Guvernul a economisit doar 150 mil. euro cu tăieri de prime şi tichete

Autor: Adelina Mihai 24.08.2010

Guvernul a reuşit să economisească numai 150 de milioane de euro din cheltuielile salariale ale bugetarilor în primele şase luni ale anului prin tăierea de bonusuri şi prime, prin eliminarea tichetelor de masă şi de vacanţă, precum şi prin neplata orelor suplimentare, potrivit unui calcul ZF pe baza informaţiilor din execuţia bugetului general consolidat la şase luni publicată de Ministerul de Finanţe.
Astfel, dacă în primele şase luni ale anului trecut statul a cheltuit 5,93 miliarde de euro cu salariile bugetarilor, în prima jumătate a acestui an cheltuielile salariale s-au redus la 5,66 mld. euro, adică cu 270 de milioane de euro. Până în luna mai, statul a concediat 27.800 de bugetari, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), ceea ce i-a adus statului o economie la cheltuielile salariale de cel puţin 120 milioane de euro, raportat la un salariu mediu în administraţia publică de 695 de euro. Practic, statul a reuşit să economisească mai puţin de 20 de euro/ bugetar pe lună ca urmare a aplicării unor măsuri de austeritate de la începutul anului, iar reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu ştiu încă ce impact a avut reducerea salariilor bugetarilor cu 25% aplicată încă de luna trecută.
"Din tăierea salariilor cu 25% vom şti exact cât am economisit cel mai devreme mâine (astăzi- n.red.), când avem execuţia pe luna iulie. Economiile din tăierea primelor şi a orelor suplimentare se regăsesc în evoluţia cheltuielilor în fiecare lună", susţine Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Finanţe. Teoretic, statul ar trebui să economisească cel puţin 1% din PIB prin reducerea salariilor bugetarilor, adică aproximativ 1,2 mld. euro până la finele anului, potrivit acordului cu FMI.

Numai din tichete se puteau economisi 150 mil. euro
În condiţiile în care 200.000 - 250.000 de bugetari primeau anul trecut tichete de masă, iar valoarea unui tichet era de 8,7 lei pe zi lucrătoare, rezultă că bugetarii primeau tichete de masă în valoare de 100 - 126 mil. euro pe an, la care se adaugă valoarea tichetelor cadou, care nu depăşeşte 20 mil. euro, potrivit unui calcul ZF pe baza datelor de la jucătorii de pe piaţă. Cu toate acestea, instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, precum unităţile de învăţământ şi spitalele, au fost exceptate.
În cadrul Academiei de Studii Economice, de exemplu, care are peste 1.000 de cadre didactice, nu s-au mai acordat tichete de masă de la începutul anului. "Anul trecut dădeam tichete de masă aproape în fiecare lună, în valoare totală de aproximativ 150 de lei (36 euro) pe lună pentru fiecare angajat. În acest an, după reducerea salariilor cu 25%, nu am reuşit decât să dau câte un bon de masă pentru angajaţii care au salarii sub 600 de lei, care sunt destul de mulţi", spune Gheorghe Roşca, rectorul ASE.