Secretele doctorului Paracelsus

Autor: Ziarul de Duminica 03.09.2010

Paracelsus este cunoscut mai ales pentru scrierile sale despre alchimie. Însă geniul acestui autor, pe cât de misterios pe atât de clar şi riguros, a adus o serie de contribuţii şi în domeniul medicinei. Paracelsus este considerat, printre altele, părintele toxicologiei moderne. A fost primul care a pus în discuţie efectul exercitat de substanţe asupra corpului uman, susţinând în premieră utilizarea preparatelor chimice şi a mineralelor în medicină.


Concepţia sa hermetică era aceea că boala şi sănătatea din corp se bazează pe asemănarea dintre om (microcosmos) şi Natură (macrocosmos). Având o abordare foarte diferită faţă de metodele practicate din Antichitate şi până în epoca sa, Paracelsus a pus un accent fără precedent în ştiinţa medicală asupra observaţiei şi experimentului, redefinind practic atât rolul medicului cât şi pe cel al medicinei ca artă.
Paracelsus rămâne o figură renascentistă de mare complexitate, cercetările sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei, astrologiei, precum şi personalitatea sa controversată fiind încă aduse în discuţie în universităţi şi în diferite cercuri culturale din Europa secolului XXI.
Acum, "doctorul" Paracelsus poate fi cunoscut din cartea "Opus paramirum. Principiile artei medicale", apărută la Editura Herald.