008 am pornit investiţia." Sediul va avea o suprafaţă construită de 5.000 de metri pătraţi.

Compania mai deţine trei birouri proprii în ţară şi colaborează cu alţi trei distribuitori locali. Printre mărcile pe care Case Utilaje Construcţii le distribuie pe piaţa locală se numără CASE, Cesab, Furukawa sau Dulevo.