IMM-urile ar putea adopta standardele IFRS în 2012-2013

Autor: Izabela Badarau 05.09.2010

Standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), utilizate în prezent de marile companii şi bănci, ar putea fi folosite şi de IMM-urile din România peste trei ani, spune Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

"Sprijinim adoptarea IFRS şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Este un proiect mare, pe care sperăm să-l finalizăm într-un an şi jumătate sau doi. Încercăm să găsim un echilibru între costurile şi beneficiile pe care le aduce raportarea conform IFRS. Este de fapt vorba de o adaptare a ceea ce avem deja şi o aliniere la IFRS", a declarat Toma pentru ZF, în cadrul Congresului profesiei contabile din România, care a reunit la Bucureşti peste 1.500 de specialişti contabili din ţară şi din lume.

Board-ul standardelor internaţionale de contabilitate (IASB), cel care emite standardele IFRS, a făcut o variantă mai simplă pentru firmele mici. "Varianta pentru IMM-uri nu are mai mult de 230 de pagini, fiind mult simplificată faţă de standardele internaţionale complete", a spus Paul Pacter, membru în Consiliul IASB. El a spus ieri la Bucureşti că 65 de ţări la nivel global au adoptat sau plănuiesc să adopte standardele IFRS pentru IMM-uri, printre care se numără Guyana, Venezuela, Brazilia sau Surinam. În UE, 19 ţări intenţionează să adopte standardele IFRS pentru IMM-uri, potrivit lui Pacter. "Numai în Europa sunt 55 de standarde locale de contabilitate diferite pentru IMM-uri. Firmele fac tranzacţii în afara graniţelor sau au nevoie de finanţare. Cum poţi să conduci un business când sunt atâtea diferenţe?", a spus Pacter.

Pe de altă parte, unii susţin că adoptarea standardelor internaţionale de contabilitate şi de către firmele mai mici este prea complicată. "Pot garanta că dacă IMM-urile ar adopta standardele IFRS, în următorii zece ani micii profesionişti contabili vor fi în afara pieţei. Standardele internaţionale sunt prea complexe", a susţinut Luc Hendrickx, director de relaţii externe la Asociaţia Europeană pentru IMM-uri (UEAPME). El a arătat că la nivelul UE, din 25 de milioane de întreprinderi, 99,8% sunt IMM-uri, dintre care jumătate sunt firme cu un singur angajat. "Este încă şocant că politicile sunt conduse de marile industrii", a mai spus Hendrickx.
Politicienii vor avea mai puţină putere în conducerea politicilor fiscale, în prezent folosindu-se şi de reglementări contabile pentru a favoriza creşterea veniturilor bugetare, ceea ce ridică un semn de întrebare asupra uşurinţei cu care vor fi adoptate standardele IFRS.