Datoriile firmelor şi ale populaţiei au ajuns la 72 mld. euro

Autor: Liviu Chiru 24.08.2010

Populaţia şi companiile private au datorii totale - la creditorii locali, dar şi la cei externi - de 310 miliarde de lei (echivalentul a 72 de miliarde de euro), potrivit unor calcule ale BNR prezentate în Raportul asupra stabilităţii financiare - ediţia 2010.
Aceasta este prima dată când sunt prezentate date privind îndatorarea reală a sectorului privat. BNR publică în mod regulat date privind creditele acordate de băncile locale sectorului privat, însă acestea totalizau în iulie doar 48 de miliarde de euro. Astfel, doar două treimi din finanţările pentru sectorul privat provin de la băncile locale, în timp ce instituţiile financiare nebancare (societăţi de leasing sau de credit de consum) contribuie cu încă 9%. Restul de 24% a fost asigurat de creditorii străini.
"Accesul la finanţare pentru companii şi populaţie în perioada decembrie 2008 - iunie 2010 a fost mixt: în timp ce creditorii externi au furnizat în continuare resurse financiare suplimentare - în creştere cu circa 20% -, instituţiilor financiare interne fie şi-au conservat expunerile (cazurile băncilor), fie le-au redus semnificativ (cu 28% în cazul IFN)", potrivit raportului BNR.
Banca centrală notează că băncile locale fie au transferat creditele de mare valoare către băncile-mamă din străinătate, fie au acţionat ca intermediari, vânzând finanţări în numele acestora. În general, astfel de practici au fost utilizate pentru creditele de mare valoare, acordate companiilor multinaţionale.