Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane

Autor: Cristina Roşca 31.08.2010

Cel mai important săptămânal de business din lume, Bloomberg Businessweek, prezintă în cel mai recent număr al său povestea speculantului Thomas Kaplan, finanţistul de profesie istoric ce se află în spatele Gabriel Resources, compania ce vrea să exploateze proiectul minier Roşia Montana.

Miliardarul, preşedinte şi director de investiţii al grupului financiar Tigris Financial Group cu sediul în Manhattan, povesteşte cum s-a îndrăgostit de dealurile verzi din Transilvania, din inima României şi cum s-a lăsat convins de potenţialul proiectului Roşia Montana.

El deţine 18% din acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources care încearcă să redeschidă "ceea ce se crede că este cel mai mare depozit de aur din Europa, estimat la 310 tone de aur şi evaluat la 12 mld. dolari la preţul curent. Mai mult, la Roşia Montana se estimează că stau ascunse şi circa 1.478 de tone de argint", după cum scrie în articol.

Potrivit revistei în drumul "căutătorului de aur", cum îl numeşte pe Kaplan, stau câţiva localnici. Românii din "această regiune înapoiată economic, unde rata şomajului ajunge la 80%", contestă vehement proiectul invocând motive de mediu.

Kaplan însă se apără şi spune că atunci când pune în balanţă conservarea mediului şi realizarea de investiţii într-o industrie asociată dintotdeauna cu poluarea, întotdeauna primul atârnă mai greu. "Am conservat mult mai mult decât am distrus", spune el.

Geologii săi aplică Regula Tom, cum o numeşte el, atunci când trebuie să decidă dacă să cumpere un teren în scopuri miniere. "Dacă pare că nu trebuie să construim o mină

într-un anumit loc, fie îl cumpărăm pentru a-i împiedica pe alţii să îl exploateze, fie nu ne arătăm interesaţi. Eu le spun: bazaţi-vă pe simţul vostru estetic. Sună nebunesc să fac referire la estetică, însă aspectul moral trebuie să primeze."

Atunci când însă se decide să cumpere spre exploatare, Kaplan are o altă strategie, pe care încearcă să o aplice şi în România după modelul San Cristobal, Bolivia. El relochează săteni şi clădiri care se află în calea proiectelor sale miniere într-un nou oraş în apropiere. În Bolivia, Kaplan a cheltuit 12 mil. dolari pentru a muta 200 de oameni, cu locuinţele, cimitirul şi biserica colonială. Acestea "au fost reconstruite cărămidă cu cărămidă", spune el.

În Transilvania a sosit pentru prima dată în 2009 pentru a studia potenţialul proiectului Roşia Montana, scrie revista. El nu a anunţat pe nimeni de intenţiile sale. A sosit la Sibiu alături de câţiva colegi de la biroul din Londra al Tigris şi ulterior a plecat să exploreze regiunea. Atunci au descoperit, după cum spune el, gradul de degradare ecologică de la Roşia Montana. El spune că exploatarea minieră a început încă din momentul în care împăratul roman Traian a cucerit regiunea.

Comunitatea de localnici şi ecologiştii se opun proiectului prezentat de Gabriel Resources de mai bine de un deceniu, argumentând că utilizarea de cianuri ar putea avea un impact negativ asupra ţăranilor din apropiere, ba mai mult ar putea contamina întreaga regiune şi chiar s-ar putea extinde spre vest, către Ungaria. Oficialii maghiari s-au alăturat şi ei opozanţilor.


Kaplan argumentează însă că regiunea este devastată de operaţiuni miniere ce datează de mai multe sute de ani - "râul este efectiv roşu din cauza sulfurilor" - iar săpăturile miniere ar ajuta chiar judeţul Alba, reparând o parte din pagubele produse de fostele proiecte miniere.

Thomas Kaplan este nu doar un investitor în sectorul de resurse naturale, ci şi un filantrop şi un colecţionar de artă. El, acum în vârstă de 47 de ani, şi-a început cariera ocupând funcţia de consilier pentru o serie de fonduri de hedging. Ulterior a început să parieze pe aur, al cărui preţ a crescut continuu în ultimii nouă ani, până la 40,5 dolari per gram. Despre metalul galben Kaplan spune că va continua să se aprecieze, într-un ritm mult mai alert ca până acum

Articolul de copertă al Bloomberg Businessweek, ce se întinde pe cinci pagini, a fost scris de Jason Kelly, împreună cu Irina Savu, corespondentul Bloomberg în România.