După cereale, a venit rândul cărnii să se scumpească. Investitorii au prins imediat mirosul posibilităţii de a face bani din speculaţii
După ce preţul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri şi în ceea ce priveşte preţul cărnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri în creştere din partea ţărilor emergente.
Preţul cărnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel
mondial, în condiţiile în care cererea puternică venită din
partea ţărilor emergente a coincis cu o scădere a producţiei în
cazul unor exportatori tradiţionali precum Statele Unite şi
Australia, scrie Financial Times.
Indicele preţului cărnii calculat de Organizaţia pentru Alimentaţie
şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a urcat în augsut până la cel
mai ridicat nivel de după 1990, situându-se cu 16% în creştere faţă
de aceeaşi lună a anului trecut, după ce preţul cărnii de oaie a
atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar preţul cărnii de vită a
avansat până la recordul ultimilor doi ani. Şi carnea de porc, dar
şi cea de pui s-au scumpit în ultima perioadă.
"A existat o cerere susţinută din partea Asiei şi a Orientului
Mijlociu atât pentru carnea de vită, cât şi pentru cea de oaie", a
declarat Pedro Arias, economist în cadrul FAO. "Însă jucătorii de
pe această piaţă nu au reuşit să satisfacă cererea pentru că
efectivele de animale au fost reduse", a mai spus Arias.
Creşterea subită a preţurilor a atras o serie de speculanţi pe ceea
ce, în alte cirscumstanţe, este doar o piaţă de nişă la bursa de
mărfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange - CME). Numărul
de contracte realizate pe CME pe carnea de animale în viu a urcat
cu o treime de la începutul anului. Însă executivii, traderii şi
analiştii din industria cărnii susţin că majorarea preţurilor nu se
datorează decât cererii ridicate şi ofertei scăzute şi nicidecum
evoluţiilor de pe bursă. Producţia de carne a stagnat în cazul
celor mai importante ţări exportatoare din acest sector, în
condiţiile în care efectivele de animale s-au împuţinat, ca urmare
fie a secetelor severe din Australia şi America Latină, fie a
preţurilor mici de la începutul anilor 2000, motiv pentru care
fermierii au decis să reducă numărul de animale. Şi costurile
ridicate cu furajele au avut contribuţia lor la această
situaţie.
Naţiunile emergente cer mai multă
carne
În acelaşi timp, clasa de mijloc din state emergente puternice
precum China sau Brazilia, care se află în expansiune, este din ce
în ce mai interesată de o dietă bogată în proteine, punând astfel
presiune pe această industrie prin cererea sa susţinută.
Eddie Troutman, reprezentant al grupului american Cargill, a spus
că este foarte pesimist în ceea ce priveşte exporturile de carne de
vită din următorii ani.
Contractele futures pentru carne de vită în viu de la CME au ajuns
luna trecută până la circa 2,2 dolari (1,7 euro) per kilogram, cel
mai ridicat nivel din ultimele 22 de luni şi destul de apropiat de
recordul stabilit în 2008. Preţul pentru carnea de oaie de origine
australiană a avansat până la peste 12,2 dolari australieni (8,64
euro), un maxim al ultimilor 36-37 de ani.
Creşterea preţului cărnii survine pe fondul temerilor cu privire la
majorarea preţurilor alimentelor, după ce seceta din Rusia a
distrus o parte însemnată din recolta de cereale a ţării,
provocând o creştere bruscă a preţului grâului şi al altor
cereale.
În Arabia Saudită, stat ce depinde puternic de importurile de
alimente, preţul cărnii roşii a urcat cu 12% în perioada
februarie-iulie, potrivit lui John Sfakianakis, economist-şef
pentru Banque Saudi Fransi. "Creşterea preţurilor la alimente va fi
una dintre principale cauze ale majorării inflaţiei de anul
acesta", a explicat Sfakianakis.
Cine câştigă din această situaţie?
Pe de altă parte, fermierii nu pot decât să se bucure de această
situaţie.
"Avem parte în prezent de un business foarte bun de export către
ţări care nu au avut economii chiar atât de devastate de
recesiune", explică şi Craig Uden, un fermier din statul american
Nebraska. Pentru anul acesta, estimările Statelor Unite vizează un
avans de 13% pentru exporturile de carne de vită şi de 9,1% pentru
cele de carne de porc. Principalele destinaţii de export sunt
ţările emergente.
În Brazilia, al doilea mare producător de carne de vită după
Statele Unite, consumul de carne este aşteptat să crească până la
un nou record anul acesta, conducând astfel la o reducere a
exporturilor din domeniu.
De asemenea, consumul de carne de porc din Rusia, Brazilia,
Vietnam, Mexic şi Coreea de Sud este estimat să urce în 2010, deşi
în o parte dintre aceste ţări se găseşte la un nivel inferior celui
de dinainte de izbucnirea crizei financiare. Mai mult, Brazilia,
Rusia şi India, alături de statele europene, consumă mai multă
carne de pui.
În Orientul Mijlociu, una dintre cele mai importante regiuni
importatoare de carne din lume, cererea pentru carnea de miel şi
oaie este "puternică şi tot în creştere", a afirmat Gwendolen Rees,
analist în cadrul Biroului australian de agricultură şi resurse
economice.
O scădere semnificativă a efectivului de animale la nivelul
Australiei, unul dintre producătorii de seamă de carne de miel şi
oaie la nivel mondial, "a însemnat că deşi există cerere
semnificativă pentru această carne, pur şi simplu nu mai sunt
atâtea animale care să o susţină", potrivit lui Rees.
Cu toate acestea, comerţul cu carne este destul de inegal la nivel
global, astfel că tendinţele privind preţul cărnii nu sunt vizibile
în toate colţurile lumii. Spre exemplu, China, ale cărei importuri
de petrol şi minereuri pot da peste cap preţurile la nivel mondial,
nu are aceeaşi influenţă în industria cărnii. China îşi satisface
pe cont propriu consumul intern de carne de porc, spre exemplu.
Preţul alimentelor sare în aer
Creşterea preţului grâului a determinat în august cel mai important avans lunar al preţurilor alimentelor, de după noiembrie 2009, potrivit FAO, scrie AFP. Indicele preţului alimentelor calculat de FAO a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni, urcând cu cinci procente, până la 176 de puncte. Creşterea "reflectă plusul brusc al preţului grâului la nivel internaţional, ca urmare a secetei din Rusia şi a restricţiilor impuse de această ţară în ceea ce priveşte comerţul de cereale", se arată într-un comunicat emis de FAO. Organizaţia internaţională a estimat că în ciuda acestor circumstanţe nefaste, recolta de grâu de anul acesta va fi a treia cea mai mare din istorie, ridicându-se la 646 de milioane de tone, în scădere cu cinci procente faţă de 2009. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, recoltele de pe circa zece milioane de hectare de teren arabil au fost distruse în Rusia. Kremlinul a şocat pieţele internaţionale după ce a anunţat că începând cu 15 august va interzice exporturile de grâu pentru a menţine preţurile interne la un nivel rezonabil şi pentru a asigura necesarul de furaje pentru industria creşterii animalelor.