Oamenii de afaceri vor o politică economică nouă, nu doar nume noi

Ziarul Financiar 02.09.2010

Oamenii de afaceri sunt destul de critici la adresa guvernului, precum şi a miniştrilor remaniaţi.

"Remanierea era necesară, dar cred că o soluţie mult mai bună ar fi fost schimbarea întregului Guvern. În opinia mea, înlocuirea acestor miniştri nu este o pierdere. În locul lor ar trebui aduşi oameni cu «ştiinţă», care să propună soluţii şi programe eficiente de relansare", a declarat Ionuţ Negoiţă, proprietarul lanţului hotelier Rin, care operează cel mai mare hotel din Europa după numărul de camere, Rin Grand Hotel. El a mai spus că până acum guvernanţii s-au concentrat pe tăieri de costuri, fără a propune programe clare de dezvoltare şi relansare a domeniilor conduse. "Tăierea cheltuielilor prin reducerea salariilor angajaţilor şi nu numai este un reflex al neputinţei, atât timp cât nu este completată cu o strategie clară de dezvoltare", a spus Negoiţă.

Ce spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România?

"Dacă aş spune că oricine va fi mai bun ca ei, ar însemna că am ceva cu ei. La polul opus, dacă aş spune că şi alţii au greşit ar trebui să fiu de partea lor. Problema ar trebui discutată punctual, pentru că trebuie văzut dacă a fost o problemă de comunicare sau una de fond. Au existat şi unii care au încercat să facă ceva, însă nu au fost buni la comunicare", spune omul de afaceri. El afirmă că era important ca remanierea să se fi făcut după o analiză temeinică, în funcţie de programul propus iniţial şi atingerea ţintelor.

"Guvernul ar fi trebuit înainte de demiteri să analizeze programul şi să spună «am fost slabi în punctele astea, de aceea facem schimbarea.»"

Omul de afaceri Florin Andronescu afirmă că sunt necesare schimbări, pentru că piaţa este "extraordinar de abătută".

"Senzaţia mea este că trebuia să facă ceva mai ales că preşedintele a declarat până la 1 septembrie acea perioadă de graţie (...) Sunt de făcut enorm de multe în ţara asta, începând cu o strategie reală care să transmită investitorilor că se pot expune pe România, că există un orizont de aşteptare optimist pentru că acum este o piaţă extraordinar de abătută", spune Florin Andronescu, business developer al reţelei de clinici private Sanador.

El este de părere că un ministru ar trebui să aibă un consiliu consultativ economic format din trei-patru oameni specialişti pe domeniu, independenţi politic, aşa cum se întâmplă într-o companie unde "ideile corecte" apar la întâlnirile managementului.

Ştefan Poienaru, proprietarul grupului Agrofam Holding, este dur cu fostul ministru al agriculturii:

"Mihail Dumitru a fost cel mai slab ministru al agriculturii de până acum. S-a dovedit încă o dată că nu este suficient să fii pus la punct cu Politica Agricolă Comună, să cunoşti teoretic problemele cu care se confruntă domeniul pe care îl conduci. Experienţa practică pe care nu o avea în ceea ce priveşte conducerea agriculturii, lipsa unei trăiri efective a evoluţiei fenomenului agriculturii de după '90 i-au fost fatale", consideră, Poienaru, care deţine una dintre companiile româneşti cele mai mari din agricultură, cu afaceri totale de circa 25 de milioane de euro în 2009.

Potrivit lui Poienaru, niciun ministru de până acum nu a avut o bună relaţie cu comisiile de agricultură şi nu s-a impus în guvern în faţa ministrului finanţelor, "iar noi de un astfel de ministru avem nevoie, nu de unul fără personalitate, şters", după cum spune fermierul.

Ministrul este criticat şi de organizaţiile patronale.

"La un moment dat a declarat că are suficienţi specialişti în cadrul ministerului şi că nu trebuie să primească sfaturi de la noi. Din acel moment n-am mai răspuns solicitărilor sale. Într-un final şi-a dat seama că Ministerul Agriculturii a fost un pantof cu număr prea mare pentru el. Sectorul are nevoie de un profesionist care să lupte pentru drepturile noastre atât în faţa guvernului, cât şi în faţa Bruxellesului, care încă nu ne tratează ca pe celelalte ţări europene în privinţa subvenţiilor", este de părere Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).