Premierul Boc sacrifică şase miniştri pentru a rămâne la guvernare

Autor: Iulian Anghel 02.09.2010

PDL a decis ieri să schimbe şase miniştri, dintre care trei independenţi, cu oameni din partid, proveniţi din structurile teritoriale. Nu este clar ce i s-a reproşat fiecărui ministru, nefiind discutată atingerea sau nu a unor ţinte din programul de guvernare. Remanierea răspunde nemulţumirii acumulate în opinia publică în urma deciziilor dure de restructurare.



Remanierea guvernului a fost mult mai de amploare decĺt era aşteptat, prin valoarea portofoliilor care au fost puse în discuţie, dar şi prin poziţiile politice puternice pe care le deţineau unii dintre cei care au fost scoşi din joc.

Aseară premierul Emil Boc a confirmat plecarea din Guvern a ministrului finanţelor Sebastian Vlădescu (înlocuit de deputatul Gheorghe Ialomiţianu), cea a ministrului muncii Mihai Şeitan (înlocuit cu deputatul Nelu Ioan Botiş), cea a ministrului agriculturii Mihail Dumitru (înlocuit cu deputatul PDL Valeriu Tabără) şi cea a ministrului comunicaţiilor Gabriel Sandu (înlocuit cu deputatul PDL Valerian Vreme).

Însă marea mutare este dislocarea celebrei triplete BVB - Blaga-Videanu-Berceanu. Premierul a confirmat plecarea din Guvern a ministrului transporturilor Radu Berceanu (înlocuit cu senatorul Anca Boagiu) şi a ministrului economiei Adriean Videanu (înlocuit cu senatorul Ioan Ariton).

Întĺlnirea de ieri dimineaţă dintre premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu pare să fi fost decisivă pentru tragerea pe linie moartă a lui Videanu şi Berceanu, oameni extrem de puternici în filialele Partidului Democrat Liberal. Însă şi dorinţa membrilor PDL, care au susţinut o remaniere extinsă, a contat pentru că, dacă miercuri-seară la întrunirea premierului şi a miniştrilor cu parlamentarii PDL nu au fost puse în discuţie portofoliile lui Berceanu şi Videanu, ieri, la o altă întĺlnire extinsă a partidului lucrurile s-au schimbat complet. Miercuri-seară, în discuţie fuseseră puse doar poziţiile ocupate de miniştrii care aveau legături slabe sau deloc cu PDL. Între aceştia Sebastian Vlădescu care a fost ministru liberal al finanţelor în prima parte a guvernării Tăriceanu şi a intrat în guvernul Boc ca independent, susţinut de preşedintele Traian Băsescu. Tot ca sigură era dată miercuri-seară plecare lui Şeitan, Sandu şi Dumitru. Ieri însă, practic au fost puse în discuţie toate portofoliile importante din Guvern. Vlădescu a susţinut aseară că remanierea sa din funcţia de ministru al finanţelor este o decizie politică, dar totodată "o eroare" şi a adăugat că regretă că nu a putut finaliza proiectele începute la conducerea instituţiei.

Sebastian Vlădescu
Una dintre măsurile cele mai importante a fost ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale. El a vorbit despre necesitatea impozitării tuturor pensiilor sau despre impozitul pe averea vizibilă, însă proiectele nu au avansat la nivelul deciziei politice.

Adriean Videanu
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale mandatului său este restructurarea sistemului naţional de producţie a energiei electrice prin reorganizarea marilor producători de stat în două companii gigant.

Radu Berceanu
Un eşec al lui Berceanu este legat de starea dezastruoasă în care se află căile ferate şi căile rutiere, cu toate că Transporturile au beneficiat în ultimii patru ani de 13 miliarde de euro de la buget.

Mihail Dumitru
El nu a susţinut un buget mai mare pentru agricultură, iar la rectificarea bugetară, cĺnd s-au tăiat bani de la agricultură, nu a avut nimic de obiectat. Dumitru nu a reuşit să contracareze astfel efectele negative produse de tăierea ajutoarelor de stat, în valoare de 3,4 mld. lei la nivelul lui 2009.

Mihai Şeitan
Este unul dintre miniştrii cărora premierul Boc le-a cerut să nu mai vorbească public pentru că fac Guvernul de rĺs prin contradicţiile pe care le exprimă. Primul lui mare "succes" de public a fost în iarnă şi a fost legat de contradicţiile exprimate pe marginea legii salarizării unitare.

Gabriel Sandu
A enunţat corect numeroasele probleme din sistemele IT&C ale administraţiei publice, pe care şi-a propus să le rezolve printr-un program denumit eRomĺnia. Demnitarul PD-L nu a reuşit însă să devină mĺnă forte a administraţiei în ce priveşte proiectele IT&C.