Pagini salvate din Biblioteca scufundată

Autor: Ziarul de Duminica 24.08.2010

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) va găzdui, între 25 august şi 17 septembrie, în Sala Dalles, expoziţia de fotografie "Biblioteca scufundată" a artistei Ileana Florescu. Expoziţia se află sub îngrijirea curatorului Diego Mormorio şi este sponsorizată de Enel România, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti. Vernisajul de miercuri este programat pentru ora 18.30.

După succesul "Sintezei umane", expoziţie prezentată la Roma la Galeria Studioului de Artă Contemporană Pino Casagrande în mai 2009, Ileana Florescu şi-a îmbogăţit seria de cărţi cu fotografii inedite, printre care unele concepute special pentru publicul român. Acum există 180 de asemenea imagini (reproducând texte universale, de la clasice la contemporane, de la literatura sacră la cea profană, printre ai căror autori se numără Mihai Eminescu şi Mircea Eliade).

Curatorul Diego Mormorio apreciază: "Pare că există o misterioasă şi miraculoasă legătură între cuvintele cărţilor aruncate în apă şi coloristica fiecărei fotografii în parte, întrucât se potrivesc perfect conţinutului cărţii lăsate să cadă în apă. De fapt, nu a fost o întâmplare, ci autoarea a căutat o formă anume. Adică, pentru fiecare carte şi pentru fiecare frază pe care o avea în minte, a căutat să regăsească în apă o formă potrivită."

Mihai Oroveanu, directorul MNAC, consideră că "seria de fotografii propuse de Ileana Florescu pentru prima sa expoziţie la Bucureşti va fi, fără doar şi poate, o oportunitate pentru interesante comentarii. Fotografiile ei ating un obiect care a ajuns să fie privit cu indiferenţă de mulţi dintre reprezentanţii speciei umane, dar care rămâne pentru alţii extrem de preţios, în aşa măsură încât o astfel de atingere este aproape un sacrilegiu."

Expresivitatea fotografiilor Ilenei Florescu l-a inspirat pe compozitorul Franco Piersanti, care a compus pe tema lor piesa "Murmură glasul mării", executată în avanpremieră la la Accademia di Romania din Roma, pe 22 octombrie 2009, cu ocazia prezentării cărţii "Sinteza umană".

Pe lângă imaginile fotografice, patru casete vor adăposti tot atâtea cărţi-sculptură, cărţi salvate de curenţii marini, uscate şi expuse în noua lor formă ca şi cum ar fi relicve ale unei epoci preistorice, în timp ce o înregistrare video a fotografului Ottavio Celestino, "IF", va relata drumul fotografei de la conceperea imaginilor la realizarea lor finală.