Clienţii au retras 200 mil. dolari în câteva zile de la cea mai mare bancă din Afganistan

Autor: Andreea Neferu 05.09.2010

Autorităţile de la Kabul au hotărât să intervină pentru a sprijini cea mai mare bancă din Afganistan, Kabul Bank, după ce clienţii acesteia au retras peste 200 de milioane de dolari (156 de milioane de euro) în doar câteva zile, scrie The New York Times. Banca are active de circa 1,3 miliarde de dolari. Oficialii din Afganistan au spus că nu au hotărât încă dacă vor oferi sprijin financiar băncii, care nu este de stat.
Cu toate acestea, banca centrală din ţara situată în Orientul Mijlociu a retras fonduri din străinătate, inclusiv 300 de milioane de dolari (234 de milioane de euro) pe care le ţinea sub formă de rezerve în cadrul băncii centrale americane (Fed), pentru a avea bani la dispoziţie în cazul în care Kabul Bank va avea nevoie de diverse garanţii, au declarat oficiali americani. Panica din Afganistan a pornit la finalul lunii august, atunci când banca centrală locală i-a tras la răspundere pe preşedintele şi pe directorul executiv ai Kabul Bank, după ce a descoperit că instituţia bancară ar fi împrumutat sute de milioane de dolari unor persoane apropiate preşedintelui Hamid Karzai, bani ce ar fi ajuns în investiţii imobiliare riscante din Dubai. Fostul preşedinte al băncii Sherkhan Farnood este acuzat că a folosit 150 de milioane de dolari din banii băncii pentru a cumpăra proprietăţi de lux tot în Dubai pe numele său şi al soţiei.
Printre clienţii Kabul Bank se numără chiar guvernul afgan, care plăteşte salariile celor 250.000 de bugetari chiar prin intermediul acestei instituţii. Ieri după-amiază, forţe de securitate înarmate erau staţionate în faţa principalei filiale a băncii, în condiţiile în care clienţii continuau să îşi retragă banii. Zona din faţa băncii a fost înconjurată cu sârmă ghimpată pentru a ţine mulţimea la distanţă. Între timp, oficialii trezoreriei americane au negat zvonurile privitoare la pregătirea unei acţiuni de salvare a băncii.
"Deşi acordăm asistenţă tehnică guvernului afgan, niciun ban din fondurile contribuabililor americani nu va fi folosit pentru a ajuta Kabul Bank", a declarat secretarul-adjunct al Trezoreriei Neal Wolin. Clienţilor li s-a spus că o singură filială deţine dolari şi că nu pot retrage mai mult de 10.000 de dolari. Andreea Neferu