Cehia anunţă măsuri de austeritate care vor reduce însă creşterea economică

Autor: Andreea Neferu 23.08.2010

Cehia a pus pe tapet o serie de măsuri de austeritate în ultima perioadă pentru a echilibra finanţele statului, care vor avea însă un impact negativ asupra economiei. PIB-ul este estimat să scadă cu până la 0,7%, potrivit premierului ceh.



Reducerea cheltuielilor publice, măsură inclusă în proiectul de buget pentru 2011, ar putea diminua Produsul Intern Brut (PIB) al Cehiei pe 2011 cu până la 0,7% faţă de actuala prognoză economică a guvernului de la Praga, a declarat premierul ceh Petr Necas, scrie Bloomberg. Reducerile sunt necesare pentru a evita ca deficitul bugetar să "tragă în jos" economia, a mai spus prim-minis­trul ceh. PIB-ul ţării situate în Europa Centrală va creşte cu 1,6% anul acesta şi cu 2,3% anul viitor, după ce s-a contractat cu 4,1% în 2009, potrivit cifrelor şi estimărilor oferite de ministerul de finanţe de la Praga.
Guvernul ceh a aprobat pe 11 august proiectul de buget de stat pe 2011, cu un deficit bugetar de 135 miliarde de coroane
(5,4 miliarde de euro), în scădere faţă de plafonul stabilit pentru anul acesta, de 163 miliarde de coroane (6,6 miliarde de euro). Pentru a fi atinse aceste ţinte, salariile angajaţilor la stat, precum şi costurile operaţionale ale guvernului vor scădea cu 10%, în timp ce investiţiile guvernamentale se vor reduce cu 5%, iar cheltuielile cu ajutoarele sociale vor fi mai mici cu 10 miliarde de coroane (400 milioane de euro).
Coaliţia de guvernământ formată din trei partide, care au câştigat majoritatea în cadrul alegerilor din mai şi au luat votul de încredere în parlament pe 10 august, intenţionează să reducă gaura bugetară până la limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană, până în 2013, de la nivelul de 5,9% în 2009.

Reviriment datorită exporturilor?

Gaura bugetară a Cehiei a crescut anul trecut, după ce ţara a intrat în cea mai mare severă recesiune de la căderea comunismului în urmă cu 20 de ani. Economia, în cadrul căreia exporturile reprezintă 70% din PIB, va creşte anul acesta în condiţiile în care cererea venită din partea statelor occidentale pentru produse realizate în Cehia, aşa cum sunt maşinile Skoda, va urca, potrivit estimărilor ministerului de finanţe de la Praga.
La fel ca în cazul Poloniei sau României, deficitul bugetar este una dintre principalele probleme. Datoria publică însă s-a situat în jurul a 35% anul trecut, un nivel care nu provoacă încă îngrijorare.

Vin zile de austeritate pentru cehi

După modelul celorlalte state europene care au fost nevoite să ia în ultima perioadă măsuri de austeritate pentru a-şi proteja economiile, Cehia a recurs, de asemenea, la astfel de demersuri. Astfel, în iulie guvernul de la Praga a anunţat că va reduce cheltuielile publice cu 40 miliarde de coroane (1,6 miliarde de euro). Agenţia austriacă de presă a comentat faptul că guvernul ceh va aduce numai "sânge, sudoare şi lacrimi", pentru că salariile mici şi medii vor fi afectate în primul rând.
De asemenea, se va majora fiscalitatea. Cel mai mic impozit va fi majorat la 12%, iar impozitele practicate în cazul persoanelor cu venituri mari vor urca gradual până la 31%. De asemenea, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, partidele din coaliţia de guvernământ şi-au anunţat intenţia de a realiza "cea mai mare reformă din ultimii 15 ani". Nu au fost oferite detalii până acum cu privire la această reformă, însă, cel mai probabil, foarte mulţi cehi vor fi privaţi de servicii medicale, fără a şi le mai putea permite.
O altă măsură ce a fost luată în considerare este eliminarea subvenţiilor de stat pentru taxele de şcolarizare pentru studenţi începând cu 2013.
Demersul va favoriza însă studiile uni­ver­sitare doar pentru cei bogaţi. Pe de altă parte, ajutoarele pentru persoanele cu handicap, care oricum nu erau prea mari, vor fi reduse, în timp ce ajutoarele pentru creşterea copiilor vor fi oferite doar în cazul primului născut.

Măsuri de austeritate adoptate de guvernul ceh

n Reducerea cheltuielilor publice cu 40 miliarde de coroane (1,6 miliarde de euro).
n Majorarea fiscalităţii: cel mai mic impozit va fi ridicat la 12%, în timp ce impozitul pe veniturile mari se va majora treptat până la 31%.
n Salariile bugetarilor vor fi reduse cu 10% începând cu 2011.
n Ajutoarele pentru creşterea copiilor vor fi oferite doar pentru primul născut, nu şi pentru ceilalţi copii.
n Ajutoarele de handicap vor fi reduse.
n Sistemul de servicii medicale va fi reformat, însă nu au fost oferite detalii privind această măsură.
n Eliminarea subvenţiilor de la stat pentru plata taxelor de şcolarizare pentru studenţi începând cu 2013.