Căderea indexului imobiliar ZF: -40% de la începutul crizei

Autor: Izabela Badarau 24.08.2010

Apartamentele vechi de trei camere din Bucureşti sunt de vânzare la aproape jumătate din preţul care era afişat înainte de criză, potrivit indexului imobiliar ZF. De la căderea băncii Lehman Brothers din septembrie 2008, preţurile medii la apartamentele vechi de trei ca­mere din Bu­cureşti au scăzut de la peste 140.000 de euro la 87.000 de euro în prezent.
Sunt analişti care spun că încă mai e loc de scădere, dar proprietarii şi agenţiile imobiliare nu îşi pot imagina că piaţa va merge în continuare în jos. De la peste 1.000 de euro pe metru pătrat la apartamentele din Bucureşti confort 1, la cât ar trebui să ajungă preţul astfel încât să se dezgheţe imobiliarele? "Avea dreptate domnul Patriciu, preţul real pe metru pătrat ar trebui să fie în jur de 700 de euro, de două ori salariul mediu pe economie. Preţurile au fost umflate artificial în trecut şi încă sunt ridicate", spu­­ne Eugen Chiş, pro­prietarul portalului bazaruldecase.
Daniel Rae­ceanu, directorul agenţiilor imobiliare Rasig Group, susţine: "Am atins limita de jos. Pre­ţurile nu au cum să mai scadă cu mai mult de 10%".
Peste programul "Prima Casă" s-au su­prapus majorarea de TVA de la 19 la 24% şi restructurările din sectorul bugetar, care au anulat orice dezgheţare a pieţei imobiliare.