Cum va putea acest guvern să depăşească impresia că este unul de umplutură?

Autor: Iulian Anghel 05.09.2010

Schimbările petrecute în sânul echipei guvernamentale ridică semne de întrebare cu privire la seriozitatea cu care a fost făcută remanierea şi la intenţia şefului guvernului, Emil Boc, de a-şi alege o echipă puternică, capabilă să traverseze lunga perioadă dificilă care se aşterne în faţa României.

Presiunea publică asupra Guverului era imensă şi schimbările erau iminente, mai cu seamă că fuseseră anunţate de multă vreme. Dar de ce a fost atunci atât de surprins fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, de înlocuirea sa din funcţie? Ce s-a petrecut în spatele uşilor închise şi câtă speranţă de viaţă dau acestui nou guvern cei care l-au conceput?
Victor Ponta, liderul opoziţiei PSD, nu este un prieten al lui Sebastian Vlădescu şi o spune deschis. Dar remarcă: "E o prostie să schimbi ministrul de finanţe cu o lună înainte să întocmeşti bugetul de stat şi în mijlocul negocierilor cu FMI şi cu Comisia Europeană. Nu sunt un mare admirator al domnului Vlădescu, e totuşi un bun profesionist şi era un ministru de finanţe care lucra la ceva în acest moment".
Despre noul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, Victor Ponta spune: "Noul ministru (...) pe care noi l-am remarcat cu toţii în Parlament prin faptul că tace foarte inteligent la absolut toate discuţiile despre finanţe, oricât de inteligent şi oricât de bun ar fi, cred că-i trebuie cel puţin o lună să înveţe unde îi este biroul".

Semnele de întrebare privind acest nou guvern au fost ridicate de faptul că, în momentul în care schimbi ceva în plan politic - PDL admite deschis că avea nevoie de o îmbunătăţire a imaginii - vii cu nume sonore. Nimic nu este mai important pentru România, în acest moment, decât ca ea să-şi recâştige încrederea în sine şi acest lucru ar fi putut fi, parţial, realizat prin "racolarea" în Guvern a unor nume cunoscute, arată analiştii. Rochiile cele mai frumoase se aşază totdeauna în vitrină, nu se ţin în magazie.
"Nu aveau în magazie rochii mai bune", comentează profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti Daniel Barbu.
"Sunt îngrijorat, pentru că înlocuitorul ministrului finanţelor (noul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţeani - n.n.) este un necunoscut. Dacă va trebui să înveţe acum funcţionarea ministerului, va fi o perioadă proastă. Nu se fac experimente în perioade de criză", afirmă pentru Agenţia France Presse analistul economic Aurelian Dochia.

"Observ o oarecare vulnerabilitate la domnul Ialomiţianu, care nu a avut experienţa negocierilor internaţionale", a comentat, pentru aceeaşi agenţie, preluată de Mediafax, analistul financiar Bogdan Baltazar, precizând, totuşi, că lui Ghorghe Ialomiţeanu ar trebui să i se acorde o şansă.
Publicaţia britanică The Economist asemuia, la finele săptămânii, remanierea din sânul guvernului român cu o gală a premiilor Oscar: "Unii dintre câştigători au fost surprinşi, chiar emoţionaţi până la lacrimi, dar foarte bucuroşi că au fost consideraţi merituoşi".
Ce şanse are noul guvern de a face ceva notabil? "Este un guvern născut mort. Nu va face nimic. Va trăi târâş. Este un guvern de sacrificiu, un guvern al răfuielii din PDL", comentează profesorul de ştiinţe politice Stelian Tănase.

Lipsă de imaginaţie sau lipsă de soluţii? "Şi una, şi alta. Mai mult, este vorba despre lipsa oricărui criteriu care garantează o guvernare şi de lipsa oricărei înţelegeri despre ceea ce presupune să guvernezi o ţară", susţine, la rândul său, profesorul Daniel Barbu.
Dintre cei şase miniştri care au depus jurământul la finele săptămânii - Ion Ariton la Economie, Gheorghe Ialomiţianu la Finanţe, Valerian Vreme la Comunicaţii, Ioan-Nelu Botiş la Muncă şi Protecţie Socială, Anca Boagiu la Transporturi , Valeriu Tabără la Agricultură - doar ultimii doi sunt mai cunoscuţi. Cee ce îi uneşte este faptul că, cu toţii, sunt parlamentari. Astfel, în acest moment, nu mai există în guvernul Boc 5 niciun independent.
Cristian Preda, deputat european din partea PDL, unul dintre membrii grupului de opoziţie din sânul partidului de guvernământ, comentează cu ironie: "Premierul - care a susţinut mereu că remanierea se face, nu se discută - a aşteptat să discute cu grupurile parlamentare pentru a face schimbările în guvern. Am putea spune că remanierea s-a parlamentarizat. (...)"
Preda face parte din grupul de oameni politici din PDL care ar fi dorit o schimbare profundă în Guvern care să înceapă chiar cu primul-ministru. Liderul informal al acestui grup este Elena Udrea, ministrul dezvoltării, un apropiat al şefului statului. Cum comentează acum Elena Udrea schimbarea din Guvern? "Cred că un nou premier şi un nou Cabinet ar fi beneficiat de o perioadă de graţie din partea românilor, un timp suficient pentru ca primele efecte ale ieşirii din criză să se facă simţite."
Viaţa noului guvern va fi una dificilă - un dans pe sârmă. Opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură care va fi depusă, cel mai probabil, în octombrie. Susţinerea parlamentară a coaliţiei de guvernare este una şubredă - maximum 25 de voturi îi mai trebuie opoziţiei pentru a trânti guvernul în Parlament. A fost acest Cabinet ima­ginat să reziste doar până la moţiunea de cenzură?
Analistul Stelian Tănase spune: "Acest Guvern poate să meargă şi până la finalul mandatului, dacă PDL se mobilizează în Parlament. Dar nu ar fi o surpriză să cadă ţinând cont de faptul că este un guvern născut dintr-o răfuială în sânul democrat-liberalilor. Şansa lui este că parlamentarii PDL nu doresc alegeri anticipate la care
s-ar ajunge, foarte probabil, dacă Guvernul cade".
Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a spus, de altfel, la finele săptămânii, că PDL nu doreşte anticipate.

Averile noilor miniştri

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, are şase terenuri intravilane, în suprafaţă totală de 5.978 de metri pătraţi, un apartament şi două case, în oraşul Braşov şi judeţul Braşov, conform declaraţiei de avere depusă de acesta la 14 iunie, în care se specifică faptul că bunurile imobiliare enumerate au fost moştenite de soţia acestuia, au fost câştigate în instanţă sau au fost cumpărate.
Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, are un teren agricol de 1.865 de metri pătraţi, două terenuri intravilane, cu o suprafaţă cumulată de 2.465 de metri pătraţi, trei apartamente, o casă şi două spaţii comerciale, în Oneşti şi Bacău, toate obţinute prin cumpărare, potrivit declaraţiei de avere depusă de demnitar la 10 iunie.
Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, are în proprietate două terenuri intravilane, în suprafaţă cumulată de 4.400 de metri pătraţi, şi a două case, acestea fiind situate într-o comună din judeţul Timiş şi în Timişoara, conform declaraţiilor de avere ale acestuia, actualizate în iunie.
Ioan Nelu Botiş, ministrul muncii, este proprietar al unui teren intravilan, de 1.929 de metri pătraţi, în judeţul Cluj, al unei case şi al unui spaţiu comercial în municipiul Bistriţa. Potrivit declaraţiilor de avere şi de interese, depuse la 2 iunie, familia Botiş deţine tablouri estimate la 3.000 de euro, iar soţia ministrului este acţionar unic al unei societăşi comerciale care i-a adus venituri şi dividende în valoare cumulată de 210.000 de lei.
Ion Ariton, ministrul economiei, conform declaraţiei sale de avere depusă pe 14 iunie, nu deţine terenuri, ci doar un apartament, moştenit, o casă, ambele în Sibiu, precum şi o casă de vacanţă în judeţul Sibiu. Ariton are acţiuni de aproximativ 45.000 de lei la o bancă, dar şi datorii de 30.000 de euro, scadente în 2011, la două persoane fizice.
Anca Boagiu, ministrul transporturilor, are averea cea mai mică dintre noii miniştri ai Cabinetului Boc, dar cele mai mari datorii. Actualul ministru al transporturilor, conform declaraţiei de avere din 15 iunie, este proprietar al unui apartament în Constanţa, al unei case, în Bucureşti, al unui autoturism din 2008 şi al unui cont bancar de investiţii, în sumă de 23.714 lei. Anca Boagiu a contractat un împrumut bancar de 285.000 de lei şi are o datorie de 40.000 de euro. Mediafax