Exclusiv online: Proiectele pentru femei primesc bani europeni pe bandă rulantă

Autori: Adelina Mihai , Adriana Rosoga 20.08.2010

Câteva zeci de proiecte depuse de ONG-uri, fundaţii sau firme private au câştigat în ultimii doi ani bani europeni pentru a califica femeile din mediul rural. Pentru unele domenii din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), beneficiarii s-au înghesuit să depună proiecte, astfel încât a fost depăşit plafonul alocat. Spre exemplu, în cadrul domeniului 6.3 - "Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii", în cadrul căruia sunt sprijinite programe de calificare şi recalificare pentru creşterea abilităţilor şi calificărilor femeilor, dezvoltarea carierei, inclusiv sprijin pentru întreţinerea unei afaceri, alocarea financiară pentru perioada 2007-2013 este de 73 milioane de euro, iar valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitate în cadrul proiectelor selectate este de 130 milioane de euro.

"România se confruntă cu o discrepanţă în ceea ce priveşte calificările cerute pe piaţa muncii şi competenţele formate în şcoli. Femeile nu sunt preferate la angajare, iar multă lume spune că rolul femeii este acela de a sta la cratiţă şi de a avea grijă de copii. Această mentalitate trebuie să se schimbe, iar fondurile europene trebuie folosite în acest scop", este de părere Gabriela Popescu, directorul executiv al firmei de consultanţă Depro Inovaţie, companie care a obţinut în 2008 cea mai mare finanţarte din fondurile europene pentru resurse umane, în valoare de 4,5 milioane de euro. Proiectul, denumit " Un viitor mai bun pentru femei", are printre activităţi derularea unor cursuri de formare profesională pentru 4.000 de femei din mediul rural şi din oraşele mici care vor să iniţieze sau să participe la dezvoltarea unei afaceri.

Şi Marin Florian, responsabil de proiect în cadrul Blocului Naţional Sindical, una din cele mai active organizaţii sindicale care a depus şi câştigat proiecte finanţate din fondurile pentru HR, este de părere că problema integrării femeilor pe piaţa muncii necesită finanţare europeană, întrucât este foarte dezbătută şi la nivel european.

"Piaţa muncii din România nu a ajuns să conştientizeze importanţa egalităţii de şanse, pentru că aceasta nu pare a fi o problemă stringentă pe piaţa muncii, cum este la nivel european.Trebuie să existe o consolidare a statutului femeii, pentru că, dacă ne uităm la disponibilizările colective care au avut loc în mediul privat, vom vedea că cele mai multe concedieri s-au făcut din rândul femeilor însărcinate sau al celor care aveau deja copii", spune Florian. BNS are în implementare 8 proiecte finanţate din fondurile pentru HR, cu o valoare de 18,8 mil. euro. Organizaţia sindicală s-a ocupat de scrierea de proiecte depuse de alţi beneficiari, în calitate de partener, proiecte cu o valoare totală de 21,2 mil. euro.

Unul din proiectele BNS vizează promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, iar printre activităţile proiectelor se numără realizarea unei cercetări la nivel naţional pentru identificarea caracteristicilor discriminării pe criterii de gen, promovarea anterprenoriatului în rândul femeilor (acordarea unor subvenţii necesare obţinerii unui credit pentru deschiderea unei afaceri) şi organizarea unor centre de consiliere pentru femeile care nu-şi găsesc un loc de muncă.

"Reprezentativitatea femeilor în sindicate este redusă, pentru că femeile, în general, nu prea sunt angajate. Uitaţi-vă la confederaţiile sindicale: numai una singură are o femeie în board", mai spune Florian.

Până în 2013, România are la dispoziţie peste 4,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, iar până la jumătatea lunii au fost semnate aproape 800 de contracte, cu o valoare totală a finanţării de 1,2 miliarde de euro. La aceeaşi dată, erau în curs de contractare alte 360 de proiecte, evaluate la o valoare totală de 700 de milioane de euro.