Vlădescu le spune străinilor că România a ieşit din recesiune

Ziarul Financiar 26.08.2010

România a ieşit deja din recesiune şi este pe calea cea bună, i-a anunţat ieri dimineaţă pe investitorii străini Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, într-o intervenţie televizată în direct la canalul internaţional de business Bloomberg.
Întrebat când crede că România va "ieşi confortabil din recesiune şi va începe să crească", Vlădescu a răspuns cu o uşoară ezitare: "Ei bine, deja am făcut-o. În trimestrul al doilea din acest an am avut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şase trimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%, aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună."
Totuşi, faţă de trimestrul II din 2009 economia a rămas pe scădere, cu minus 0,5% din PIB. O creştere pasageră de 0,1% trimestru la trimestru a mai fost consemnată în trimestrul III al anului trecut.
De altfel, Vlădescu a ignorat şi prognoza de scădere a PIB cu 1,9% pe 2010 luată în calcul la recenta rectificare bugetară. Este pentru prima dată de la preluarea actualului mandat când ministrul finanţelor adoptă un asemenea ton optimist, după ce în mod constant în primăvară şi până la mijlocul verii îşi exprimase numeroase rezerve privind şansele de revenire a economiei în acest an şi chiar perspectivele pentru 2011.
Afişând un aer zâmbitor, acum el se declară încrezător că "măsurile dificile" luate de Guvern - tăierea salariilor din sectorul bugetar cu 25% pentru ultimele cinci luni ale anului şi majorarea TVA la 24% - vor echilibra veniturile bugetului, iar deficitul va rămâne sub 7% din PIB anul acesta.
După şapte luni, deficitul s-a ridicat la 3,9% din noul PIB prognozat la 512 miliarde de lei (120 mld. euro).
"Da, sunt încrezător. România s-a confruntat cu o situaţie foarte dificilă în 2009 şi anul acesta, a trebuit să facem faţă multor provocări, dar sentimentul meu este astăzi că suntem pe calea cea bună." Prezentat de Bloomberg drept "economist şi po­litician", ministrul cu statut de tehnocrat în guvernul Boc s-a arătat la fel de încrezător şi în privinţa succesului pe care ar urma să-l aibă revenirea României pe pieţele financiare internaţionale spre sfârşitul acestui an.
"Prima emisiune de obligaţiuni în euro din acest an a fost un succes, am strâns 1 mld. euro şi ne aşteptăm să avem succes şi cu emisiunea de la sfârşitul anului. România va continua finanţarea echilibrată a deficitului între piaţa internă şi cea externă", a spus ministrul, fără a reacţiona la comentariile moderatoarei de la Londra privind dificultăţile întâmpinate de Finanţe în încercările de a atrage lichidităţi în lei.
Întrebat care este temerea sa cea mai mare, având în vedere că România este atât de legată de economiile din Vest şi se poate pune problema unei a doua căderi în recesiune, Vlădescu a răspuns:
"Nu, nu pentru România. Teama mea cea mai mare pentru anul acesta este riscul de a considera că perioada dificilă s-a încheiat şi de a fi mai optimişti decât e necesar."