Fonduri nerambursabile de 300 mil. lei pentru IMM-uri, epuizate în mai puţin de o oră şi jumătate. 8 proiecte în mai puţin de o secundă

Autor: Adriana Rosoga 06.09.2010

688 de IMM-uri au înscris astăzi proiecte online pentru a obţine finanţare de la UE de până la 250.000 de euro pentru achiziţii de utilaje sau construcţia de hale de producţie. Înregistrarea online a început la ora 9 şi în 80 de minute a fost stopată deoarece valoarea proiectelor depuse a depăşit de două ori bugetul alocat pentru acest apel care este de 300 mil. lei. Interesul pentru fondurile europene este sporit deoarece aceştia sunt ultimii bani de la UE, întreg bugetul alocat până în 2013 pentru investiţii de până la 250.000 de euro fiind pus la dispoziţia firmelor o dată cu acest ultim apel.

Pentru a obţine banii europeni, firmele trebuiau să se înscrie online şi în termen de zece zile să depună proiectul la sediul Organismului Intermediar, structură din cadrul Ministerului Economiei care asigură evaluarea proiectelor.

Opt din cele 688 de proiecte au fost înregistrate în mai puţin de o secundă, şi alte zece proiecte într-o secundă, ceea ce a creat divergenţe între consultanţii care au înscris proiecte europene.

Firma de consultanţă Goodwill Consulting a înscris în total 41 de proiecte, cu o valoare totală de circa 2 mil. euro, iar primele 6 proiecte au fost înregistrate online în mai puţin de o secundă. Deszo Peter, directorul general al companiei care a fost înfiinţată în 2008, spune că a pregătit înainte toate datele pentru a le completa în sistem. "14 angajaţi s-au ocupat de înregistrarea proiectelor simultan. Am avut formularele pregătite înainte şi când s-a dat drumul doar apăsat butonul de înregistrare. Înscrierea online este un prim pas, asta nu garantează reuşita proiectului care va fi verificat de organismul intermediar", precizează reprezentantul firmei Goodwill Consulting, companie care este fondată de Harsanyi Gabor Peter (32 de ani), de origine maghiară, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, George Stoian, consultant pe fonduri europene în cadrul Initial Advisory, companie care a înscris în această cursă un singur proiect, spune că pentru completarea formularului erau necesare măcar câteva secunde, în cazul în care se utiliza un program de completare automată, având în vedere că era necesară şi completarea unui cod anti-spam. "Cum se poate completa un formular în mai puţin de o secundă? Prin modul lui funcţionare, codul anti-spam implică factorul uman, adică tastareamanuală a caracterelor. Dacă se dă refresh se pierd toate datele şi trebuie recompletate."

Proiectele au fost înregistrate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, "Proiecte de investiţii de până la 1.075.000 lei."