Dicţionar universal al spionilor (I). De la Abel la "James Bond"

Autor: Dr. Alexandru Popescu 02.09.2010

Pare oarecum paradoxal că, din bogata literatură de specialitate privitoare la activităţile informative, spionajul, apărută în ultima vreme, lipseşte încă tocmai o lucrare de sinteză consacrată în exclusivitate principalilor factori, vectori ai acestora, agenţii operativi, spionii. Există, aşadar, interesul pentru apariţia celui dintâi dicţionar (biografic) al spionilor cu caracter universal, care să acopere "hartă mondială" a spionajului şi întreaga istorie. Necesitatea unui asemenea demers rezidă, pe de o parte, în corelarea informaţiilor din diferite surse (enciclopedii, dicţionare generale, lucrări de specialitate, tematice, memorii, arhive etc.) privind activitatea spionilor, agenţilor, ceea ce permite depistarea unor tendinţe, orientări existente în mediul informativ de-a lungul istoriei sale, iar, pe de alta, în corelarea activităţii spionilor cu o serie de evenimente, cu implicaţii şi reverberaţii uneori majore, ceea ce permite integrarea organică a "istoriei spionajului" în "istoria universală".
Actualitatea unei asemenea lucrării se raportează şi la faptul că, în ultima perioadă, au fost făcute cunoscute o serie de documente declasificate, memorii, mărturii inedite care se cer integrate literaturii consacrate domeniului informativ, dar şi celor istorice, politice. Desigur lucrarea presupune şi o serie de dificultăţi legate, în principal, de faptul că foarte adesea informaţiile avute la dispoziţie sunt incomplete şi, din diferite motivaţii, legate de contextul politic, au fost ocultate, interpretate, chiar falsificate, risc care poate fi evitat prin adoptarea unui spirit obiectiv şi echilibrat.
Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilor informative, ca şi pentru istorici, politologi, sociologi, precum şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi prezentul, probabil şi viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…

ABEL, Rudolf Ivanovici (1903-1955), agent pentru URSS (NKVD) în perioada interbelică, al doilea război mondial. Desfăşoară misiuni în ţări europene, unde activează cu funcţia de cifror la "antenele ilegale" (rezidenturile de spionaj). Face parte din unitatea care se ocupa cu lichidarea "duşmanilor poporului", adversari ai regimului sovietic de peste hotare. După moarte, identitatea lui A. este atribuită de unui alt agent, Wilhelm Fischer, care acţionează în SUA.
ABETZ, Otto (1903-1958), diplomat german, agent de influenţare în Franţa în perioada
interbelică. Este trimis în 1931 în Franţa, cu scopul de a crea o atmosferă favorabilă Germaniei, mai ales în rândurile intelectualităţii. Demascat de contraspionajul francez ca agent "de corupere" (influenţare), este expulzat. În 1945, este condamnat la cinci ani muncă silnică.
ADAMS, Arthur Aleksandrovici (1885-1969) ("Achilles"), inginer, "spion atomic" sovietic in SUA in al doilea război mondial. Principala sa sarcină a fost colectarea de informaţii referitoare la "proiectul Mannhatan", numele de cod al activităţilor desfăşurate în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru fabricarea primei bombe atomice, cu participarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Canadei. Activităţile sale informative ale agenţilor pe care i-a folosit au fost documentate ca rezultat al "operaţiunii Venona", ceea ce a dus la demascarea multora dintre ei.
AGEE, Philip (1935-) ("Pont"), agent de influenţare pentru URSS (KGB) în SUA în perioada războiului rece. După ce demisionează din CIA, motivând că a fost dezamăgit de scopurile şi metodele acesteia, colaborează cu KGB ca agent de influenţare. Publică volume , în care oferă informaţii referitoare mai ales la agenţii CIA din diferite ţări, astfel fiind deconspiraţi 250 de spioni, ceea ce duce şi la dezorganizarea unor reţele constituite de Agenţie peste hotare.
AHMEROV, Isaak Abdulovici (1901-1975) ("May", "Albert"), diplomat, agent NKVD în China, SUA în perioada interbelică şi al doilea război mondial. Conduce o reţele de spionaj, fiind specializat în recrutarea de agenţi sub acoperire, mai ales în rândurile studenţilor. Primeşte numeroase ordine şi decoraţii, între care şi titlul de "cekist de onoare".
AL-DABAH, colonel, spion al serviciului secret britanic (SIS) în Irak.Până în 2003, a comandat una din unităţile aeriene irakiene. Încă din 2002, a transmis, prin
intermediul unui grup de opozanţi irakieni stabiliţi la Londra, informaţii despre locaţiile unde se bănuia că erau fabricate armele de distrugere, bombardate în timpul Războiului din Golf (1990-1991).
ALLEY, Steven, agent al Serviciului secret britanic(SIS) în Rusia în primul război mondial.
A fost însărcinat să pregătească evadarea în Anglia a familiei ţarului Nicolae II deţinută
într-o casă din localitatea Ekaterinenburg. A transmis că o asemenea misiune ar fi fost "sinucigaşă", astfel încât familia ţarului a fost executată la 17 iulie 1918.
AMES, Aldrich (1941-) ("Rick"), agent infiltrat ("cârtiţă") pentru URSS (KGB) în CIA
în perioada războiului rece. Datele transmise KGB-ului contribuie la compromiterea a 100 de operaţiuni ale CIA peste hotare şi la executarea a 10 agenţi. Este şi protagonistul unei operaţiuni de dezinformare după care URSS era în curs de a desfăşura un vast program de înarmare. După eforturi îndelungate şi laborioase (ancheta începuse încă în 1986) , A. este arestat în 1994 şi condamnat la închisoare pe viaţă.
ANTRAIGUES, Louis, conte (1753-1812), spion francez pentru Spania, Austria, Anglia
şi Rusia în timpul Revoluţiei franceze. A fost unul din cei dintâi agent "multipli" din istorie. Organizează o reţea de spioni la Paris, prin care informează Puterile adversare revoluţiei, în primul rând Anglia, despre evoluţiile politice de la Paris. Arestat în 1797, se refugiază în Austria, unde va furniza informaţii false ("fabricate") şi Rusiei, Angliei, fiind stipendiat concomitent de toate ţările pentru care spionase. În 1812, este asasinat de servitorul său care se va sinucide.
AROUET, Francois Marie (Voltaire) (1694 -1778), filozof şi scriitor iluminist franez, agent de influenţare pentru Franţa şi Prusia. În 1743, este invitat de Frederic II, regele Prusiei, din partea căruia primeşte o "scrisoare de misiune" pentru a acţiona în vederea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Franţa şi Prusia. Ulterior, îndeplineşte misiuni similare la Bruxelles (1742-1743) şi la Curtea regelui polonez Stanislas de la Lunéville. Aflat la Haga, V. intră în legătură cu amantul soţiei unui ministru olandez, prin intermediul căreia sunt sustrase o serie de scrisori, transmise la Versailles. Aceste scrisori sunt folosite şi pentru a determina perfectarea unei alianţe între Franţa şi Prusia împotriva Olandei. În 1750, V. acceptă o nouă invitaţie din partea lui Frederic II, devenind "agent de publicitate" (influenţare) al acestuia în Europa. În 1753, intervine ruptura cu regele Prusiei şi, la plecare, V. este percheziţionat în căutarea unor "hârtii de stat", pe care deja le pusese la loc sigur. În 1757, V. va servi ca agent intermediar între Franţa şi Prusia în timpul Războiului de şapte ani.
ARADI, Victor (?-1940), publicist, agent pentru URSS (Comintern) în România în perioada interbelică. Publicist, de origine maghiară, născut la Turda. Comunist cu vechi stadii, voluntar în Armata Roşie în timpul revoluţiei. A lucrat la Ministerul de Externe al guvernului Bela Kuhn. În 1927, este recrutat de Willi Münzenburg, conducătorul reţelei internaţionale a Cominternului, devenind unul din cei mai importanţi agenţi ai acestei organizaţii în România. Sub pretextul scrierii de reportaje şi articole pentru o agenţie de presă din Viena, călătoreşte mult prin ţară, stabileşte contacte, culege informaţii cu caracter militar si economic pe care le pune la dispoziţia agentului comunist Belu Zilber care le transmite la Viena, unde se găsea sediul Biroului politic al PCR. A. şi Silber sunt arestaţi şi condamnaţi într-un proces, dar ulterior eliberaţi. În 1933, bănuit că ar fi colaborat cu Siguranţa, A. se refugiază în URSS, unde este executat în 1940.
ATKINS, Vera Maria (Rosenberg) (1908-2000), agentă SOE în al doilea război mondial A. a fost considerată de unul din conducătorii spionajului britanic, William Stevenson,
"Cea mai importantă agentă secretă din cel de al Doilea Război Mondial". S-a născut la Bucureşti, într-o familie evreiască. Se pare că primele relaţii ale lui A. cu serviciile de
spionaj britanice datează încă din perioada antebelică când, din postura de funcţionară a unei companii de petrol engleze, a furnizat informaţii preţioase. În 1933, familia sa se stabileşte în Anglia, iar A. studiază la Paris, Lausanne. După începerea războiului, A. se reîntoarce în Anglia, iar, în 1941, este integrată Secţiei franceze a SOE, devenind ofiţer de informaţii al acestei organizaţii. Sarcina sa de bază a fost recrutarea şi antrenarea agenţilor secreţi care urmau să fie trimişi în Franţa ocupată. A pregătit trimiterea în Franta 470 de spioni, dintre care 39 erau femei. După încheierea ostilităţilor, din proprie iniţiativă, pleacă în Germania pentru a investiga motivele şi împrejurările dispariţiei celor 118 agenţi capturaţi şi executaţi în lagărele de concentrare naziste. A acţionat astfel încât toţi cei vinovaţi de moartea agenţilor să ajungă în faţa instanţei, în mai puţin de un an. La multă vreme după încheierea războiului A. este decorată cu importante ordine şi medalii engleze şi franceze. Se pare că figura sa a inspirat personajul Miss Moneypenny din seria de romane "James Bond" ale lui Ian Fleming.

Volum în pregătire la Editura Meronia

Glosar

-Agent/spion : Persoană recrutată care activează din însărcinarea unei agenţii/serviciu de informaţii, desfăşurând activităţi clandestine pe teritoriul altui stat.
A. "adormit": Agent din interiorul unui stat străin care devine activ doar în momentul în care primeşte indicaţii în acest sens din partea agenţiei de informaţii care l-a recrutat.
A. defector: Agent care a trădat pentru o agenţie de informaţii străină, trecând de obicei pe teritoriul acesteia. În afară de aceasta, există şi defectorii "sur place" care acţionează (desfăşoară acţiuni informative) în teritoriul de origine.
A. dublu, multiplu: agent care acţionează concomitent pentru două sau mai multe servicii de informaţii.
A. infiltrat, acoperit, de penetrare ("cârtiţă"): Agent care s-a infiltrat în interiorul unui serviciu de informaţii străin sau care acţionează în interesul unei agenţii străine în cadrul propriului serviciu.
A. de influenţare: Agent care, prin diferite mijloace, îşi creează relaţii în interiorul mediilor politice, economice, militare, punând în circulaţie informaţii, de cele mai multe ori false, în interesul statului care l-a recrutat.
A. "întors": Agent care este determinat să trădeze serviciul care l-a angajat, folosit mai ales pentru transmiterea de informaţii false.
A. legendat: Agent căruia i s-a atribuit o biografie falsă aparţinând, de cele mai multe ori, unei persoane decedate din ţara în care îşi desfăşoară activitatea.
A. operativ: Spion sau membru al unui serviciu de informaţii străin care desfăşoară efectiv, direct acţiuni informative pe teritoriul unui stat străin.
A. recrutor este cel ale cărui sarcini vizează atragerea, integrarea altor agenţi în activităţi pentru un serviciu de informaţii.
-"Arhiva Mitrohin": Fond de documente clasificate din Arhiva KGB transcrise de Vasili Mitrohin (1922-2004), pe l-a pus la dispoziţia MI6, după trecerea sa în Anglia (1992). Se apreciază că aşa- numita "Arhivă Mitrohin" însumează 80 de volume, peste 50.000 pagini, privind o perioadă de 25 de ani. Aceste documente au fost transmise şi altor servicii de informaţii, contribuind la identificarea a numeroşi spioni care au acţionat pentru URSS în diferite state.
-"Operaţiunea Venona", iniţiată în 1943, cu participarea unor specialişti din SUA şi Marea Britanie a constat în descifrarea mesajelor codate transmise de agenţii/spionii pentru URSS în SUA în timpul celui de al Doilea Război Mondial, mai ales în perioada 1942-1945, ceea ce a dus la demascarea multora dintre ei.
-Reţeaua "Grupul de Cambridge": Grup de absolvenţi ai Universităţii din Cambridge care, în Perioada Interbelică şi timpul celui de al Doilea Război Mondial au spionat pentru URSS. Grupul a cuprins diplomaţi, ofiţeri de informaţii, profesori etc.
Reţeaua "Orchestra Roşie": Reţea de agenţi de diferite naţionalităţi şi profesii care, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, au spionat pentru URSS în diferite ţări ocupate de Germania.
-"Spioni atomici": Denumirea generică a agenţilor ai serviciilor de spionaj sovietice sau racolaţi de aceştia care, în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi al Războiului Rece, au desfăşurat acţiuni informative de obţinere a secretelor de cercetare şi fabricare ale armamentul nuclear, desfăşurate în SUA, Anglia.
Agenţii/servicii de spionaj/contraspionaj

-Abwehr:. Agenţie de informaţii militare a Marelui Stat Major al Germaniei (1921 - 1944).
-BfV: Biroul pentru protejarea Constituţiei al RF Germania, agenţie de contrainformaţii (1950 - ).
-BND: Serviciul de Informaţii al RF Germania (1956-).
-CEKA: "Comisia Extraordinară pentru Combaterea Contrarevoluţiei, Sabotajului şi Actelor Criminale", poliţia secretă sovietică a URSS (1917 - 1922).
-CIA: Agenţia de informaţii a Statelor Unite ale Americii (1947 - ).
-CIE: Centrul de Informaţii Externe din cadrul Consiliului Securităţii Statului (1972-1978).
- Deuxième Bureau: "Biroul 2". Agenţia de informaţii militare a Franţei (1871-1940)
-DIA: Agenţia de informaţii militare a Statelor Unite ale Americii (1961 - ).
-DIE: Departamentului de Informaţii Externe al RS România din cadrul Consiliului Securităţii Statului (1978-1990).
-DST: Direcţia de Supraveghere a Teritoriului, serviciul de contrainformaţii al Franţei (1944 - )
-FBI: Biroul Federal de Investigaţii; agenţia de securitate şi contrainformaţii a SUA (1908 - ).
-Gestapo: Poliţia de Stat Secretă a celui de al Treilea Reich (1933 - 1945)
-GPU/OGPU: Serviciul de informaţii al URSS (1922-1934).
-GRU: Serviciul de informaţii militare al URSS (1918 - ).
-HVA: Serviciul Central de Informaţii al RD Germane (1956 - 1989).
-KGB: Comitetul de Stat al Securităţii. Serviciul de informaţii al URSS (1954-1991).
-MAD: Serviciul militar de informaţii al RD Germane (1984-1989).
-MfS: Ministerul Securităţii Statului al RD Germane (1950-1989).
-MID: Agenţia de informaţii militare a Marii Britanii (1909-).
-MI5: Agenţia de securitate şi contrainformaţii a Marii Britanii din cadrul MID (1909- MI6: Agenţia de informaţii militare a Marii Britanii din cadrul MID (1911-).
-Mossad: Serviciul de informaţii al Israelului (1949 - ).
-NSA: Agenţia de Securitate Naţională din cadrul Departamentului de Stat al Apărării al SUA (1952-).
-NKVD: Comisariatul (ministerul) pentru Afaceri Interne al URSS (1934 - 1946).
-OGPU: Administraţia Politică Unită de Stat de pe lângă Sovietul Comisarilor Poporului al URSS (1923-1934).
-OMS: Secţiunea pentru legături internaţionale a Cominternului cu atribuţii informative (1919-1943).
-OSS:. Oficiul pentru servicii secrete al SUA în al Doilea Război Mondial, agenţie de informaţii (1942 - 1945).
-SDECE: Serviciul de contrainformaţii al Franţei (1958 - ).
-Securitate: Departamentul Securităţii Statului, denumirea oficială a serviciului de informaţii române din perioada comunistă (1967-1989).
-SIE: Serviciul de Inforaţii Externe al României (1990-).
-SMERSH: Divizia pentru asasinate al NKVD/KGB (1942-1946).
-SOE: Organizaţie în subordinea Primului Ministru al Marii Britanii în vederea desfăşurării de acţiuni informative şi de sabotaj în teritoriile ocupate de Germania (1940-1945).
-SRI: Serviciul Român de Informaţii (1990-).
-SSI: Serviciul Secret de Informaţii al României (1924-1951).
-STASI: Denumirea prescurtată a Ministerul Securităţii al RD Germane (1950-1989).
-SVR: Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (1991-).