Evoluţia economică a Europei socialiste depinde de China comunistă şi capitaliştii americani

Ziarul Financiar 24.08.2010

Un ritm mai lent de creştere economică în China, India sau alte ţări asiatice ar avea "un impact negativ serios" asupra creşterii economiei europene, a declarat Olli Rehn, comisar al UE pe probleme economice şi monetare.
Potrivit acestuia, Europa s-ar confrunta cu probleme şi în cazul unei încetiniri a ritmului de redresare a economiei americane şi al unor turbulenţe pe pieţele datoriilor suverane.
Datorită accelerării creşterii economice la nivel mondial, economia europeană a înregistrat în trimestrul doi cel mai rapid ritm de dezvoltare din ultimii patru ani după ce iniţial criza din Grecia a afectat încrederea în moneda euro şi a obligat guvernele să ia măsuri urgente de reducere a deficitelor bugetare.
Creşterea zonei euro ar putea încetini în cea de-a doua jumătate a acestui an în condiţiile în care semnele unei creşteri mai lente în Statele Unite şi China slăbesc perspectivele referitoare la exporturi.
În Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, Departamentul de Comerţ ar putea revizui în jos rata de creştere pe trimestrul doi până la cel mai lent ritm de la începerea redresării. Creşterea Chinei a încetinit la 10,3% în trimestrul doi, iar producţia industrială s-a temperat peste aşteptări în iunie.
La nivel european ratele de creştere economică sunt foarte diferite. În timp ce PIB-ul Germaniei a avansat cu 2,2% în trimestrul doi, economia spaniolă a crescut cu numai 0,2%, iar Grecia a înregistrat o contracţie de 1,5%.
John Lipsky, directorul general adjunct al FMI, declara pe 27 iulie că redresarea economiei mondiale ar putea fi "moderată" în condiţiile în care noile tensiuni de pe pieţele financiare generează riscuri referitoare la perspectivele de creştere.
Deşi Europa este "în curs" de revenire, "este esenţial ca ţări precum Grecia, Portugalia şi Spania să-şi rezolve problemele legate de competitivitate", a declarat Rehn.
Există însă şi o serie de veşti bune. Oficialii UE declarau săptămâna trecută că Grecia şi-a respectat în avans angajamentele privind reducerea deficitului bugetar. Măsurile implementate de Grecia vor convinge investitorii că temerile referitoare la o restructurare a datoriilor sunt "nefondate", a declarat Rehn.
"Întrevedem semne ale unei stabilizări graduale a încrederii jucătorilor de pe pieţe faţă de Grecia. Sunt convins că percepţiile legate de risc se vor atenua, creând premisele unei reveniri ordonate pe pieţe", a mai declarat comisarul european.