Low-costul a ajuns şi la echipamentele medicale: piaţa a scăzut cu 40%

Autor: Ioana David 05.09.2010

Piaţa de echipamente medicale, un business anual de ordinul sutelor de milioane de euro, a scăzut în prima jumătate a acestui an cu circa 35-40% potrivit estimărilor companiei GE Healthcare, unul dintre principalii jucători din domeniu.
"În această perioadă se remarcă o scădere a cererii în mediul privat. Printre explicaţii se numără scăderea apetitului de risc al finanţatorilor manifestat prin oferte scumpe de finanţare, cel puţin raportat la perioada 2007-2008, creşterea profilului de risc al operatorilor prin scăderea veniturilor şi deprecierea tehnologică şi scăderea apetitului de dezvoltare din cauza problemelor de cash-flow", a spus Radu Lupu-Gorduza, GE Healthcare zone manager România & Republica Moldova.
La nivelul GE Healthcare, în ultimi trei ani contractele cu statul au reprezentat sub 10% din activitatea companiei pe piaţa locală, astfel că businessul principal se face cu firmele private. Anul acesta, cel mai mare contract pe care l-a avut cu statul a fost de 100.000 de dolari, iar în mediul privat, cel mai mare a atins 2 mil. dolari.

Trei giganţi îşi dipsută o piaţă de 150 mil. euro

GE Healthcare a înregistrat anul trecut pe piaţa locală vânzări de peste 20 mil. euro, atât prin General Electric Medical Systems România SRL, firma prin care actionează direct, cât şi prin alţi parteneri comerciali. Nivelul este similar cu cel din 2008. Stagnarea din 2009 vine după mai mulţi ani de creştere de "două cifre", existând şi situaţia în care cifra de afaceri s-a dublat de la un an la altul. General Electric Medical Systems Romania SRL a fost înregistrată în 2000, iar activitatea de reprezentanţă începuse după 1980.
Pe piaţa de echipamente medicale, estimată la peste 150 mil. euro, GE Healthcare concurează cu Siemens şi Philips. Pe piaţă există de asemenea numeroşi distribuitori care au în portofolii şi alte branduri
"Diferenţele dintre acest an şi 2009 sunt generate de situaţia socioeconomică. Astfel, anul acesta s-a remarcat o creştere a cererii de echipamente low-end, dar şi low-cost. Această situaţie este rezultatul unei lipse a diferenţierii clare între preţul practicat şi nivelul tehnologiei folosite", a mai spus Lupu-Gorduza.
O altă tendinţă pe piaţa echipamentelor medicale a fost de consolidare în condiţiile în care în ultima perioadă două fonduri de investiţii au intrat în acţionariatul celor mai importanţi jucători din industrie. Exsită semnale că tranzacţiile vor continua pentru că la rândul lor, MedLife şi Centrul Medical Unirea (CMU), cu noi acţionari în spate, au început să facă achiziţii de clinici mai mici, semn că piaţa este dinamică.

Tranzacţii fără ecou în piaţa de echipamente medicale

Şeful GE Healthcare este de părere că aceste tranzacţii nu au dinamizat şi piaţa de echipamente medicale.
"Acest capital (introdus în România de fondurile de investiţii care au achiziţionat pachete de acţiuni la operatori locali - n. red.) a fost utilizat, în prima jumătate a acestui an preponderent pentru extinderea prin achiziţia de centre deja existente şi mai puţin pentru inaugurarea de centre noi", a afirmat Radu Lupu-Gorduza.
Pe de altă parte, în sectorul public spitalele au fost recent descentralizate, adică au trecut din admi­nistrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea primăriilor, iar potrivit autorităţilor acest lucru ar putea crea condiţiile pentru noi investiţii în clădiri, dar şi echipamente.
"Descentralizarea este încă la început şi va mai trece o periodă de timp până la trecerea graniţei dintre teoretic şi practic. (...) Având în vedere faptul că descentralizarea reprezintă un proces complex, de durată, care implică corelarea mai multor factori (...), nu estimăm o creştere semnificativă a cererii până la sfârşitul acestui an", a mai spus şeful GE Healthcare.