Multinaţionalele au operat creşteri salariale de 4,5%

Autor: Adelina Mihai 22.08.2010

Companiile multinaţionale prezente pe piaţa locală au continuat să facă majorări salariale de 4,5% în acest an, la jumătatea valorii acordate anul trecut, iar creşterile au fost acordate numai pentru angajaţii performanţi, arată concluziile studiului salarial realizat în acest an de compania Mercer, unul din cei mai mari jucători în domeniul resurselor umane la nivel mondial.



"Majoritatea companiilor au acordat creşteri salariale în lunile ianuarie şi aprilie în funcţie de performanţele individuale ale angajaţilor, dar şi de rezultatele companiei. Totuşi, aproape una din trei companii nu a majorat deloc salariile, nici măcar pe bază de performanţă", susţine Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer.
În general, angajaţii care au avut parte de creşteri salariale în acest an fac parte din categoria specialiştilor senior sau din nivelele de management, aceştia fiind consideraţi angajaţii-cheie din companii, care trebuie motivaţi şi financiar pentru a putea performa în continuare. Pentru restul angajaţilor, companiile au îngheţat bugetele de recrutare. Anagajtorii încă mai acordă şi bonusuri bazate pe performanţă, cu o valoare anuală cuprinsă între 1 şi 3 salarii lunare, însă valoarea depinde de nivelul şi profilul postului.
"Cei care au avut parte de cele mai multe creşteri salariale sunt angajaţii din zona FMCG, producţie (în companiile care au avut activitate şi rezultate profitabile), precum şi în IT, unde creşterile au fost totuşi mai mici", mai spune Datki. Procter& Gamble, Kraft Foods România, Dacia, Den Braven, Wrigley, Adobe sau Agricover sunt doar câteva din companiile care au acordat şi în acest an creşteri salariale, de 3-15%, potrivit datelor furnizate de companii. De creşteri salariale de două cifre au avut parte cei 2010 angajaţi ai companiei americane Wrigley România, producătorul gumei Orbit, care au avut salarii mai mari, în medie, cu 10%.
Studiul salarial realizat de Mercer în 2010 a fost realizat pe un eşantion de 135 de companii, majoritatea multinaţionale, care provin din nouă industrii. La studiu au fost analizate peste 400 de posturi din toate departamentele comapaniilor participante. Cu toate acestea, jumătate din cele 135 de companii participante la studiu continuă angajările în acest an, iar cele mai multe provin din sectoarele IT, producţie şi vânzări de bunuri de larg consum, precum şi din industria energetică.

Managerii din Capitală rămân
în continuare mai bine plătiţi
Salariul pe care îl primesc angajaţii din managementul companiilor care au sediul în Bucureşti rămâne în continuare mai mare decât cel al managerilor din provincie, deşi diferenţele au început încă de anul trecut să se mai estompeze. Dacă anul trecut salariile angajaţilor din top managementul companiilor din Capitală erau cu 30% mai mari decât cele ale angajaţilor de pe aceeaşi funcţie din oraşele mari, precum Cluj sau Timişoara, în prezent diferenţele salariale sunt, în general, de 20%.
"Deciziile de resurse umane pentru 2010 sunt concentrate în continuare pe reducerea costurilor. Mulţi manageri se focusează pe elementele non-financiare (dezvoltare, carieră, echilibru viaţă personală) mai mult decât pe cele financiare, pentru că încearcă să rămână competitivi în războiul pentru talente", mai spune Datki.
Cu toate acestea, beneficiile de bază acordate de companii angajaţilor au rămas cele legate de protecţia vieţii şi sănătăţii angajatului, cum ar fi asigurările de viaţă sau de accidente şi abonamentele medicale şi au renunţat la acordarea de beneficii noi, cum ar fi pensiile private.

Creşteri salariale de 6-7 % pentru 2011
Angajatorii au deocamdată estimări pozitive în ceea ce priveşte creşterile salariale şi pentru anul viitor, mai ales pentru angajaţii la nivel de specialist, pentru că la nivel de management salariile au ajuns la nivelul celor din alte state. Cu toate acestea, este posibil să observe o scădere a bugetelor de salarii în cadrul multinaţionalelor nu din cauza disponibilizărilor, ci pentru că cei care au plecat au fost înlocuiţi de noi angajaţi, cu salarii mai mici.
"Procentele de creştere salarială prognozată sunt puţin mai ridicate pentru 2011, undeva între 6 şi 7%", mai spune Datki.
Salariile au început să revină pe creştere în acest an, după ce anul trecut majoritatea sectoarelor de activitate au îngheţat bugetele salariale.
Astfel, la nivelul lunii iunie, salariile încasate de angajaţii din telecomunicaţii au crescut cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, salariul mediu în acest sector fiind de 731 de euro în prezent, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Şi în industrie salariile au revenit pe creştere, după ce anul trecut au scăzut cu peste 6%. Astfel, la jumătate lui 2010, salariile din industrie au crescut cu 9% faţă de perioada similară din 2009, însă salariile din acest domeniu au rămas printre cele mai mici din economie, cu o valoare medie de 335 de euro.