Bancherii nu se aşteaptă să aibă clienţi la credite prea curând, dar cresc dobânzile

Autor: Ciprian Botea 22.08.2010

Bancherii se aşteaptă ca solicitarea de credite pentru populaţie să fie mai slabă în perioada următoare comparativ cu lunile anterioare, după ce aşteptările pozitive pe care le aveau în trecut au fost contrazise de realitate, arată un sondaj al BNR. În schimb, înăsprirea creditării s-ar putea opri în perioada imediat următoare după ce fenomenul a cunoscut o încetinire drastică în trimestrul trei. Chiar dacă nu au cerere, bancherii majorează dobânzile la creditele pentru populaţie.
Cererea de credite de retail a continuat să scadă şi în trim. II din 2010, deşi bancherii se aşteptau anterior la o revigorare a creditării începând cu luna aprilie, arată sondajul realizat de BNR. La sondaj participă principalele zece bănci locale în funcţie de activitatea de creditare.

Nici cardurile de credit nu mai merg
Nici băncile nu au relaxat însă condiţiile de acordare a împrumuturilor, aproximativ 5% dintre respondenţi indicând chiar o uşoară înăsprire a standardelor de creditare a persoanelor fizice.
O restrângere semnificativă a cererii, indicată de peste 74% dintre respondenţi, s-a înregistrat pe segmentul cardurilor de credit, în timp ce scăderea solicitărilor pen­tru credite de consum cu garanţii a fost indicată de o treime din băncile participante la sondaj. "Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea mai mare fluctuaţie de la începutul acestui an. Este posibil ca la nivel agregat tendinţele menţionate să fie contrabalansate de un avans al cererii pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, altele decât cardurile de credit", menţionează raportul BNR.
Bancherii au motivat înăsprirea standardelor la creditele ipotecare în principal prin aşteptările negative legate de evolu­ţia preţurilor pe piaţa imobiliară. Circa 60% dintre respondenţi au indicat o scădere a preţurilor de pe piaţa imobililiară în trimestrul doi şi aproape jumătate dintre aceştia se aşteaptă la o evoluţie similară în perioada iulie-septembrie. Mă­surile de restricţionare a creditării s-au limitat la diminuarea plafonului maxim pentru creditele nou acordate şi reducerea ponderii serviciului datoriei lunare în venit.

Companiile continuă să ceară credite
Datele de la Centrala Riscurilor Bancare arată că numărul solicitanţilor de credite a variat în prima jumătate a anului între 80.000 şi 136.000 de persoane lunar, fiind în medie de opt-nouă ori mai redusă decât în perioada de boom a creditării. Cererea redusă şi înăsprirea standardelor au dus la o scădere în iunie a soldului creditului neguvernamental cu aproape 10%, până la 48,2 mld. euro. Scăderea a fost influenţată în mare parte şi de deprecierea cursului de schimb.
În schimb, pe sectorul companiilor, bancherii spun că cererea de credite a crescut în trimestrul doi. O cerere mai mare s-a înregistrat în cazul împrumuturilor pe termen scurt pentru firmele mari, în contextul în care sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii este văzut ca fiind din ce în ce mai riscant.