Ştiri pe scurt - Companii - 23 august

Autor: Mediafax 22.08.2010

Transgaz a racordat centrala Brazi la sistemul naţional de transport; Petrom a plătit 20 mil. euro

Transgaz (TGN) a finalizat operaţiunea de racordare a centralei de cogenerare Brazi deţinută de OMV Petrom (SNP) la sistemul naţional de transport al gazelor naturale (SNT), investiţia de 20 mil. euro fiind achitată de compania petrolieră. Transgaz şi OMV Petrom au încheiat în 2007 contractul care prevedea racordarea centralei Brazi la sistemul de transport al gazelor. Racordarea a presupus construirea unei conducte de transport al gazelor naturale de înaltă presiune şi a unei staţii de măsurare gaze. Conducta are o lungime de 30 kilometri şi traversează teritoriul administrativ al localităţilor Corneşti şi Butimanu din judeţul Dâmboviţa, respectiv Cocoraştii de Colţ, Târgşoru Vechi şi Brazi din judeţul Prahova. Lucrările de execuţie a lucrării au demarat în noiembrie 2009.

Compania indiană Time Technoplast a preluat o fabrică din Oradea

Compania indiană Time Technoplast a cumpărat divizia europeană de produse plastice a grupului american Solutia Inc., preluând astfel o fabrică din Oradea, operaţiunile de marketing şi distribuţie din Bruxelles şi reţeaua globală de distribuţie. Solutia Inc. a mutat la sfârşitul lui 2008 o unitate de producţie din Belgia în parcul industrial de la Oradea. Time Technoplast califică această fabrică drept "de ultimă generaţie". Operaţiunile achiziţionate de compania indiană produc şi distribuie carpete şi stropitori de parbriz pentru autovehicule. Reţeaua de distribuţie are anvergură globală, cu excepţia Americii de Nord.

Vânzări în scădere cu 14% din comerţul cu cereale pentru Unisem

Unisem Bucureşti (UNISEM), firmă specializată în comerţul cu cereale, seminţe şi furaje, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 20,4 milioane lei (4,9 milioane euro), în scădere cu 14%, şi un profit de 831.000 lei (200.000 euro), cu 29% sub câştigul din perioada similară din 2009. Firma a încheiat primele şase luni ale anului trecut cu o cifră de afaceri de 23,8 milioane lei şi un profit de 1,1 milioane lei. Veniturile din perioada ianuarie-iunie a acestui an au scăzut cu 17%, la 20,5 milioane lei (4,9 milioane euro), faţă de 24,7 milioane lei în intervalul similar al anului trecut, potrivit raportului financiar transmis vineri pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Cheltuielile au scăzut într-un ritm apropiat, cu 16%, la 19,6 milioane lei (4,7 milioane euro), de la 23,3 milioane lei. Potrivit celor mai recente raportări, SIF Muntenia (SIF4) deţine 71,01% din titlurile Unisem.

Constructorul clujean Transilvania Construcţii şi-a schimbat directorul general

Consiliul de Administraţie al Transilvania Construcţii (COTR) a numit vineri un nou director general, pe Vasile-Dănuţ Lungu, după ce contractul de mandat al Feliciei Felecan a încetat prin acordul părţilor, potrivit informaţiilor transmise de companie. Constructorul a avut în primul semestru afaceri de 17 milioane lei, cu 42% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rulajul a totalizat 11,9 milioane lei. Transilvania Construcţii este controlată de soţii Mircea şi Gabriela Timofte, care deţin împreună acţiuni reprezentând 59,58% din capital. Mircea Timofte are 30,13% din titluri, iar Gabriela Timofte 29,45% din acţiuni. În acţionariatul Transilvania Construcţii se mai regăsesc Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cu 3,17% din acţiuni, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 19,04%. Acţiunile emitentului au închis şedinţa de joi la un preţ de 40 lei pe unitate, în scădere cu 1,23% faţă de referinţă, cotaţie la care capitalizarea Transilvania Construcţii este de 28,3 milioane lei.

Grupaj realizat din surse Mediafax