Cum arată topul asigurătorilor după primul semestru

Autor: Ciprian Botea 05.09.2010

Astra Asigurări a urcat la sfârşitul semestrului I pe primul loc în clasa­men­tul companiilor de asigurare, după ce a înregistrat o creştere cu peste 40% a primelor brute subscrise în primele şase luni, până la 575 de milioane de lei, arată datele publicate de Uniunea Na­ţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR).
La sfârşitul lui iunie 2009, Astra se afla pe locul trei în clasamentul asigu­ră­torilor, fiind devansată de Allianz-Ţi­riac şi Omniasig. Astra, singura com­pa­nie de asigurări din top zece cu ca­pi­tal majoritar românesc, a devenit lide­rul pie­ţei de după primele trei luni din 2010, trecând în faţa liderului de ani buni al pieţei, Allianz-Ţiriac, datorită vânzărilor mari de poliţe RCA.
Allianz a subscris în primul se­mes­tru prime brute în valoare de 496 mil. lei, în scădere de la 670 mil. lei în aceeaşi perioadă a anu­lui trecut. Şi Omniasig - care a co­borât pe ultima treaptă a podiumu­lui - a înregistrat o scădere a primelor brute subscrise în primele şase luni la 484 mil. lei, de la 596 mil. lei în ianuarie-iunie 2009.
Următoarele două locuri în clasa­ment sunt ocupate de Groupama şi BCR Asigurări, cu prime brute sub­scri­se de 368 mil. lei, respectiv 237 mil. lei. Groupama, companie apărută în 2009 după fuziunea dintre Asiban şi BT Asigurări, a înregistrat în primul semestru o scădere cu 9% a afacerilor. Şi primele subscrise de BCR Asigurări - preluată de grupul austriac Vienna Insurance - au scăzut cu 24% în prime­le şase luni, la 237 mil. lei.
Asirom, care la jumătatea anului tre­cut ocupa poziţia a patra în clasa­ment, a coborât în iunie până pe locul şase, având prime brute subscrise de 236 de lei. Uniqa, Generali, Euroins şi Carpatica Asigurări ocupau ultimele locuri din top zece, în timp ce Ardaf este prima companie de sub linie.
În clasamentul despăgubirilor plă­tite conduce Omniasig, cu 347 mil. lei, urmată de Groupama, Astra şi Allianz. Nivelul rezervelor nete de primă depăşeşte primele brute subscrise de mai multe companii din top 10, fiind mai mic decât acesta la Uniqa, Euroins, Carpatica Asig, Omniasig, Asirom.