După cereale, a venit rândul cărnii să se scumpească. Investitorii au prins imediat mirosul posibilităţii de a face bani din speculaţii

Autor: Andreea Mioara Neferu 05.09.2010

După ce preţul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri şi în ceea ce priveşte preţul cărnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri în creştere din partea ţărilor emergente.



Preţul cărnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, în condiţiile în care cererea pu­ter­nică venită din partea ţărilor emer­gente a coincis cu o scădere a producţiei în cazul unor exportatori tradiţionali precum Statele Unite şi Australia, scrie Finan­cial Times.
Indicele preţului cărnii calculat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a urcat în augsut până la cel mai ridicat nivel de după 1990, situându-se cu 16% în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după ce preţul cărnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar preţul cărnii de vită a avansat până la recordul ultimilor doi ani. Şi carnea de porc, dar şi cea de pui s-au scumpit în ultima perioadă.
"A existat o cerere susţinută din partea Asiei şi a Orientului Mijlociu atât pentru carnea de vită, cât şi pentru cea de oaie", a declarat Pedro Arias, economist în cadrul FAO. "Însă jucătorii de pe această piaţă nu au reuşit să satisfacă ce­rerea pentru că efec­ti­vele de animale au fost reduse", a mai spus Arias.
Creşterea subită a preţurilor a atras o serie de speculanţi pe ceea ce, în alte cirscumstanţe, este doar o piaţă de nişă la bursa de mărfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange - CME). Numărul de contracte realizate pe CME pe carnea de ani­male în viu a urcat cu o treime de la începutul anului. Însă executivii, traderii şi analiştii din industria cărnii susţin că majorarea preţurilor nu se datorează decât cererii ridicate şi ofertei scăzute şi nicidecum evoluţiilor de pe bursă. Producţia de carne a stagnat în cazul celor mai importante ţări exportatoare din acest sector, în condiţiile în care efectivele de animale s-au împuţinat, ca urmare fie a secetelor severe din Australia şi America Latină, fie a preţurilor mici de la începutul anilor 2000, motiv pentru care fermierii au decis să reducă numărul de animale. Şi costurile ridicate cu furajele au avut contribuţia lor la această situaţie.

Naţiunile emergente cer mai multă carne

În acelaşi timp, clasa de mijloc din state emergente puternice precum China sau Brazilia, care se află în expansiune, este din ce în ce mai interesată de o dietă bogată în proteine, punând astfel presiune pe această industrie prin cererea sa susţinută.
Eddie Troutman, reprezentant al grupului american Cargill, a spus că este foarte pesimist în ceea ce priveşte exporturile de carne de vită din următorii ani.
Contractele futures pentru carne de vită în viu de la CME au ajuns luna trecută până la circa 2,2 dolari (1,7 euro) per kilogram, cel mai ridicat nivel din ultimele 22 de luni şi destul de apropiat de recordul stabilit în 2008. Preţul pentru carnea de oaie de origine australiană a avansat până la peste 12,2 dolari australieni (8,64 euro), un maxim al ultimilor 36-37 de ani.
Creşterea preţului cărnii survine pe fondul temerilor cu privire la majorarea preţurilor alimentelor, după ce seceta din Rusia a dis­trus o parte însem­nată din recolta de cereale a ţării, provocând o creş­tere bruscă a preţului grâului şi al altor cereale.
În Arabia Saudită, stat ce depinde puternic de importurile de alimente, preţul cărnii roşii a urcat cu 12% în perioada februarie-iulie, potrivit lui John Sfakianakis, economist-şef pentru Banque Saudi Fransi. "Creşterea preţurilor la alimente va fi una dintre principale cauze ale majorării inflaţiei de anul acesta", a explicat Sfakianakis.

Cine câştigă din această situaţie?

Pe de altă parte, fermierii nu pot decât să se bucure de această situaţie.
"Avem parte în prezent de un business foarte bun de export către ţări care nu au avut economii chiar atât de devastate de recesiune", explică şi Craig Uden, un fermier din statul american Nebraska. Pentru anul acesta, estimările Statelor Unite vizează un avans de 13% pentru exporturile de carne de vită şi de 9,1% pentru cele de carne de porc. Principalele destinaţii de export sunt ţările emergente.
În Brazilia, al doilea mare producător de carne de vită după Statele Unite, consumul de carne este aşteptat să crească până la un nou record anul acesta, conducând astfel la o reducere a exporturilor din domeniu.
De asemenea, consumul de carne de porc din Rusia, Brazilia, Vietnam, Mexic şi Coreea de Sud este estimat să urce în 2010, deşi în o parte dintre aceste ţări se găseşte la un nivel inferior celui de dinainte de izbucnirea crizei financiare. Mai mult, Brazilia, Rusia şi India, alături de statele europene, consumă mai multă carne de pui.
În Orientul Mijlociu, una dintre cele mai importante regiuni importatoare de carne din lume, cererea pentru carnea de miel şi oaie este "puternică şi tot în creştere", a afirmat Gwendolen Rees, analist în cadrul Biroului australian de agricultură şi resurse econo­mice.
O scădere semnificativă a efectivului de animale la nivelul Australiei, unul dintre producătorii de seamă de carne de miel şi oaie la nivel mondial, "a însemnat că deşi există cerere semnificativă pentru această carne, pur şi simplu nu mai sunt atâtea animale care să o susţină", potrivit lui Rees.
Cu toate acestea, comerţul cu carne este destul de inegal la nivel global, astfel că tendinţele privind preţul cărnii nu sunt vizibile în toate colţurile lumii. Spre exemplu, China, ale cărei importuri de petrol şi minereuri pot da peste cap preţurile la nivel mondial, nu are aceeaşi influenţă în industria cărnii. China îşi satisface pe cont propriu consumul intern de carne de porc, spre exemplu.

Preţul alimentelor sare în aer

Creşterea preţului grâului a determinat în august cel mai important avans lunar al preţurilor alimentelor, de după noiembrie 2009, potrivit FAO, scrie AFP. Indicele preţului alimentelor calculat de FAO a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni, urcând cu cinci procente, până la 176 de puncte. Creşterea "reflectă plusul brusc al preţului grâului la nivel internaţional, ca urmare a secetei din Rusia şi a restricţiilor impuse de această ţară în ceea ce priveşte comerţul de cereale", se arată într-un comunicat emis de FAO. Organizaţia internaţională a estimat că în ciuda acestor circumstanţe nefaste, recolta de grâu de anul acesta va fi a treia cea mai mare din istorie, ridicându-se la 646 de milioane de tone, în scădere cu cinci procente faţă de 2009. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, recoltele de pe circa zece milioane de hectare de teren arabil au fost distruse în Rusia. Kremlinul a şocat pieţele internaţionale după ce a anunţat că începând cu 15 august va interzice exporturile de grâu pentru a menţine preţurile interne la un nivel rezonabil şi pentru a asigura necesarul de furaje pentru industria creşterii animalelor.