Ştiri pe scurt - Companii - 25 august

Ziarul Financiar 24.08.2010

Kronospan Sebeş îşi demolează noua fabrică de formaldehidă pentru care nu avea autorizaţii

Compania Kronospan Sebeş a anunţat marţi că îşi demolează fabrica de formaldehidă pentru care nu a primit autorizaţiile de mediu, precizând că decizia a fost luată pentru "evitarea unor pierderi financiare", deoarece instalaţia se deteriora nefiind folosită. Kronospan Sebeş a început în 2006 construirea unei instalaţii noi de producere a formaldehidei, având în vedere solicitarea tot mai mare pe piaţa mobilei, însă aceasta nu a primit autorizaţia finală, iar în prezent se deteriorează din cauza condiţiilor de mediu. Potrivit datelor companiei, din 2004 Kronospan operează o instalaţie de formaldehidă (preluată de la Grupul Frati, de la care a achiziţionat fabrica din Sebeş) care produce 30.000 de tone pe an, "deţinând toate autorizaţiile prevăzute de legislaţia din România şi Uniunea Europeană şi respectând cele mai exigente prevederi ale Uniunii Europene privind emisiile". Comisia Europeană a dat României în martie un ultim avertisment privind fabrica de formaldehidă a Kronospan Sebeş, prin care cerea sancţionarea companiei şi luarea măsurilor corespunzătoare protejării mediului.

Atrium a avut venituri de 3,3 mil. euro din închirierea Militari Shopping Center în semestrul I

Atrium European Real Estate a înregistrat în primul semestru venituri nete de 3,3 mil. euro din închirierea parcului de retail Militari Shopping Center din Bucureşti, faţă de 1,59 mil. euro în perioada similară din 2009, în urma extinderii complexului. Valoarea de piaţă a Militari Shopping Center era la sfârşitul lunii iunie de 72,3 mil. euro, în scădere cu peste 6,5 mil. euro faţă de evaluarea de la sfârşitul anului trecut. "Reevaluarea în jos a investiţiilor din România a rezultat din situaţia dificilă în care se află încă economia din această ţară, cu impact asupra pieţei imobiliare", se arată în raportul semestrial al companiei. Centrul avea în iunie un grad de ocupare de 98%, în scădere faţă de luna decembrie când spaţiile erau ocupate în proporţie de 99,61%, cel mai mare dintre proiectele deţinute de grup în celelalte ţări din regiune. Atrium a achiziţionat în 2004 prima fază a proiectului din Militari, dezvoltat de belgienii de la Liebrecht&wooD, într-o tranzacţie de 20 mil. euro. Pentru extindere, compania a alocat 67 mil. euro.

Tarom va opera de anul viitor curse charter pe ruta Constanţa - Tel Aviv

Aproximativ 300 de turişti din Israel ar putea veni în viitorul sezon estival, săptămânal, în staţiunea Mamaia, iar pentru transportul acestora în România vor fi lansate curse charter Constanţa - Tel Aviv operate de TAROM. Preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării şi preşedintele ANAT Corina Martin a declarat că vor fi două curse aeriene săptămânale între Israel şi Constanţa, care vor aduce pe litoralul românesc aproximativ 300 de turişti. "Ne pregătim de lansarea unei curse charter Constanţa - Tel Aviv, cu o frecvenţă de două sosiri pe săptămână. Vorbim de 150 de pasageri pe zbor, de două ori pe săptămână înseamnă 300 de turişti israelieni care vin pe săptămână pe litoral, deocamdată numai în staţiunea Mamaia", a afirmat Corina Martin. Ea susţine că în negocierile cu tour-operatorul israelian au fost puse mai multe condiţii, printre care alegerea hotelurilor cu piscină şi încheierea unui acord cu un cazinou din staţiunea Mamaia.

Grupaj realizat din surse Mediafax