Premierul Boc sacrifică şase miniştri pentru a rămâne la guvernare. Surpriza: destrămarea tripletei Blaga-Videanu-Berceanu

Autori: Iulian Anghel , Voican Razvan , Roxana Petrescu , Mirabela Tiron , Cristina Stoian , Adrian Stefan Seceleanu 02.09.2010

PDL a anunţat rând pe rând numele a cinci miniştri remaniaţi, iar al şaselea, Adriean Videanu, a anunţat că vrea să se retragă pentru a se ocupa de partid. premierul a propus iniţial doar trei miniştri pentru remaniere, dar Preşedintele Traian Băsescu i-a mai cerut alte nume pe listă pentru a face o remaniere consistentă. Reacţiile de pe piaţa financiară au fost minore: bursa a terminat pe creştere, euro a fost stabil.



Cine vine

Finanţe: Gheorghe Ialomiţianu (51 de ani)

Economie: Ion Ariton (54 de ani)

Transporturi: Anca Boagiu (42 de ani)

Agricultură: Valeriu Tabără (61 de ani)

Muncă: Nelu Ioan Botiş (43 de ani)

Comunicaţii: Valerian Vreme

Cine pleacă

Sebastian Vlădescu - relaţie dificilă cu premierul Boc

După mai puţin de nouă luni, Sebastian Vlădescu şi-a încheiat ieri mandatul de ministru de finanţe în guvernul Boc, în contextul remanierii mai multor miniştri în urma deciziei politice luate la nivelul PDL.

Vlădescu a confirmat pentru ZF plecarea sa din guvern. El şi-a început mandatul în decembrie 2009 în postura de tehnocrat susţinut de PDL. De fapt, percepţia formată pe piaţă a fost că Vlădescu a avut de fapt sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. Încă de la început, a avut o relaţie dificilă cu premierul Emil Boc, care s-a tensionat puternic mai ales după ce şi-a anunţat opţiunea pentru introducerea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor. Vlădescu rămâne însă ministrul de finanţe care a majorat TVA la 24%, deşi a spus că a fost împotriva acestei măsuri pe care a considerat-o "o mare eroare economică".

Una dintre măsurile cele mai importante a fost ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale. Încă de la începutul mandatului el a vorbit despre necesitatea impozitării tuturor pensiilor sau despre impozitul pe averea vizibilă, însă proiectele nu au avansat la nivelul deciziei politice.

Recent, Vlădescu a anunţat intenţia de a lista pe bursă pachete minoritare din CEC Bank şi Loteria Naţională. De asemenea, este deja în pregătire un program de finanţare externă de 7 mld. euro pe următorii trei ani. El a mai fost ministru de finanţe în Cabinetul Tăriceanu, conducând procedura de privatizare a BCR cu Erste Group. Răzvan Voican

Adriean Videanu, campion la promisiuni

A preluat portofoliul de la Ministerul Economiei la sfârşitul anului 2008, după ce în perioada 2005-2008 a ocupat funcţia de primar general al Capitalei. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale mandatului său este restructurarea sistemului naţional de producţie a energiei electrice prin reorganizarea marilor producători de stat în două companii gigant capabile să atragă finanţări şi să iasă pe pieţele internaţionale.

Deşi proiectul trebuia să fie funcţional de la jumătatea acestui an, înfiinţarea celor două companii de stat ar urma să aibă loc la începutul anului viitor. Mulţi specialişti spun că dacă şi această reorganizare a sistemului energetic nu va fi dusă la capăt, România ar putea să se transforme într-un importator de energie. Videanu a mai spus într-un interviu acordat ZF că anul acesta ar urma să fie listate pe Bursă pachete suplimentare din Transgaz şi Transelectrica, iar în 2011 ar urma Romgaz.

Ministrul a precizat de mai multe ori că-şi doreşte management privat la companiile din portofoliul ministerului, dar de la venirea sa mai toţi directorii au fost schimbaţi cu membri ai PDL. La finalul mandatului său însă, niciunul dintre aceste proiecte majore nu este finalizat, iar cele preluate de Videanu de la predecesorii săi nu sunt pe linia de sosire, printre acestea numărându-se şi începerea construcţiilor la reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii din România. Roxana Petrescu

Radu Berceanu sau dezastrul din infrastructură

Cu o zi înainte de a fi schimbat din funcţie, Radu Berceanu, unul dintre cei mai puternici oameni din PDL, ieşea într-o conferinţă de presă să anunţe că, până la finele anului, va lansa licitaţii pentru infrastructură de 3 mld. euro şi că, după lansarea licitaţiilor, contractele vor fi semnate rapid. Era însă prea târziu.

Reproşurile şefului statului, Traian Băsescu, legate de faptul că Transporturile nu au atras niciun ban din fonduri europene (statisticile arată că Ministerul Transporturilor a cheltuit doar 1,7% din cele peste patru miliarde de euro alocate de UE infrastructurii de transport), par să fi cântărit însă mai greu. Rezilierea contractului pentru autostrada Comarnic-Braşov rămâne unul dintre eşecurile majore ale Guvernului, în frunte cu ministrul de resort.

De asemenea, un alt eşec al lui Berceanu este legat de starea dezastruoasă în care se află căile ferate şi căile rutiere, cu toate că Transporturile au beneficiat în ultimii patru ani de 13 miliarde de euro de la buget. Puternic nu numai în judeţul său, Dolj, ci şi în partid, Berceanu a ajuns în Parlament la ultimele alegeri în ciuda faptului că pierduse şefia Consiliului Judeţean Dolj la alegerile locale din 2008.

Din Parlament nu a mai fost decât un pas până a ajunge în fruntea Ministerului Transporturilor, minister pe care îl mai gestionase deja. Mirabela Tiron

Fermierii: Ministerul, un pantof cu număr prea mare pentru Mihail Dumitru

Dup nouă luni de mandat, ministrul agriculturii Mihail Dumitru este caracterizat ca fiind "şters, lipsit de personalitate şi depăşit de situaţie" de către oamenii din agricultură, lipsa comunicării între autorităţi şi asociaţiile profesionale din domeniu fiind unul dintre principalele motive care l-au pus pe acesta într-o lumină defavorabilă.

Prima greşeală a lui Dumitru a fost, în opinia specialiştilor, faptul că a susţinut un buget mai mare pentru agricultură, iar la rectificarea bugetară, când s-au tăiat bani de la agricultură, nu a avut nimic de obiectat. Dumitru nu a reuşit să contracareze astfel efectele negative produse de tăierea ajutoarelor de stat, în valoare de 3,4 mld. lei (0,8 mld. euro) la nivelul lui 2009. Deputatul PDL Valeriu Tabără, căruia premierul Emil Boc i-a propus funcţia de ministru al agriculturii spune însă că mandatul lui Dumitru s-a desfăşurat într-un moment dificil.

Nemulţumirile sectorului agricol faţă de Dumitru se îndreaptă şi spre lipsa unui dialog real cu Uniunea Europeană, din care să rezulte o suplimentare a subvenţiilor, în condiţiile în care României i s-a interzis să mai acorde ajutoare de stat producătorilor agricoli începând cu acest an. În februarie, bugetul nu permitea mai mult de 300 mil. lei (71.000 de euro) pentru noile ajutoare. Iniţial au fost propuse13 forme de sprijin, dar Dumitru a anunţat că din cauza restricţiilor bugetare nu poate permite decât şase în acest an. Cristina Stoian

Mihai Şeitan, ministrul muncii şi campionul contradicţiilor

Niciunul dintre miniştrii Cabinetului Boc 4, cu excepţia lui Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, nu a fost mai contestat decât ministrul muncii Mihai Şeitan. Specialist în legislaţia pensiilor, el lucrase multă vreme în Ministerul Muncii până a i se propune funcţia de ministru în urmă cu nici nouă luni - o carieră închisă rapid după lungii ani - peste 10 - pe care i-a petrecut la Ministerul Muncii.

Nemulţumirile faţă de Şeitan au început să apară odată cu numirea sa în funcţie şi sunt legate de declaraţiile contradictorii pe care le-a făcut de la o zi la alta.

Alături de Vlădescu, este unul dintre miniştrii căruia premierul Boc le-a cerut să nu mai vorbească public pentru că fac Guvernul de râs prin contradicţiile pe care le exprimă.

Primul lui mare "succes" de public a fost în iarnă şi a fost legat de contradicţiile exprimate pe marginea legii salarizării unitare. Faptul că această lege trebuie modificată arată eşecul ministrului. Valoarea punctului de pensie, schimbarea legislaţiei muncii, schimbarea legii pensiilor - acte normative controversate - sunt "opere capitale" ale ministrului Şeitan.

Ultima controversă în care a fost implicat este legată de impozitarea drepturilor de autor când, aşa cum îşi fidelizase publicul, s-a contrazis de nenumărate ori. Iulian Anghel

Ministrul comunicaţiilor Gabriel Sandu lasă puţine în urmă

Gabriel Sandu, un economist care a fost propulsat de PDL în decembrie 2008 în funcţia de ministru al comunicaţiilor, lasă în urmă puţine proiecte finalizate la capătul a 20 de luni de mandat, dar are meritul de a fi adus în prim-planul dezbaterii publice importanţa informatizării statului după patru ani pierduţi în perioada cabinetului Tăriceanu.

Deşi venea din industria mobilei şi agricultură, Sandu a enunţat corect numeroasele probleme din sistemele IT&C ale administraţiei publice, pe care şi-a propus să le rezolve printr-un program denumit eRomânia. Demnitarul PDL nu a reuşit însă să devină mâna forte a administraţiei în ce priveşte proiectele IT&C, fiecare minister continuându-şi propriile proiecte de informatizare, şi a revenit de atât de multe ori asupra termenelor de realizare pentru diferite proiecte încât credibilitatea instituţiei a avut de suferit.

Gabriel Sandu lasă în urmă şi o situaţie complicată financiar a celor două companii de stat aflate în subordine: Poşta Română şi SN Radiocomunicaţii. De asemenea, viitorul ministru trebuie să rezolve două alte probleme sensibile, rămase în coadă de peşte: tranziţia la televiziunea digitală - abandonată brusc la câteva săptămâni înainte de start şi strategia de sprijinire a dezvoltării internetului de mare viteză - rămasă un simplu document de arhivă. Adrian Seceleanu