Chiriaşii din centrul Capitalei plătesc cu până la 63% mai puţin pe spaţii faţă de începutul crizei

Autor: Izabela Badarau 02.09.2010

Topul celor mai mari scăderi de chirii la spaţiile comerciale din centrul Capitalei indică pe primele trei locuri Pieţele Alba Iulia, Muncii şi Iancului, cu reduceri de peste 60% la chiriile plătite, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, cu afaceri de aproape un milion de euro anul trecut.

Astfel, în Piaţa Alba Iulia şi pe bulevardul Decebal, nivelul chiriilor la spaţiile comerciale a scăzut de la 80 euro/mp, cât se plătea în medie pe lună în semestrul doi din 2008, la 30 euro/mp anul acesta, potrivit analizei citate. Studiul a fost realizat luând în calcul în jur de 500 de spaţii comerciale din Bucureşti.

Pe Calea Călăraşilor, bulevardul Ferdinand I şi Pache Protopopescu, scăderea a fost de la 65 euro/mp la 25 euro/mp, potrivit studiului. Nivelul chiriilor menţionate în studiu este conform contractelor încheiate efectiv între proprietari şi chiriaşi, precizează autorii studiului, în timp ce chiria cerută iniţal de proprietari este mai ridicată cu 10-15% sau chiar cu 30% în unele cazuri. În urma negocierilor, nivelul chiriei scade în general, spune Ilias P. Papageorgiadis, CEO al MORE Real Estate Services.

"S-a întâmplat ca un client să plătească în 2008 o chirie de 95 de euro pe metru pătrat, iar în 2010 a cerut renegocierea. Proprietarul a propus o chirie de 70 de euro pe metru pătrat, dar contractul s-a încheiat în final la 53 de euro", spune Papageorgiadis. Compania are printre clienţi patru bănci, dintre care două greceşti, investitori străini, agenţii imobiliare, proprietari sau chiar avocaţi.

MORE Real Estate Services a încheiat anul trecut cu un profit de 1,5 mil. lei (355.000 de euro). În primul semestru de anul acesta profitul companiei a crescut cu 3%, iar veniturile au stagnat, spre comparaţie cu primul semestru al anului trecut, spune directorul companiei.