Conducerea SIF5 nu-l dă pe Staicu pe mâna acţionarilor

Autor: Andrei Chirileasa 05.09.2010

Consiliul de Administraţie al SIF Ol­tenia (SIF5) refuză să convoace ac­ţio­narii pentru a stabili oportunitatea men­ţi­nerii lui Dinel Staicu în funcţia de pre­şe­dinte al societăţii, încălcând astfel or­do­nanţa CNVM emisă după ce Staicu a fost condamnat la patru ani de închisoare.
Conducerea SIF Oltenia şi-a mo­tivat refuzul de a convoca AGA prin faptul că problema ridicată de CNVM a mai fost pusă în discuţia acţio­narilor în august 2008, în urma unei solicitări venite din partea CNVM în februarie 2007, în urma punerii sub acu­zare a lui Dinel Staicu în dosarul Băncii Inter­naţionale a Religiilor (BIR). Atunci, Staicu a fost la un pas de a fi înlăturat din Consiliul de Ad­ministraţie de către Cătălin Chelu. El a reuşit să-şi păstreze funcţia de preşedinte printr-un artificiu, după ce conducerea SIF Oltenia a decis suspendarea drepturilor de vot ale investitorilor presupuşi că ar fi acţionat în mod concertat cu Cătălin Chelu, care vota­seră pentru demiterea sa. A fost prima dată când s-a aplicat această măsură, care apoi a fost îm­brăţişată de toţi şefii de la SIF-uri.
Conducerea SIF Oltenia spune că de la acea AGA şi până în prezent situaţia nu s-a modificat.
Ju­decătoria Sectorului 4 i-a condamnat însă în iunie pe Staicu şi pe fostul preşedinte al Băncii Inter­na­ţionale a Religiilor Ion Popescu la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 8 mil. lei, într-un dosar privind o fraudă de 5 mil. euro. În urma condamnării CNVM l-a suspendat pentru două săptămâni pe Staicu de la conducerea SIF Oltenia, iar acesta şi-a luat concediu pentru două luni.
Staicu a făcut contestaţie la sancţiunea CNVM, susţinând că decizia instanţei nu este definitivă şi că a atacat-o cu apel. Comisia a respins însă contestaţia, pe motiv că, în urma sancţiunii penale impuse de instanţă, Staicu nu mai îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate obligatorii pentru exercitarea funcţiilor de membru al consiliului de administraţie şi de conducător al unei societăţi de investiţii financiare.
Comisia a dispus, pe 19 iulie, convocarea acţiona­ri­lor pentru a stabili dacă este oportun ca Staicu să rămână la conducerea societăţii.
Autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital menţiona, în ordonanţa respectivă, că va solicita instanţei convocarea AGA în cazul în care Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare nu îi va convoca pe acţionari.
Societatea menţionează că acţionarii l-au ales pe Staicu şi pe Carmen Ioana Popescu ca administratori, la jumătatea lunii noiembrie 2008, cu toate că era cunoscută existenţa litigiilor penale ale acestora.
"Litigiile penale sunt o problemă personală a celor doi administratori, neexistând implicaţii în acti­vi­tatea desfăşurată în cadrul SIF Oltenia, după ce aceştia au fost aleşi în conducere", se arată într-un co­mu­nicat al societăţii transmis, vineri, BVB.
Dine Staicu conduce una dintre cele mai impor­tante companii de pe Bursă, având sub administrare active de 1,5 mld. lei (350 mil. euro).