WSJ: Uniunea Europeană este campioana austerităţii fiscale doar pentru alţii

Ziarul Financiar 29.08.2010

Uniunea Europeană (UE) vizează o majorare de aproape 6% a bugetului propriu pentru anul următor, în condiţiile în care a cerut reducerea drastică a cheltuielilor în statele membre, afectate de criză, potrivit unui comentariu publicat de cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax Business.

În iunie, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a publicat un material în WSJ susţinând reducerile drastice ale cheltuielilor de către guvernele europene cu datorii mari. La insistenţele lui Rehn şi ale colegilor lui, ţări ca Marea Britanie, Grecia sau Spania au tăiat cheltuielile şi au redus sau au îngheţat salariile în sectorul public.
"Nimeni nu poate trăi peste posibilităţi pe termen nelimitat, nici măcar guvernele", a argumentat Rehn la momentul respectiv.

Foarte bine spus, notează cotidianul american. Dar cum rămâne cu guvernele supranaţionale? Proiectul de buget al UE pentru anul următor prevede o majorare de 5,8% faţă de anul în curs, la aproximativ 143 de miliarde de euro, reprezentând astfel 1,2% din PIB al spaţiului comunitar la nivelul din 2009. Citiţi mai mult pe www.mediafax.biz