Polonia va suprataxa băncile, dar nu aşa dur ca Ungaria

Autor: Cristina Rosca 02.09.2010

Guvernul de la Varşovia analizează posibilitatea introducerii unei taxe asupra sistemului bancar, însă aceasta va fi modestă şi nu va afecta clienţii sistemului bancar, a anunţat premierul Donald Tusk.

Polonia ar putea opta pentru o soluţie similară celei a Marii Britanii, care taxează băncile cu 0,04% din active.

În Ungaria taxa se ridică la 0,45% din active. Mai multe detalii vor fi oferite peste două săptămâni, potrivit lui Tusk. El a spus că o taxă "nu va afecta stabilitatea băncilor".

Premierul şi-a explicat decizia prin faptul că altă alternativă ar fi "introducerea de măsuri de austeritate, care ar afecta pe toată lumea", a spus Tusk.

Deficitul rămâne problema numărul unu

Începând cu 2011 guvernul polonez intenţionează să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 1% pentru a majora veniturile de la bugetul de stat şi pentru a reduce deficitul bugetar.

Gaura bugetară ar putea ajunge la 7% din Produsul Intern Brut în acest an. Tusk a promis să reducă deficitul până la 3% din PIB, limita maximă impusă de Uniunea Europeană, până în 2013.

"Polonia nu a avut probleme cu sectorul bancar, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări. Băncile noastre sunt sănătoase", a spus Tusk. "Cu toate acestea, analizăm posibilitatea şi probabil o să promulgăm o lege pentru taxarea băncilor, care nu va împovăra şi nu va aduce la bugetul de stat miliarde de euro. Nu va fi o taxă pe tranzacţii şi nu va atârna greu în bilanţul băncilor", a adăugat premierul polonez.

Ungaria, a cărei situaţie economică spre deosebire de cea a Polonia este mult mai dificilă deoarece statul îşi revine după o recesiune puternică, a anunţat că intenţionează să suprataxeze băncile pentru a-şi acoperi gaura bugetară, atrăgând opoziţia creditorilor străini prezenţi în statul est-european.

Potrivit autorităţilor maghiare, statul vrea să obţină 200 de miliarde de forinţi (700 de milioane de euro) de la bănci, asigurători şi alte instituţii financiare. Suma este echivalentă cu 0,7% din PIB.

"Bineînţeles că este o veste proastă, însă nu va fi foarte dureroasă pentru bănci", a spus Pavel Kozub, analist în cadrul CAIB UniCredit din Varşovia. "Nu mă aştept ca taxa să fie la fel de mare ca în Ungaria, ci mai degrabă va fi similară celei din Marea Britanie."

Măsuri de austeritate vs. taxa pe bănci

Modelul pe care vrea să îl urmeze Polonia, cel al Marii Britanii, este mai relaxat. Băncile prezente în Marea Britanie - fie locale sau străine - vor fi taxate astfel încât statul să strângă 8 miliarde de lire sterline în decurs de patru ani, potrivit guvernului britanic.

Această mutare face parte dintr-o iniţiativă comună a Marii Britanii, Franţei şi Germaniei. Ministrul britanic de finanţe George Osborne a spus că actuala criză financiară a apărut în sistemul bancar, de aceea este normal ca acestea să contribuie la revenirea economiei.

Taxa nu va afecta băncile mici şi instituţiile financiare specializate în credite ipotecare. Potrivit proiectului de buget, taxa va fi stabilită la 0,04% din active în primul an, iar ulterior va fi majorată la 0,07%.

Tusk a decis recent să majoreze TVA şi să grăbească procesul de privatizare al unor companii de stat pentru a acţiona asupra deficitului bugetar.

Liderul principalului partid din opoziţie, Jaroslaw Kaczynski, a sugerat implementarea unei taxe asupra sistemului bancar în schimbul majorării TVA, de pe urma căreia statul vrea să obţină

7,1 miliarde de zloţi (1,78 miliarde de euro). Tusk a caracterizat această idee ca fiind una proastă.

El a spus că se aşteaptă ca economia Poloniei să crească cu cel puţin 3% în acest an, după ce date publicate recent au arătat că în trimestrul doi Produsul Intern Brut a avansat cu 3,5 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, peste aşteptări.

Guvernul se va întâlni vineri pentru a discuta proiectul de buget pentru anul viitor, a anunţat Tusk.