Corecţiile bursei au adus Fondul Oamenilor de Afaceri pe pierderi

Autor: Roxana Pricop 01.09.2010

Fondul Oamenilor de Afaceri, administrat de societatea SAFI Invest şi listat pe piaţa RASDAQ sub simbolul XFOA, a încheiat primul semestrul cu pierderi de 2,8 mil.lei, în contextul corecţiilor din al doilea trimestru al anului când principalul indice al bursei au pierdut 20%.

În primele trei anului ale anului, fondul a obţinut un profit 4,89 mil.lei, rezultatul fiind alimentat de aprecierile cotaţiilor acţiunilor şi de veniturile obţinute din vânzarea acţiunilor din portofoliu.
Potrivit administratorului, veniturile fondului din primul semestru s-au ridicat la 7,6 mil.lei, din care 6,3 mil.lei reprezintă veniturile din investiţii financiare cedate. Cheltuielile fondului au fost în valoare de 10,4 mil.lei în primul semestru, din care cheltuieli cu investiţiile financiare cedate sunt în valoare 8,8 mil.lei.

La finele primului semestru, fondul avea investit aproape 80% din activele de 18,9 mil.lei în acţiuni, principalele deţineri fiind acţiunile BRD, Banca Transilvania, cele ale SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi cele ale SIF Oltenia.

În primul semestru, activele nete ale FOA au scăzut cu circa 13% până la 18,9 mil.lei.

Pe piaţa RASDAQ, titlurile XFOA au înregistrat o apreciere de 0,6% în primul semestru. Pe 16 august, ultima şedinţă bursieră în care s-au tranzacţionat titlurile XFOA, capitalizarea bursieră a fondului de investiţii era de 11,1 mil.lei.