Analiştii: Noul Guvern trebuie să-şi direcţioneze politicile tot în jurul acordului cu FMI

Autor: Claudia Medrega 02.09.2010

România are nevoie de o îmbunătăţire a credibilităţii după agitaţia politică legată de remaniere, fiind necesar ca noul Guvern să-şi direcţioneze politicile tot în jurul acordului cu FMI prin adoptarea unor măsuri mai hotărâte, spun analiştii.

"Era necesară remanierea, dar nu neapărat pentru schimbarea orientării. Tot în jurul acordului cu FMI va trebui să fie direcţionate politicile. Acordul cu FMI este inevitabil. Nu există acum alternativă. Din păcate, Guvernul şi-a erodat credibilitatea", a comentat analistul Aurelian Dochia.

El a precizat că la nivelul noului Guvern este nevoie atât de competenţe profesionale, cât şi de capacitate de comunicare, de dialog, pe lângă susţinerea politică. "Aspectul tehnic este de la sine înţeles. Nu-mi imaginez că la Finanţe ar putea să vină cineva care nu este stăpân pe meserie. Însă este nevoie şi de capacitate de dialog. Măsurile adoptate trebuie să fie explicate la nivelul Guvernului, în coaliţia de guvernare, dar şi către public. Acest lucru a lipsit, existând chiar declaraţii contradictorii ale miniştrilor. Echipa trebuie să poată avea un dialog, să existe încredere." Deşi remanierea poate să pară o mişcare de faţadă, este importantă în privinţa creării unor noi speranţe la nivelul mediului de afaceri, în opinia lui Dochia.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, nu a dorit să comenteze decizia de remaniere a ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, precizând că este "politică". Iar despre misiunea următorului ministru, Dumitru spune că "nu va fi simplă".

"Indiferent cine va fi noul ministru de finanţe, cert este că trebuie îndeplinite cerinţele acordului cu FMI. Nu va fi uşor. Misiunea ministrului de finanţe nu va fi simplă. Ministerul Finanţelor este unul dintre cele mai dificile ministere ţinând cont de restricţiile existente, de angajamentele asumate."

Dumitru a precizat că respectarea ţintelor asumate în angajamentele faţă de FMI, precum reducerea deficitului bugetar, a arieratelor şi a cheltuielilor sociale, sunt esenţiale pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice. "Riscul cel mai mare pentru stabilitatea macroeconomică este deficitul bugetar. Consolidarea fiscală este esenţială. În niciun caz nu trebuie optat pentru relaxare fiscală." După şapte luni deficitul bugetar a ajuns la 3,9% din PIB, rămânând în grafic pentru ţinta de 6,8% stabilită pentru acest an.

Şeful Consiliului Fiscal a explicat că respectarea angajamentelor asumate în faţa FMI necesită voinţă politică puternică, susţinere politică, dar şi competenţă profesională.

În primele opinii publicate de la începutul activităţii, Consiliul Fiscal a criticat dur proiectul rectificării bugetare, susţinând că veniturile fiscale au fost supraevaluate.