Statul poate încasa 100 mil. € din vânzarea a 15% din Transgaz

Autor: Andrei Chirileasa 30.08.2010

Listarea unui pachet suplimentar de 15% din Transgaz Mediaş (TGN) ar creşte semnificativ lichiditatea titlurilor pe Bursă şi ar permite şi fondurilor mari de investiţii din străinătate să acumuleze pachete de acţiuni în companie.

Hotărârea de guvern privind vânzarea pe Bursă a 15% din compania de transport al gazelor naturale Transgaz a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei putând începe demersurile pentru această operaţiune din care poate câştiga circa 100 mil. euro.

Transgaz este în prezent una dintre cele mai importante companii listate pe Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 663 mil. euro, însă nu se regăseşte decât în mică măsură în portofoliile marilor fonduri străine prezente pe piaţă.

În schimb, fondurile de investiţii locale au vânat anul acesta acţiunile Transgaz, acumulând pachete semnificative. De exemplu, SIF Moldova a ajuns să deţină acţiuni Transgaz de 22 mil. lei, fondul de acţiuni al ING, Romanian Equity, are acţiuni de 15 mil. lei, iar fondurile KD şi Raiffeisen au câte 2 mil. lei în acţiunile transportatorului de gaze.

Acţiunile Transgaz sunt căutate de investitori mai ales ca investiţie de portofoliu, acesta fiind motivul pentru care numărul titlurilor transferate pe piaţă este destul de redus, iar preţul a crescut cu 55% de la începutul anului (a doua creştere de pe Bursă după Azomureş).

Principalii fac­tori care au con­tribuit la interesul ridicat pentru aceste titluri au fost rezultatele finan­ciare în creştere raportate în ultimii ani, marjele ridicate de profit, precum şi creşterea ratei de distribuţie a dividendelor pentru com­paniile de stat de la 50% la 90%.

În aceste condiţii, statul nu ar trebui să aibă probleme în a găsi cumpărători pentru încă 15% din acţiunile companiei, chiar dacă piaţa nu a revenit încă la nivelurile din 2007.

Mai mult, statul ar putea obţine un preţ mai bun decât în oferta publică iniţială (IPO) din decembrie 2007, când a vândut acţiunile cu 191,92 lei. Ieri, titlurile Transgaz se tranzacţionau la 239 de lei.

Profitul pe 2010 a fost rectificat în creştere

Transgaz a surprins pozitiv piaţa la şase luni, când a raportat un profit net de 265 mil. lei (63,8 mil. euro), în creştere cu 56% faţă de perioada similară a lui 2009. În urma acestui rezultat, Guvernul a aprobat rectificarea bugetului companiei, profitul net estimat pentru acest an fiind majorat de la 298 mil. lei, la 346,7 mil. lei. Unul dintre factorii care au condus la creşterea profitului este evoluţia cursului de schimb, în condiţiile în care cea mai mare parte a câştigurilor companiei provin din activitatea de tranzit internaţional al gazelor naturale, pentru care tarifele sunt în valută.

Deprecierea leului în prima parte a anului a permis companiei să încaseze venituri mai mari în lei.

La un profit net bugetat de 346,7 milioane de lei şi la o rată de distribuţie a dividendelor de 90%, compania ar putea distribui anul viitor un dividend brut de 26,5 lei/acţiune.

La preţul de tranzacţionare actual de 239 de lei/acţiune, randamentul divi­dendului brut ar fi de circa 11%, peste dobânda anuală oferită de depozitele bancare.

Dividendele mari pe care compania le va distribui anul viitor ar putea avea însă un efect negativ pe termen lung, apreciază analiştii, care susţin că din cauza acestor ieşiri de capital, compania va trebui să caute finanţare externă pentru investiţii, care ar putea creşte odată cu începerea lucrărilor la proiectul Nabucco.