Leul, indiferent la agitaţia politică

Autor: Liviu Chiru 02.09.2010

Leul nu a reacţionat deocamdată la agitaţia de pe scena politică, cotaţiile pe piaţa valutară rămânând pe palierul de 4,26 lei/euro, însă dealerii spun că o eventuală demitere a Guvernului şi renunţarea la acordul cu FMI ar destabiliza piaţa.

"Întrucât a fost doar o remaniere şi nu a picat guvernul, nu are de ce să fie presiune pe curs. Dacă ar pica guvernul, am putea să vedem euro urcând la 4,4-4,5 lei", comentează dealerul unei bănci locale.

Pe pieţele financiare România este deja văzută într-o lumină nefavorabilă, după ce Ministerul Finanţelor s-a împrumutat din nou în 2010 preponderent pe termen scurt, astfel că va avea în perioada următoare nevoi mari de finanţare.

Astfel, într-un scenariu în care actualul guvern ar fi demis, iar noul executiv ar dori să renunţe la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, ar putea să apară presiuni semnificative.

"Dacă ar pica guvernul, probabil că randamentele la titlurile de stat s-ar duce la 8,5%-9% pe an cel puţin (faţă de circa 7% pe an în prezent - n. red.), mai ales dacă se fac alegeri anticipate sau vine un executiv care doreşte să renunţe la acordul cu FMI. Nu suntem în poziţia să renunţăm la FMI, pentru că ne-am împrumuta foarte scump. Finanţele s-au împrumutat pe termen scurt şi au nevoie să rostogolească o datorie mare, atât în lei, cât şi în euro", mai spune dealerul.

În ultimele luni, Finanţele au reuşit să atragă lei doar prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţe mai mici de un an, în condiţiile în care au impus un plafon de 7% pe an.