Bancherii renunţă greu la personal şi sucursale

Autor: Razvan Voican 23.08.2010

În ultimul an de criză personalul din bănci a fost redus cu numai 3%, până la 67.151 de angajaţi, în timp ce numărul de unităţi a scăzut cu 4%, ajungând la 6.235. În aceste condiţii, multe instituţii de credit mari se dovedesc incapabile să-şi diminueze semnificativ cheltuielile operaţionale sau oricum nu în aceeaşi proporţie cu reducerea veniturilor, deşi se plâng de scăderea abruptă a cererii de credite.

Cu toate că sistemul bancar cumulează pierderi de peste 50 mil. euro la jumătatea anului, iar noile reglementări privind dobânzile la credite şi comisioanele de rambursare anticipată ar putea antrena costuri substanţiale, bancherii se feresc să vorbească despre restructurări în domeniu care să ajusteze vizibil cheltuielile şi să susţină profitabilitatea.
Salariul mediu net pe bancă se dovedeşte imun la criză, menţinându-se şi în iunie peste pragul de 3.000 de lei pe lună, respectiv la 3.290 de lei. Cheltuielile salariale pot ajunge şi la jumătate din costurile administrative ale unei bănci, însă reducerile raportate de bănci mari la jumătatea anului nu trec de 1-3%.