Un război în plină vară

Autor: Lucian Vasilescu 26.08.2010

Râşnovul sub ocupaţie militară

În acest weekend (27-29 august), oraul Râşnov va fi ocupat de trupele aliate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române. Ele au fost invitate de oficialităţi să ia parte la Festivalul Istoric Academic "În numele trandafirului" aflat la a doua sa ediţie internaţională (foto 1-3). Nu vă temeţi de ei: oaspeţii sunt doar "ostaşi de duminică", dar foarte convinşi de misiunea lor de a reconstitui momente glorioase din istorie. Aceasta pentru că sunt ceea ce, în engleză, se numesc re-enactors (reînscenatori), oameni cu ocupaţii foarte variate dar perfect cunoscători ai perioadei istorice pe care o iubesc şi doresc să o reconstituie. Sunt două feluri de a da viaţă epocilor trecute: fie prin "expoziţii de istorie vie" (living history), fie prin înscenarea unor mari bătălii (kriegspiel).
La Râşnov, cele două se vor împleti într-un inspirat şi atractiv spectacol ce debutează în seara de vineri, 27 august, la orele 19, cu o revistă a trupelor, citirea unei proclamaţii, decorarea Primarului şi a directorului festivalului cu medalia "Tradiţie Militară" şi cu un marş pe străzile principale ale oraşului. Nu trebuie uitat că 27 august este o importantă dată din istoria României moderne: cu 94 de ani în urmă, în acea zi din torida vară a lui 1916, a fost declarat război Imperiului Austro-ungar şi ţara noastră s-a alăturat Aliaţilor în Războiul cel Mare. (Dr. Adrian-Silvan Ionescu)


PrimaTabără de Street-Art din România

Copşa Mică găzduieşte de luni, 23 august, prima Tabără de Street-Art din
România, intitulată Free Art - eveniment de creaţie vizuală la care participă 20 de
tineri artişti din România şi Franţa (foto 4). Tehnicile grafitti vor intra în rezonanţă
cu cele ecologice de reciclare a unor suporturi. Astfel, bannerele din
Copşa Mică folosite în campaniile electorale şi prezidenţiale vor deveni un
suport artistic pe care vor lucra artiştii invitaţi la acest eveniment. Vechea
identitate propagandistică a bannerelor va fi înlocuită cu una
artistică.
Artişti invitaţi: Gabriel Agu aka gabiagu (Bucureşti), Arno (Paris), George
Bodocan aka Bodo (Paris), Delia Călinescu aka Zoiţa (Bucureşti), Francisc
Chiuariu (Bucureşti), Claudiu Cobilanschi (Bucureşti), ETIC (Alba Iulia), Dani
Macovei aka Zanga (Paris), NAB (Alba Iulia), Christian Horaţiu Pavelescu
(Timişoara), Dan Raul Pintea (Sibiu), Cătălin Precup (Cluj), Gwen Samidoust
(Paris), Albert Tiberiu Sofian (Sibiu), Gina Ster (Bucureşti), Aurel TAR
(Bucureşti), Florin Tomescu aka Fully (Sibiu), Mihai Zgondoiu aka Zgondy
(Bucureşti/Mediaş).
Invitaţi speciali: Cristina Radu - istoric de artă, curator (Paris), Dan Mircea
Cipariu - scriitor, producător de evenimente culturale (Bucureşti).
Tabăra de Street-Art durează până pe 29 august. Curatorul şi
iniţiatorul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu. Evenimentul e
organizat de Primăria Copşa Mică şi primarul Daniel Tudor Mihalache, în
pateneriat cu asociaţiile Euro CulturArt, Ştefan Ludwig Roth-Mediaş şi ATELIER
030202 - spaţiu de artă contemporană - Bucureşti. www.free-art-camp.blogspot.com


Antologiile revistei SINGUR
Grupul Media SINGUR îşi anunţă intenţia de a edita o antologie de poezie şi una de proză scurtă (sau fragmente de roman) ale autorilor români contemporani.
Condiţii de participare:
1. Se primesc numai materiale culese pe calculator, cu diacritice, font Times New Roman, corp literă 12, spaţiere între rânduri de 1,5. Materialele nu vor depăşi 3 (trei) pagini format A4. Acestea vor fi trimise până la data de 31 octombrie 2010 pe mail: dorudancus@yahoo.com sau poştal, pe suport electronic (DC sau DVD) pe adresa: Editura SINGUR, O.P. 8, C.P. 19, loc. Târgovişte, jud. Dâmboviţa. Apariţia celor două antologii, inclusiv expediţia volumelor către autori se va realiza (şi se va încheia) până la data de 30 noiembrie 2010.
2. Se vor ataşa o fotografie scanată în format jpg şi un scurt CV literar.
3. Autorii vor achita 100 lei în contul SC YEUDENI SRL, ale cărei date se găsesc mai jos. Suma finală încasată va fi folosită pentru achitarea tiparului. Serviciile de prepress, corectura, taxele de expediţie poştală şi resursele necesare mediatizării vor fi suportate integral de Editura SINGUR, care editează aceste lucrări.
4. Fiecare autor va primi gratuit câte 5 (cinci) exemplare din antologia în care a apărut.
5. Antologiile vor beneficia de o intensă campanie de mediatizare pe mai multe site-uri culturale din ţară şi din străinătate, în diverse publicaţii on line din ţară şi din străinătate şi în diverse publicaţii tipărite. De asemenea, vor fi prezentate publicului cu ocazia unor întruniri culturale, cenacluri, tabere de creaţie etc. Autorii vor fi ţinuţi la current în permanenţă cu stadiul mediatizării scrierilor lor.
6. Datele firmei în contul căreia se virează ori se depune taxa de participare în valoare de 100 lei: SC YEUDENI SRL, Cont IBAN: RO10BTRL01601202T47115xx, C.U.I.: RO26372890, Nr. de Ord. în Reg. Com.: J15/3/2010, Loc. Târgovişte, Jud. Dâmboviţa
7. Informaţii suplimentare: dorudancus@yahoo.com; telefon: 072-444.35.87


"Biblioteca scufundată" de la MNAC

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) găzduieşte expoziţia de fotografie "Biblioteca scufundată" a artistei Ileana Florescu (foto 5). Expoziţia, deschisă între 25 august şi 17 septembrie la Sala Dalles, se află sub îngrijirea curatorului Diego Mormorio şi este sponsorizată de Enel România, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti.
Mihai Oroveanu, directorul MNAC, consideră că: "Seria de fotografii propuse de Ileana Florescu pentru prima sa expoziţie la Bucureşti va fi, fără doar şi poate, o oportunitate pentru interesante comentarii. Fotografiile ei ating un obiect care a ajuns să fie privit cu indiferenţă de mulţi dintre reprezentanţii speciei umane, dar care rămâne pentru alţii extrem de preţios, în aşa măsură încât o astfel de atingere este aproape un sacrilegiu."


Marile enigme ale Kabbalei creştine
Vreţi să aflaţi mai multe despre marile mistere pe care încearcă să le descifreze "Kabbala"? Despre mijlocitorul Primei Creaţii sau Primul Adam? Despre fiinţele create şi scopul lor? Despre preexistenţa sufletelor? Despre persoanele Divinităţii? Despre a treia stare de depravare sau despre căderea sufletelor? Editura Herald a publicat recent "Kabbala creştină. O aplicare a doctrinelor kabaliştilor evrei la dogmele Noului Testament", de Franciscus Mercurius van Helmont, alchimist şi scriitor flamand din secolul al XVII-lea (foto 6) Cartea poate fi comandată la adresa comenzi@edituraherald.ro.
"Kabbala denudata", documentul cel mai important al intregii literaturi kabalistice creştine, începe cu o expunere sistematica a doctrinelor din "Zohar", cărora Knorr von Rosenroth le adaugă pasaje paralele din "Noul Testament". Aceeaşi tehnică este folosită şi in "Kabbala creştină" ("Adumbratio kabbalae christianae"), ultimul tratat din "Kabbala denudata", care a fost scris de van Helmont şi publicat separat datorită importanţei sale deosebite în acţiunea de convertire a evreilor la creştinism.
Franciscus Mercurius van Helmont a trăit între 1614 şi 1699. Încă de la începuturile carierei sale ca fizician, van Helmont a devenit kabalist, asociindu-se cu Henry More, care făcea parte din grupul filosofilor platonisti de la Cambridge. Împreună au adnotat traducerile textelor kabaliste ale lui Christian Knorr von Rosenroth. Împreună cu Rosenroth, a realizat cea mai completă colecţie de texte ebraice reunite pentru prima oară în "Kabbala denudata" (vol.I în 1677, vol. II în1684). Colecţia aceasta include şi lucrarea "Kabbala creştină" a lui Van Helmont, cunoscută şi sub denumirea de "Dialoguri intre un kabalist si un filosof crestin".


Tatuaţi din toate zările, uimiţi-vă!

Prima Convenţie Internaţională dedicată artei tatuajelor, body piercing-ului şi body painting-ului (foto 7) va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti în perioada 27-29 august. Peste 30 de artişti din ţară şi de peste hotare îşi vor arăta măiestria pe "pielea" publicului bucureştean. În plus, în cadrul evenimentului, pasionaţii de tatuaje vor avea ocazia să admire şi să cumpere accesorii, haine şi alte lucruri ce ţin de cultura din jurul tatuajelor. Atmosfera, colorată în timpul zilei de ace şi vopsea, va fi încinsă seara de artişti cunoscuţi din România. Patru trupe îşi dau întâlnire cu publicul în cele trei zile dedicate "Body Art"-ului.
Seria concertelor va fi deschisă vineri, 27 august, de ACT - "Tribute to Motorhead" - şi 9.7 Richter, va continua sâmbătă cu Paraziţii şi se va încheia duminică cu Rareş Totu Blues Experience. În toate cele trei zile, publicul va petrecere la afterparty-ul oficial din clubul Fire.
Convenţia Internaţională de Tatuaje se adresează în mod special publicului avizat, care îşi poate rezerva în condiţii speciale un loc pe scaunul unuia dintre renumiţii artişti invitaţi.
Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro. Valoarea lor este de 23 de lei pentru fiecare dintre cele trei zile, iar cea a abonamentelor pentru toată perioada convenţiei este de 57 de lei.


Dai carte, ai parte!

In reteaua librariilor Diverta se desfasoara, pana la sfarsitul lunii octombrie, campania "Dai carte, ai parte!". In schimbul unei carti vechi primesti un cupon de reducere de 20% din pretul recomandat de editura, pentru o carte noua.
Cartile colectate se vor dona si urmeaza sa fie directionate catre bibliotecile unor scoli din orasele in care se desfasoara campania, cat si catre centre de copii si batrani.
Editurile care participa la campanie sunt: Grup Editorial Corint, House of Guides, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, Art, Pandora M, Injoy Books.


Un regal cinematografic

Succesul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), care a avut loc în aprilie anul curent, i-a determinat pe organizatori să se gândească la un nou răsfăţ pentru iubitorii filmului de calitate: retrospectiva The Best of B-EST IFF 2010.
În cadrul acestei retrospective, filme premiate sau nominalizate la cele mai importante gale cinematografice - Oscar, Cannes, Bafta - şi prezentate în exclusivitate la Festivalul International de Film Bucureşti (B-EST IFF), vor putea fi văzute pentru a doua şi ultima dată în România (aceste filme nu au distribuitor şi, în consecinţă, nu vor rula în cinematografele din România).
Este, aşadar, un prilej unic pentru cinefilii din România să vizioneze, într-un singur week-end, opt filme de excepţie:
"In the Loop", în regia lui Armando Iannuci, Cel mai bun scenariu la British Independent Film Awards 2009 şi nominalizat, la aceeaşi categorie, la BAFTA şi Oscar 2010; câştigător al Trofeului B-EST IFF 2010;
"El secreto de sus ojos" (regia Juan Jos Campanella), premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun film străin;
"Samson & Delilah", regia Warwick Thornton, Camera d'Or la Cannes 2009;
"Gigante", în regia lui Adrian Biniez, premiat la B-EST IFF 2010 cu premiul de regie şi cel de scenariu;
"Vincere", în regia lui Marco Bellochio, prezentat in selectia oficiala a Festivalului de la Cannes 2009, este povestea cutremurătoare a amantei lui Benito Mussolini, eliminată din biografia oficială a dictatorului;
"Gloss", regia Andrei Konchalovsky, spune povestea unei tinere provinciale de condiţie modestă care visează să ajungă model de succes. Semnatarul memorabilului "Zboară cocorii" se ridică din nou la înălţimea aşteptărilor;
"A Single Man", debutul în regie al celebrului designer Tom Ford, a fost nominalizat la Oscar 2010 şi a înregistrat un uriaş succes de box-office;
"A Serious Man" este cel mai recent succes al fraţilor Ethan & Joel Coen.

"The Best of B-EST IFF 2010" este găzduit de Noul Cinematograf al
Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Str. Monetăriei nr. 3, şi se desfăşoară în perioada 27 - 29 august 2010.

Vecinii te invită la film şi prietenii la joacă!

"Ecranul Comunitar", eveniment de artă comunitară aflat la ediţia a doua, aduce în parcul Tineretului, între 27 şi 29 august, dela 17.00 la 22.00, filme, ateliere, spectacole de jonglerie, prezentare de proiecte şi... hărţi subiective ale Bucureştiului (foto 8).
Proiectul "Ecranul comunitar" se desfăşoară în cadrul programului de Implicare socială prin artă derulat de Fundaţia Raţiu România şi are ca şi obiective prezentarea unor probleme sociale către membrii comunităţii, împuternicirea acestora pentru rezolvarea problemelor si crearea unui eveniment cultural şi educativ destinat în principal comunităţii sectorului 4.
Probleme sociale alese pentru ediţia acestui an sunt: Deşeurile, Violenţa în şcoli şi Vârstnicii.
Filmele proiectate în cele trei zile vor fi scurt-metraje, documentare, artistice sau de animaţie. Proiecţia va avea loc outdoor, pe un ecran de mari dimensiuni.
Artişti şi educatori sunt invitaţi să susţină ateliere prin care să îi înveţe pe copii şi adolescenţi (segmentul de vârstă 5 - 16 ani) să exprime opinii şi să propună soluţii la problemele enunţate, folosind drept instrument de exprimare un anumit tip de artă.
Pe lângă acestea, un mic târg de organizaţii neguvernamentale va prezenta proiecte pe temele de implicare socială prin artă, educaţie şi activism social şi urban. De asemenea spectacole de jonglerie, susţinute de copii cu situaţii familiale speciale, şi activitate de creare a unei hărţi subiective a oraşului de către propriii locuitori vor completa evenimentul.

Program:
Vineri
17.00 - 22.00 Bucureştiul cu legendă
17.00 - 20.00 Ateliere artistice şi târg
21.00 - 22.00 Proiecţii de film
Sâmbătă
20.00 - 20.15 Spectacol de jonglerie
Trupă de 9 copii din cadrul proiectului "Juggling for Social Inclusion" organizat de Fundaţia Raţiu România
Duminică
21.30 - 22.00 Spectacol jonglerie cu foc


Urban Dance Jam

Pe 3 septembrie, la ora 19.00, cu ocazia premierei filmului "Step Up 3D" (foto 9, 10, 11), Trupa Simplu te provoaca la un concurs de zile mari la Movieplex: Urban Dance Jam (foto 12). Cele mai bune trupe se vor « bate » in miscari spectaculoase de street dance, doar una fiind declarata castigatoare.
Concursul, prezentat de CRBL si jurizat de Omu Negru, Piticu si Francezu, va fi urmat de proiectia celui de-al treilea film din franciza de succes "Step Up", primul dance movie filmat vreodata in 3D. Daca pana acum, filmele "Step Up" te faceau sa simti ca privesti cea mai tare petrecere, in care toata lumea danseaza, acum, gratie tehnologiei digitale 3D, vei simti ca esti parte din actiune.
La eveniment vor participa nume sonore din lumea mondena a Bucurestiului, dar invitat special vei fi chiar tu.
Soliştii Orchestrelor şi Corurilor Radio au revenit la EXPO 2010 Shanghai

Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma (violoncel), solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio (foto 13) concertează în perioada 19 - 30 august pe scena în aer liber a Pavilionului României la Expo 2010 de la Shanghai.
Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail revin la Expoziţia Mondială după ce au evoluat ca solişti ai Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Tiberiu Soare în data de 29 iulie la Red Hall, în faţa a peste 2.000 de spectatori.
Concertele Romanian Piano Trio - aşa cum este cunoscut grupul cameral al celor trei muzicieni - sunt organizate de Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Externe. Romanian Piano Trio a luat fiinţă în 2004, membrii formaţiei fiind reprezentanţi ai unei noi orientări în rândul tinerilor cu studii în străinătate, prin alegerea de a fructifica în România cunoştinţele şi experienţa dobândite peste hotare.
Violonistul Alexandru Tomescu este deţinătorul celebrei viori Stradivarius - Elder - Voicu, dobândind o solidă experienţă sub îndrumarea lui Tibor Varga în Elveţia şi la Dallas, Texas.
Pianistul Horia Mihail a revenit în România ca solist concertist al Filarmonicii din Braşov după ce între anii 1999 şi 2002 a fost membru al catedrei de pian de la renumita universitate americană din Boston.
Violoncelistul Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, a obţinut în anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music în Cambridge, Massachussets şi este cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
Cei trei artişti sunt în prezent solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio.
În paralel cu cariera concertistică, membrii trio-ului susţin şi o bogată activitate pedagogică, dobândind titlul de profesori asociaţi la Universitatea Transilvania din Braşov şi susţinând în mod curent cursuri de perfecţionare atât în România, cât şi la prestigioase universităţi din Statele Unite, Filipine, Germania, Japonia, Franţa sau Italia.
Cei trei artişti români vor interpreta în fiecare seară, până pe 30 august, pe scena Pavilionului României de la Expo 2010, capodopere ale compozitorilor celebri clasico-romantici.