Siretul Paşcani caută protecţia insolvenţei

Autor: Adrian Cojocar 22.08.2010

Conducerea producătorului de confecţii Siretul Paşcani (SRT) a decis la finele săptămânii trecute să intre de bună voie în procedură de insolvenţă ca ur­mare a acumulării de datorii şi situa­ţiei financiare precare a com­paniei. Siretul este una dintre cele mai mici com­panii de pe Bursă şi singura firmă de confecţii cotată pe piaţa regle­men­tată a Bursei.

"Analizând situaţia economico-financiară s-a observat că pe fondul actualei crize financiare, societatea se confruntă cu o situaţe economică dificilă, tradusă în acumularea unor debite restante, provenite în special din credite şi dobânzi bancare, impozite şi taxe (…) s-a aprobat de către Consiliul de Ad­ministraţie introducerea cererii pentru deschiderea procedurii insol­venţei prin reorganizarea activităţii", spun reprezentanţii companiei.
Siretul Paşcani era în trecut unul dintre cei mai mari producători de perdele din România, însă în ultimii ani s-a confruntat cu probleme din cauza intrării pe piaţă a produselor chinezeşti mai ieftine. Compania a încercat să se reorienteze spre producţia de îmbră­că­minte şi echipament sportiv, strategie care însă nu a dat rezultatele scontate, in­dicatorii financiari ai Siretul con­ti­nuând să se erodeze.

Astfel, firma de confecţii a raportat în anul de criză 2009 o pierdere record, de 4,1 mil. lei (aproape un milion de euro) după ce cifra de afaceri a com­paniei s-a redus cu 18,8%, la 11,5 mil. lei (2,7 mil. euro). În primul semestru al anului afacerile Siretul au înregistrat un declin de 36% şi firma a acumulat pier­deri de aproape 1,8 mil. lei (420.000 de euro). La 31 iunie, datoriile Siretul cumulau 12,9 mil. lei (circa 3 mil. euro).
Principalul acţionar al companiei este firma Scala Real Estate, care deţine 32,97% din titluri, Euro Con­tinental Invest Iaşi are o participaţie de 10,75%, iar SIF Transilvania (SIF3) deţine 10,78% din capital.
Celelalte două companii de pe Bursă care au intrat în ultimul an în pro­cedură de insolvenţă sunt dez­vo­l­tatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) şi retailer-ul IT&C şi de electro­cas­nice Flamingo International (FLA).