Ipec îşi dublează producţia pe baza contractelor cu IKEA

Autor: Laurentiu Cotu 29.08.2010

Producătorul de articole de menaj din porţelan Ipec din Alba Iulia şi-a bugetat pentru anul viitor o cifră de afaceri de 17 mil. euro, ca urmare a creşterii numărului de comenzi venite din partea grupului suedez IKEA.
Ipec a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 8,5 mil. euro, cu 30% mai mult decât în anul anterior, şi estimează pentru acest an vânzări totale de 13 mil. euro. Potrivit reprezen­tanţilor companiei din Alba, estimările făcute au la bază previziunile de vânzări pentru următorii 5 ani ale IKEA, principalul client al celor de la Ipec.
"Dublarea capacităţii de producţie şi totodată a cifrei de afaceri anul viitor (faţă de 2009 - n. red.) s-a decis în baza previziunilor venite din partea IKEA, astfel că în momentul de faţă 80% din totalul vânzărilor noastre sunt realizate pe baza contractelor cu firma suedeză. Putem spune că mărirea portofoliului de comenzi se datorează creşterii productivităţii prin automatizări, respectiv robotizarea mai multor operaţii, program aflat încă în derulare", a declarat pentru ZF Transilvania Elena Covaciu, director general al Ipec.
Compania din Alba activează în industria ceramică, fiind unul dintre principalii producători autohtoni de articole de vitrus menaj. Oficialii Ipec spun că numărul de angajaţi ai companiei este de 371 de persoane şi că intenţionează ca până la finele anului să ajungă la un efectiv de 400 de oameni.
Compania Ipec a fost înfiinţată în anul 1994. În anul 2000, IKEA a anunţat că doreşte să finanţeze printr-un împrumut unul dintre furnizorii actuali, pentru a dezvolta o nouă capacitate de producţie, acest lucru fiind comunicat tuturor furnizorilor din domeniul ceramic. Ipec a câştigat finanţarea, dezvoltând până în prezent colaborarea cu IKEA. Ipec este controlată în totalitate de familia Covaciu, acţionarii fiind Elena Covaciu, Cosmin Covaciu şi Cristian Covaciu.