Cum au făcut guvernanţii tam-tam pentru mai puţin de 150 mil. euro din drepturi de autor şi PFA

Autor: Adelina Mihai 26.08.2010

Ieri ministrul muncii Mihai Şeitan a ţinut o conferinţă de presă pentru a demonstra că românii nu s-au înghesuit la ghişeele caselor jude­ţene de pensii sau la agenţiile pentru ocupare şi că vine cu cifre concrete în acest sens: numai 52.000 de români plătiţi pe drepturi de autor şi PFA şi-au depus declaraţiile.
Discursul său a venit la o zi după încheierea termenului-limită legal de depunere a declaraţiilor.
"Numărul celor care au venit până în prezent să depună declaraţii este sub 5-10% faţă de numărul celor care trebuia să vină. Cei care au întârziat depunerea declaraţiilor nu vor fi penalizaţi, pentru că în acest sens s-a dat o circulară verbală internă, urmând să se dea şi una scrisă", a spus Şeitan. Însă un anunţ oficial de prelungire a termenului de depunere a declaraţiilor fără penalizări nu a fost făcut.
De altfel, şi Doina Pârcălabu, pre­şe­dintele Casei Naţionale de Pensii, a spus că de fapt cozile formate la casele jude­ţene de pensii au fost o pură întâmplare, pentru că în această perioadă se dau şi biletele de tratament.

18.000 de euro, suma strânsă
în câteva zile de ANOFM
Peste 15.600 de declaraţii au fost depuse la Casa de Pensii, iar alte 36.600 au fost depuse la agenţiile de şomaj până ieri, adică în ultima zi în care se puteau trimite formularele fără ca deponenţii să primească penalizări.
"Am strâns aproape 75.000 de lei (17.800 de euro) din contribuţiile pentru şomaj ale celor plătiţi prin drepturi de autor sau PFA până în prezent. Aceasta este suma exactă colectată până în prezent", spune Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Şeitan a mai precizat ieri că a majorat programul celor care trebuie să preia declaraţiile, dar şi a celor care trebuie să colecteze contribuţiile. De altfel, el a promis că până luna viitoare declaraţiile se vor putea depune online, momentan neexistând decât posibilitatea transmiterii prin poştă a acestora sau direct, la instituţii.

La pensii nu se ştie câţi bani
s-au strâns
"E greu de spus câţi bani s-au strâns până acum din plata contribuţiilor, pentru că datele încă nu au fost centralizate", spune Elena Ciorbea, angajat în cadrul Direcţiei de Comunicare a CNPAS.
Deşi ministrul a precizat că declaraţiile depuse de cei care obţin venituri din drepturi de autor sau din contracte de tip PFA nu trebuie transmise lunar, cei care au venituri variabile pe aceste tipuri de contracte vor fi nevoiţi să meargă în fiecare lună la ghişee sau să le transmită prin poştă.

Noii contribuabili nu ştiu încă ce trebuie să facă
Deşi ordonanţa 58 s-a dat la începutul lunii iulie, iar normele de aplicare s-au publicat la câteva zile bune după apariţia actului normativ, noii contribuabili - cei care obţin venituri de natură profesională - încă nu ştiu ce să facă.
"Abia ieri am aflat că e ultima zi în care trebuie să depun declaraţia. Pe contractul de tip PFA nu am facturat nimic din luna iulie şi nu ştiu dacă trebuie să depun. În plus trebuie să mă lămuresc cum e cu contribuţia la sănătate, pe care o plătesc deja la contractul de muncă. Nu înţeleg: dacă plătesc contribuţiile pe toate contractele primesc concediu medical dublu, primesc două pensii sau mai multe medicamente?", se întreabă Ioana, care are contract de tip PFA, contract de drepturi de autor şi contract de muncă.
În prezent, pentru contribuţia la pensii, în cazul în care există deja un contract încheiat, nu e necesară depunerea unei alte declaraţii, potrivit unui comunicat de presă afişat pe site-ul CNPAS.
"În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr. 19/2000 (legea pensiilor - n.red.) şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art. III din OUG nr. 58/2010", se arată în document. Cu alte cuvinte, cei care au contracte de tip PFA şi care plătesc lunar 31,3% la venitul brut în baza unor declaraţii depuse pe legea pensiilor nu mai trebuie să depună noile declaraţii.
Însă este bine ca cei care au venituri 0 pe contracte de drepturi de autor sau de tip PFA în vigoare să depună declaraţiile, spun specialiştii.