Un nou guvern, un nou împrumut cu FMI. Negocierile vor începe în octombrie

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 05.09.2010

Guvernul Boc remaniat se pregă­teş­te să înceapă luna viitoare ne­gocierile cu FMI pentru un nou îm­prumut prin care să fie asi­gurată inclusiv rostogolirea ra­telor din acordul actual de aproape 13 mld. euro care expiră în primăvara anului viitor. În 2011 România va avea de finanţat un deficit bu­getar de cel puţin 6 mld. euro dacă va reuşi să re­ducă nivelul acestuia la 4,4% din PIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord. Către FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar în 2012, când începe rambursarea ratelor de capital, nota de plată va creşte la 1,8 mld. euro.

De asemenea, Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum mare de datorie pe termen scurt contrac­ta­tă în acest an şi în 2009. Serviciul da­toriei publice gu­vernamentale pe anul viitor cuprinde rate de ca­pi­tal de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld. euro, adică un total de peste 13 mld. euro. "Guvernul României şi-a exprimat interesul pen­tru a avea un nou aranjament, însă este un pic pre­matur pentru că mai sunt mai multe luni din ac­tualul acord şi pe măsură ce se apropie de final vom discuta cu Guvernul", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, pre­zent la evenimentele prilejuite de aniversarea de 130 de ani a BNR. El a spus că în octombrie va fi vorba de discuţii preliminare. Franks s-a întâlnit vineri cu premierul Emil Boc, care l-a asigurat că schimbarea ministrului fi­nan­ţelor nu va afecta decizia politică de conti­nuare a acordului. Totuşi, instabilitatea politică s-a re­flec­tat în deprecierea abruptă a leului vineri, cursul urcând pe piaţă până la 4,29 lei/euro.

Echipa Fondului urmează să revină în oc­tom­brie pentru o nouă vizită de evaluare, ocazie cu care vor începe şi discuţiile privind noul împru­mut, pe baza proiectului de buget pentru anul viitor. Fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu afirma în iulie că România are nevoie de un nou acord care să se întindă până în 2013, inclusiv cu componentă de finanţare, nu doar de tip preventiv. Echipa de secretari de la Finanţe nu se schim­bă, astfel că de construcţia bugetului se va ocupa tot Gheorghe Gherghina, iar strategia de finanţare a deficitului va fi condusă de Bogdan Drăgoi. Anul viitor Ministerul Finanţelor va avea în funcţiune noul program de finanţare externă flexibilă. Drăgoi a declarat pentru ZF că prima emi­siune de titluri în euro va fi lansată luna viitoare, adică mai devre­me decât era anticipat . n Persoanele care obţin venituri din drept de autor nu vor mai trebui să depună declaraţiile şi să facă plata contribuţiilor, obligaţia urmând să revină angajatorilor, spune Gheorghe Ialomiţianu, noul ministru al finanţelor, la Interviurile Gândul.