Băncile schimbă pe 9 septembrie regulile de alegere a reprezentanţilor din ARB

Autor: Razvan Voican 24.08.2010

După îndelungi discuţii, membrii Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB) urmează să decidă pe 9 septembrie modificarea statutului astfel încât un membru al Consiliului Director nu va putea avea mai mult de două mandate consecutive, durata unui mandat fiind de trei ani.
Radu Gheţea deţine funcţia de preşedinte al ARB de zece ani, fiind votat în luna mai 2009 pentru un nou mandat de trei ani. La nivelul ARB se discută de mai bine de un an despre schimbarea structurii de conducere şi a nivelului cotizaţiilor plătite de băncile membre, ţinta fiind întărirea asociaţiei şi a eficienţei activităţilor acesteia.
Pe 9 septembrie a fost convocată AGA extraordinară în care să fie aprobat un nou statut. Potrivit proiectului care va fi supus votului, ARB va avea un Consiliu Director format din şapte membri, incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte. Deciziile vor putea fi luate cu participarea a cel puţin cinci membri, iar dacă un membru a părăsit banca în numele căreia a candidat, poate rămâne în Consiliu cel mult o lună, faţă de trei luni până acum. În plus, ARB va avea o conducere executivă formată din una sau mai multe persoane numite de Consiliul Direc­tor.
Preşedintele executiv desemnat va avea atribuţii de reprezentare în limita împuternicirilor acordate de Consiliul Director. Astfel, ar urma să fie evitate discuţiile privind subiectivismul poziţiilor exprimate de unii membri ai conducerii atât timp cât aceştia deţin funcţii executive în bănci concurente.
Hotărârile AGA se vor adopta cu trei sferturi din voturile membrilor prezenţi, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din totalul membrilor, iar la solicitarea a cel puţin o cincime din aceştia votul poate fi secret.
Fiecare membru va avea un vot în AGA, dar sistemul de cotizare va fi modificat în funcţie de cotele de piaţă stabilite în funcţie de capital, active şi personal pe ultimii trei ani. Primele 10 bănci din sistem vor plăti echivalentul a trei cotizaţii minime, următoarele 10 câte două, iar restul câte o cotizaţie minimă stabilită prin împărţirea bugetului anual al ARB la numărul de membri plus 30. În prezent, conducerea asociaţiei este formată din cinci membri: Radu Geheţea (CEC Bank) - preşedinte, Petre Bunescu (BRD) - prim-vicepreşedinte, Steven van Groningen (Raiffeisen) - vicepreşedinte, Sergiu Oprescu (Alpha Bank) - vicepreşe­dinte şi Oana Petrescu (BCR) - vicepre­şe­dinte, plus Radu Negrea - secretar general. Principalul obiect de activitate al ARB este apărarea intereselor comunităţii bancare în relaţiile cu BNR, Ministerul Finanţelor, CNVM, Agenţia pentru Protecţia Consu­matorului şi cu alte instituţii.
În contextul actualelor dispute dintre bancheri, pe de-o parte, şi clienţi şi Protecţia Consumatorului pe de altă parte, pe tema noilor reguli privind dobânzile şi comisioanele din contractele de credit, s-a ajuns la situaţia paradoxală ca BNR prin şeful Supra­vegherii, Nicolae Cinteză, şi Adrian Vasiles­cu, consilier al Guvernatorului, să iasă public pentru a apăra interesele băncilor, în timp ce ARB nu a avut nicio poziţie oficială pe această temă.