Cât pierd bancherii la creditele de consum ajunse în «default»

Autor: Liviu Chiru 24.08.2010

Bancherii reuşesc să recupereze doar 40% din valoarea creanţei în cazul creditelor de consum fără garanţii la care clienţii nu mai plătesc ratele (în default), restul reprezentând pierdere, arată un studiu al Băncii Naţionale.
"Conform băncilor, pierderi mai ridicate (aproximativ 60%) sunt înregistrate pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi cardurile de credit. Creditele imobiliare şi de consum garantate cu ipoteci înregistrează un LGD (pierdere în caz de neperformanţă - n. red.) în jurul a 20%", potrivit studiului BNR, realizat pe baza unui sondaj la care au participat principalele zece bănci locale în funcţie de activitatea de creditare. Datele sunt aferente creditelor care au intrat în stare de nerambursare în trimestrul doi 2010. În cazul companiilor, pierderea în cazul creditelor devenite neperformante este în medie de 26%, restul sumelor fiind recuperate prin executarea garanţiilor. Majoritatea creditelor pentru companii au în spate garanţii ipotecare, notează BNR.
Populaţia are datorii la bănci de 24 de miliarde de euro, din care circa trei sferturi reprezintă credite pentru consum, iar restul sunt ipotecare. Totuşi, în cadrul creditelor de consum BNR le trece şi pe cele de nevoi personale garantate cu ipotecă, care reprezintă circa jumătate din total. Astfel, creditele de consum fără garanţii reprezintă circa 9 mld. euro.
Atunci când clientul înregistrează întârzieri la plata ratelor, banca începe să ia măsuri pentru a corecta situaţia, dar dacă plăţile nu sunt reluate, trece la executarea silită. Aceasta presupune imobilizarea sumelor din alte conturi şi executarea garanţiilor, dacă există. Banca poate cere în instanţă reţinerea unei părţi din veniturile debitorului pentru a-şi recupera prejudiciul.
Pe medie, 14% din creditele acordate de bănci înregistrează întârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile, fiind considerate neperformante. BNR cere băncilor să constituie provizioane integral pentru acoperirea acestor sume, considerând că sunt şanse foarte mici ca plăţile să fie reluate.