BNR: Băncile rezistă la încă un an de scădere a economiei

Autor: Ciprian Botea 24.08.2010

Băncile locale nu vor avea nevoie de capital suplimentar chiar dacă economia va rămâne în declin şi în 2011, arată rezultatele unui test de stres realizat de BNR în cadrul unui demers concertat al supraveghetorilor la nivel european.

"Rezultatele ultimului exerciţiu de testare a rezistenţei băncilor la şocuri economice au arătat că sectorul bancar românesc este capitalizat corespunzător pentru a rezista în faţa unor evoluţii adverse ale factorilor macroeconomici", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare publicat astăzi de BNR.

Testul a fost derulat în luna iulie 2010, iar scenariul utilizat a inclus continuarea declinului economic şi în 2011, un nivel al inflaţiei în afara intervalului ţintă al băncii centrale, deprecierea cursului de schimb şi creşterea o primei de risc de ţară.

Potrivit rezultatelor testului, indicatorul de solvabilitate agregat la nivelul sistemului bancar ar înregistra o scădere cu un punct procentual până la sfârşitul lui 2011, plasându-se la 13,5%. Nivelul este însă semnificativ mai ridicat decât pragul minim reglementat de BNR de 8%.

Impactul scenariului analizat asupra portofoliului de credite este însă semnificativ şi presupune o creştere a cheltuielilor cu provizioaele cu 38% în 2010 şi 21% în 2011. În condiţiile scenariului, sistemul bancar ar putea încheia pe zero anul acesta, urmând să revină pe profit în 2011.