Ştiri pe scurt - Bănci şi Asigurări - 31 august 2010

Ziarul Financiar 30.08.2010

Bancpost cere comision de administrare a contului curent pentru creditele ipotecare

Bancpost, filiala locală a grupului elen EFG Eurobank, a introdus un comision lunar de administrare a contului curent de 1,5 lei pentru toate creditele ipotecare acordate, în contextul în care băncile încearcă să găsească surse alternative de venituri după ce ordonanţa de urgenţă privind creditele de retail a introdus restricţii în privinţa numărului comisioanelor care pot fi ataşate unui împrumut. Comisionul este aplicat inclusiv clienţilor cu împrumuturi garantate de stat prin programul "Prima casă". Banca a menţinut în acelaşi timp la 2% comisionul de acordare a creditelor ipotecare.

Portughezii de la Millennium au urcat până la 8,75% dobânzile plătite la depozitele în lei

Millennium Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar portughez, a majorat cu un punct procentual dobânda la depozitele în lei pe trei luni, până la 8,75% pe an pentru depozitele constituite prin internet banking, respectiv la 8,5% pe an pentru sumele depuse în sucursală. Dobânzile la depozitele în euro cu scadenţa la trei luni au fost majorate, de asemenea, cu 0,75% puncte procentuale, până la 4,25% pe an pentru sumele depuse prin internet banking şi 4% pe an pentru depozitele constituite în sucursală. Pentru celelalte scadenţe dobânzile au rămas nemodificate, situându-se între 6,5-7,25% pe an la lei şi 3-3,25% pe an la euro. Portughezii rămân astfel una dintre băncile cu cele mai agresive dobânzi la depozite.

ProCredit restituie clienţilor impozitul pe veniturile din dobânzi obţinute înainte de 1 iulie

ProCredit Bank, o bancă de talie mică specializată în finanţări pentru micii întreprinzători şi producătorii agricoli, a restituit clienţilor sumele reţinute pentru plata impozitului pe veniturile din dobânzi realizate înainte de 1 iulie 2010, dar ale căror depozite au ajuns la scadenţă după această dată. "Beneficiarii acestor măsuri sunt clienţii care în perioada 1 iulie - 4 august 2010 au încasat dobânzi din depozite la termen, conturi de economii şi conturi curente deschise înainte de 1 iulie 2010", au declarat reprezentanţii băncii. Majoritatea băncilor au reţinut în această perioadă impozitul aferent câştigurilor pentru întreaga perioadă de constituire a depozitelor pe fondul confuziilor privind aplicarea ordonanţei de urgenţă care reglementează introducerea impozitului de 16% pentru veniturile din dobânzi.

Leul a mai câştigat puţin teren

Leul s-a apreciat ieri pentru a doua şedinţă consecutivă în faţa monedei unice europene, cursul oficial anunţat de BNR coborând la 4,2326 lei/euro, pe fondul vânzărilor de valută ale investitorilor străini. Moneda naţională a câştigat ieri 1,2 bani după ce vineri fusese înregistrată o apreciere nesemnificativă. După ce în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare euro a atins un minim de 4,2270 lei, la jumătatea şedinţei a revenit pe creştere, ajungând până la 4,2335 lei. Şi dolarul american a pierdut teren în faţa leului, coborând la o paritate de 3,3280 lei/dolar, cu un ban mai puţin decât vineri. Dobânzile pentru depozitele interbancare pe o zi au urcat luni la 5,49 - 5,99% pe an, faţă de 4,53 - 5,03% în şedinţa anterioară.

Grupaj realizat de Ciprian Botea