Americanii de la Franklin Templeton au primit mandatul de administrator al celei mai mari afaceri din România

Autor: Roxana Pricop 06.09.2010

Acţionarii Fondului Proprietatea au scris ieri istorie, ziua de 6 septembrie urmând să rămână data la care Fondul Proprietatea, cea mai valoroasă companie din economie, a trecut din administrarea locală pe mâinile unui manager de renume internaţional-Franklin Templeton. De greutatea momentului sunt legate şi dividendele de 1,1 mld. lei - printre cele mai mari recompense plătite de o companie românească.



Convocaţi să aprobe nu­mirea companiei bri­tanice Franklin Tem­pleton ca administrator unic al Fondului Proprietatea, peste 200 de acţionari, reprezentând peste 70% din drepturile de vot, au participat ieri la Adunarea Generală.

Prezenţa a fost un record com­parativ cu alte adunări similare orga­nizate de fond, iar cei veniţi aveau sentimentul că inevitabilul este pe cale să se producă. Nu doar numărul celor prezenţi a fost o premieră, ci şi calitatea celor prezenţi: foştii proprietari, oameni în vârstă, aproape că nu se mai vedeau printre costumele elegante ale bro­kerilor, avocaţilor, consultanţilor şi bancherilor veniţi fie să ia pulsul evenimentelor, fie să voteze în numele unor acţionari privaţi.
În minutele rămase până la ora 12.00, câţiva dintre acţionari îşi făceau calcule cu privire la preţul la care ar urma să vândă acţiunile fondului pe Bursă, luând listarea la Bursa de la Bucureşti drept o chestiune de timp.
"Sunt dispus să le vând atunci când ating un preţ pe Bursă de peste 5 lei", spune Silviu Mihărtescu, fost proprietar şi acum acţionar la fond cu 350.000 de acţiuni.
Cu jumătate de oră întârziere, cei peste 200 de acţionari reuşesc să intre în amfiteatrul aproape neîncăpător pentru a lua parte la ceea ce urma să fie "cea mai fericită AGA din istoria Fondului Proprietatea", aşa cum a apreciat Ionuţ Popescu, fostul director general al fondului. Votarea primului punct de pe ordinea de zi a început cu o atmosferă relaxată şi cordială, din loc în loc întreruptă de nemulţumirile unui ac­ţionar privind controlul statului la Fondul Proprietatea.

Cu puţin timp înainte de ora 13.00 se trece la aprobarea primului punct de pe ordinea de zi - aprobarea noului act constitutiv prin care Templeton devine oficial administratorul Fondului Pro­prietatea. Valeria Nistor, fost director juridic al fondului, explică principalele modificări din noul act constitutiv.
"Pentru a face o listare serioasă, nu puteam lăsa fondul cu doar patru ani de viaţă din momentul listării, astfel că am decis să prelungim pe durată nelimitată funcţionarea fondului", a spus Valeria Nistor.
În decursul unui sfert de oră, ac­ţionarii aprobă noul act constitutiv şi numirea lui Franklin Templeton în funcţia de administrator unic al activelor de 14,64 mld. lei ale fondului şi listarea la Bursa de Valori Bucureşti.
La ora 13.15, în aplauze, Ionuţ Popescu, aflat la prezidiu, îi dă cuvântul lui David Smart, şeful pe fonduri su­verane din cadrul Franklin Tem­pleton.
Smart se angajează în faţa ac­ţionarilor că documentaţia necesară listării Fon­dului la Bursa de Valori Bucureşti va fi depusă la CNVM până pe 22 decembrie. Cu directoratul în prezidiu, acţionarii pe scaunele din amfiteatru, AGA începe să ia pro­porţiile unui spectacol.

Abia când ia cuvântul Mark Mobius, unul dintre cei mai influenţi profesionişti de pe pieţele financiare şi cel care va coordona administrarea fondului, începe cu adevărat spectacolul. Acţionarilor le este prezentat un film depre activitatea Franklin Templeton, urmat de o prezentare în PowerPoint a obiectivelor Franklin Templeton.
"Am fost şocat de furia din rândul acţionarilor de anul trecut şi mă bucur că văd feţe fericite acum. Profesioniştii noştri consideră că este o misiune sacră conducerea fondului. Vrem să conducem fondul aşa cum facem cu celelalte fonduri pe care le avem în portofoliu", a afirmat Mark Mobius.
Aşa cum l-a anunţat, obiectivul numărul unu este pentru Franklin Templeton ca pe parcursul lunii octom­brie să înceapă distribuţia divi­dendelor în valoare de 1,1 mld. lei rămase restante, pe locul secund fiind listarea la Bursa de Valori Bucureşti - eveniment care va avea loc cel mai probabil la începutul anului viitor.
Despre listarea la Bursa de la Londra, Mobius a declarat că va avea loc cel mai probabil la finele anului 2011.

Rapid se trece la aprobarea urmă­torului punct pe ordinea de zi: posi­bilitatea de a răscumpăra 10% din capital. Punct aprobat cu majoritate de acţionari şi asupra căruia Mark Mobius a dat asigurări că operaţiunea se va produce după ce compania Franklin Templeton va avea o valoare a Fondului Proprietatea şi în funcţie de preţul acţiunii pe Bursă.
Tirul buletinelor de vot continuă cu aprobarea membrilor noului organ de conducere al fondului, după ce în prea­la­bil au fost revocaţi din funcţie direc­toratul şi Consiliul de Supra­veghere. Cei cinci membri ai Comitetului Repre­zen­tanţilor, aşa cum au fost votaţi de acţionari, sunt Corin Trandafir, reprezentatul moşte­nitorilor Malaxa şi Auschnit - cei mai importanţi acţionari privaţi ai fondului, Cristian Buşu-fostul director economic, Bogdan Drăgoi - secretar de stat la Finanţe, Monica Maurer-consiliera fostu­lui ministru al economiei, şi Sorin Mîn­druţescu - directorul general al Oracle. Pentru o indemnizaţie de 9.000 lei/lună, cele cinci persoane vor monitoriza acti­vitatea de administrare a Franklin Templeton - unul dintre cei mai mari administratori de fonduri la nivel global.
Aceştia vor analiza bugetul de venituri şi cheltuieli şi planul de afaceri înainte de a fi aprobate de acţionari, vor monitoriza investiţiile, tranzacţiile majore din portofoliu şi vor verifica în ce măsură administratorul atinge ţintele de ran­dament.
După patru ore, acţionarii ajung să ia şi cea mai valoroasă decizie: distribuirea dividendelor de 1,1 miliarde de lei rămase neplătite din urma profiturilor din 2008 şi 2009. Cum la 20 august Ministerul de Finanţe era acţionar cu 52% din capital, peste 570 de milioane vor merge către statul român. În prezent, participaţia Finanţelor este de circa 49%.
Optimismul de la începutul adunării s-a transformat la final în satisfacţie.
Nu acelaşi lucrui se putea citi însă şi pe faţa unei femei de la ţară, din Argeş, cu sacoşă de rafie în mână, care alerga după Crinuţa Dumitrean, pre­şedintele Auto­rităţii Naţionale pentru Restituirea Pro­prietăţilor, cerându-i să îi fie acordate despăgubirile cuvenite.

Ce au decis ieri acţionarii Fondului Proprietatea: