Ce acţiuni spun analiştii că ar putea să bată piaţa până la finalul anului

Autor: Adrian Cojocar 23.08.2010

Cei mai mulţi analişti spun că incerti­tudinea privind creşterea la nivel inter­naţional şi mediul dificil care se anunţă pe plan intern în a doua parte a anului vor favoriza până la finalul anului în primul rând acţiunile companiilor rezistente la un context de piaţă dificil.
Titluri precum cele ale Transgaz şi BVB sunt recomandate de marea majoritate a analiştilor, în timp ce potenţialul altor acţiuni derivă din unele particularităţi cu un grad mai mic sau mai mare de realizare.
"Dată fiind conjuctura actuală, aş merge pe companii care au o evoluţie financiară mai stabilă şi care plătesc divi­dende. Este vorba de Transgaz Mediaş şi mai nou o să fie şi Fondul Proprietatea. La fel BVB, care o să plătească dividende şi este mai stabilă din cauza situaţiei de monopol pe care o are. Dacă vin acţiunile Fondul Pro­prietatea în primul trimestru din 2011, vor susţine şi acţiunile opera­torului de piaţă, pentru că-i va creşte lichiditatea. Pe segmentul de energie mai este Transelectrica Bucureşti", spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.
El mai spune că şi SIF-urile au potenţial însă evoluţia lor este strict legată de evenimentul legislativ cu pragul la SIF-uri, iar când se vor relua în toamnă discuţiile din Parlament cu un vot favorabil, acest lucru le-ar putea creşte valoarea.
Alţi analişti spun că se aşteaptă mai degrabă la corecţii până la finalul anului.
"Personal nu cred că este de intrat pe acţiuni până la finalul anului, pentru că sunt incertitudini mari atât la nivel extern, cât şi intern. Atât timp cât există o dezaccelerare a economiei mondiale, nu pot să fac recomandări de cum­părare pe Bursă, dar pot să spun ce companii rămân atractive după această perioadă sau după ce mai scad cu 10-15%. Dezaccelerarea creşterii eco­nomice a SUA şi Chinei este mai degrabă una bruscă şi la nivel european criza finanţelor nu cred că s-a terminat. Pe plan intern riscul politic este foarte ridicat şi nu exclud ca după vacanţa parlamentară să vedem o moţiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului, cum s-a întâmplat şi anul trecut", este de părere Andrei Ră­du­lescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.
Potrivit lui, acţiuni care merită urmărite sunt cele ale companiei din industria aeronautică Aerostar Bacău (ARS), pentru că se află într-un sector care a prezentat semnale de ieşire din criză.
"La fel, Armax Gaz are o serie de proiecte de extindere, iar rezultatele semestriale ar trebui să vină în urmă­toarele zile. Prospecţiuni Bucureşti se extinde pe pieţele externe, iar o revenire a rezultatelor în a doua parte a anului, aşa cum prognozează condu­cerea, ar aduce-o în atenţia investi­torilor. Electro­mag­netica mai are potenţial de creştere prin prisma faptului că se află în sectorul energetic şi se extinde", spune Ră­du­lescu.
Dintre companiile preferate de analistul Target Capital pe Bursă se mai numără Azomureş Tg-Mureş (AZO), pentru care estimează rezultate bune şi în trimestrul al treilea, respectiv Transgaz Mediaş (TGN).
Potrivit lui Andrei Rădulescu, dacă statul va rambursa datoriile către sistemul de sănătate, şi companiile farma de pe Bursă vor benefia de acest lucru.
"Petrom, Transgaz, Antibiotice, Bio­farm, Dafora şi Compa au fost companii care au raportat rezultate bune în 2010 şi care în condiţii de creştere pe Bursă pot performa mult mai bine comparativ cu restul acţiunilor din indicele BET sau in­di­cele BET-C", spune Andreea Gheor­ghe, şefa de­parta­mentului de ana­liză din cadrul Inter­capital Invest.
Ea mai recomandă acţiunile BVB şi spune că discountul la care se tran­zac­ţionează SIF-urile faţă de alte so­cietăţi financiare să se autoregleze în 3-4 ani.