Ministrul finanţelor îi anunţă pe investitori că vrea să vândă 5% din CEC pe bursă

Autor: Voican Razvan 26.08.2010

Ministerul Finanţelor, care controlează CEC Bank, intenţionează să vândă pe Bursa de Valori un pachet de circa 5% din acţiunile băncii de stat la începutul anului viitor, a declarat ministrul Sebastian Vlădescu într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.
El a reluat astfel planul anunţat în luna iulie, când vorbea inclusiv despre posibilitatea vânzării pe bursă a unui pachet minoritar din Loteria Română, pe care o controlează tot Finanţele, pentru a atrage atenţia fluxurilor de capital străine.
De această dată el îşi anunţă intenţia pe un canal media urmărit direct de investitori inter­naţionali. Vlădescu spune însă că nu vrea să se suprapună cu planurile Ministerului Economiei de a vinde până la sfârşitul acestui an pachete minoritare din Petrom, Transgaz şi Transelectrica. "Putem discuta despre listarea CEC Bank anul viitor, poate începând cu un pachet minoritar de circa 5%."
În precedentul mandat de ministru al lui Vlădescu privatizarea CEC a ajuns în vara lui 2006 până în etapa ofertelor finale depuse de National Bank of Greece şi OTP, după care procesul a fost suspendat brusc, autorităţile considerând nesatisfă­că­toare ofertele potenţialilor cumpă­ră­tori.
Ministrul finanţelor a fost întrebat şi despre noile planuri ale României în privinţa adoptării euro, după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat recent că data de 1 ianuarie 2015 ar trebui rediscutată pentru a avea o ţintă credibilă. "Nu comentez", a răspuns Vlădescu.
De altfel, Ministerul Finanţelor a justificat amânarea elaborării strategiei fiscale pe termen mediu, cerută de noua lege a responsabilităţii fiscalev, tocmai prin absenţa unei decizii politice privind orizontul de adoptare a monedei unice europene, care ar influenţa major previziunile şi planurile de reducere anuală a deficitului bugetar pentru încadrarea în criteriile cerute.
Cât priveşte revenirea României pe pieţele financiare interna­ţio­nale, Vlădescu a confirmat intenţia de a deschide noul program de medium term notes în perioada noiembrie-decembrie. El a precizat că titlurile vor avea o maturitate de cel puţin cinci ani, în funcţie de condiţiile de la momentul emisiunii. De asemenea, a reafirmat că Finanţele nu-şi doresc să plătească dobânzi mai mari de 7% pe an la titlurile de stat în lei, nici măcar spre sfârşitul acestui an, aşa cum anticipează constant analiştii unor bănci.
Pe lângă interviul acordat agenţiei Bloomberg, Vlădescu a avut o apariţie de trei minute în direct de la Ministerul Finanţelor într-o emisiune matinală a Bloomberg TV.
Aceasta ar putea fi plasată în contextul eforturilor de ameliorare a imaginii externe pe care România trebuie să le facă înaintea lansării programului de finanţare de 7 miliarde de euro, inclusiv sub forma unui roadshow pentru investitori în mari centre financiare.
Eforturile ar putea fi susţinute de Erste Group şi Société Générale, cele două bănci mandatate de Ministerul Finanţelor să se ocupe de plasarea titlurilor pe pieţele externe şi care au avut de la izbucnirea crizei şi mai multe acţiuni pe cont propriu de susţinere a imaginii României, în condiţiile în care deţin primele două bănci de pe piaţa locală - BCR, respectiv BRD, iar evoluţia economiei şi percepţia externă le afectează direct.
Vlădescu a fost invitat luna viitoare la o conferinţă la Viena pe tema noului model de creştere economică pe care ar trebui să-l adopte ţările din regiune şi noul model de business al industriei bancare. De asemenea, a fost invitat în noiembrie la o conferinţă financiară la Londra.