Fostul ministru al agriculturii parcă s-ar fi trezit vineri

Autor: Cristina Stoian 05.09.2010

Mihail Dumitru, fostul ministru al agriculturii, criticat că nu a fost prezent în mass-media, parcă s-ar fi trezit vineri: "Azi de dimineaţă am obţinut de la Ministerul Finanţelor bani pentru obligaţiile în ceea ce priveşte subvenţiile pentru fermieri pentru trimestrele 3 şi 4. Ieri am semnat ordinul pentru decontarea primelor subvenţii pentru motorină în valoare de 36 mil. lei. Am început deja plata subvenţiei pentru creditul agricol. Am făcut plăţile pe ianuarie şi februarie, iar astăzi şi mâine se vor face plăţile pentru primul semestru al lui 2010 pentru creditele de anul trecut", a anunţat vineri Dumitru la predarea mandatului.

Dumitru a spus că a preluat ministerul având o datorie de două miliarde de lei şi că îl lasă cu bani în vistierie, suma obţinută de la Finanţe fiind de circa 140 de milioane de lei pentru T3 şi de 190 de milioane de lei pentru T4, ceea ce îi va face "mai uşoară" misiunea viitorului ministru, Valeriu Tabără.

Pe lista realizărilor se află şi crearea noului cadru legal privind ajutoarele de stat conform regulilor UE. "A fost o misiune dificilă, greu de explicat, deoarece fermierii din România au fost obişnuiţi timp de 20 de ani cu anumite forme de subvenţii, care se acordau în funcţie de mandat, fără a respecta o anumită rigoare sau considerente de eficienţă şi nevoie de dezvoltare specifică a unui segment", a spus fostul ministru. Un exemplu este subvenţia pentru vaci, care până anul acesta se acorda fermierilor în funcţie de numărul de animale deţinute la începutul lui 2008, chiar dacă aceştia vânduseră din efectiv. Decizia ministrului a fost luată însă în mai anul acesta, după ce, întrebat de ZF în februarie de ce face această risipă, spusese: "Nu este corect să primeşti bani pe vacile vândute, dar situaţia se va menţine încă trei ani, aceasta fiind negocierea cu Bruxellesul".
În timpul mandatului lui Dumitru au fost aprobate, prin hotărâre de guvern, şase scheme de ajutor care să contracareze o parte din efectele negative produse de tăierea ajutoarelor de stat acordate fermierilor până în 2010. În timpul mandatului lui Mihail Dumitru plata subvenţiilor directe a ajuns să se facă la timp, astfel încât să nu plătim penalităţi Uniunii Europene, iar începând de anul trecut s-a alocat un avans de 70% din suma venită de la Bruxelles pentru ajutoarele la hectar.

Întrebat de ZF care este nota pe care o acordă mandatului său, Dumitru a avut un răspuns diferit de cel al fermierilor care îl consideră unul dintre cei mai slabi miniştri de până acum. "Sunt o persoană extrem de exigentă, consider că nimeni nu este perfect, de aceea nu îmi acord nota maximă, dar cred că merit o notă bună în sistemul meu de evaluare", a spus fostul ministru.