La profesori şi medici, minus 20% la salariu în iulie. La funcţionari, doar 15%

Autor: Adelina Mihai 06.09.2010

Salariile funcţionarilor publici au scăzut în iulie cu 14,4%, iar cele ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială au fost reduse cu 19,8%, în timp ce profesorii au avut parte de cele mai mari scăderi salariale, de peste 22%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Deşi bugetarii trebuia să aibă salarii reduse cu 25% în iulie, statisticile nu confirmă aplicarea legii adoptate la presiunea FMI.

O mare parte din bugetari aveau venituri apropiate de nivelul salariului minim pe economie (de 600 de lei brut) şi nu era legal să fie reduse, iar alţii au beneficiat în iulie de primele de vacanţă pe care nu şi le-au putut lua atunci când au intrat în concediu din cauza lipsei de fonduri, sunt explicaţiile date de Statistică.
"Nu se reflectă scăderea de 25% în unele cazuri pentru că primele de vacanţă din lunile anterioare nu au fost încasate la intrarea în concediu şi s-au acordat în iulie în limita bugetelor disponibile, aceste fonduri fiind blocate la începutul anului. Mai sunt cazurile din asistenţă socială, pentru care angajaţii nu sunt plătiţi în fiecare lună întotdeauna şi se întâmplă să fie plătiţi o dată la 2-3 luni", susţine Silvia Pisică, director în cadrul INS.

Salariul mediu net din economie a scăzut cu 4,7% în luna iulie faţă de luna anterioară, ajungând la 1.335 de lei (318 euro).
În administraţia publică, salariul mediu net a fost de 1.653 de lei, în scădere cu mai puţin de 15% faţă de luna precedentă. Însă reprezentanţii instituţiilor publice spun că cei mai afectaţi au fost cei din administraţiile locale, care au aplicat corect reducerea salarială şi care au avut dintotdeauna salarii mai mici decât cei din ministere. "După aplicarea reducerii de 25%, am rămas cu un salariu net de 850 de lei. De fapt reducerea venitului meu a fost de 35%, pentru că au inclus şi sporul de vechime şi cel de încadrare în salariu. Sunt absolvenţi de facultate care câştigă 540 de lei şi angajaţi care iau în mână 400 de lei, pentru că reducerile la noi s-au aplicat şi la cei care obţineau salariul minim pe economie", spune Laura Stanciu, consilier la direcţia buget din cadrul Primăriei din Ploieşti.

Salariile din învăţământ au scăzut cel mai mult în iulie, cu 22,6%, valoarea salariului mediu net ajungând la 1.133 de lei (270 de euro), acesta fiind unul din sectoarele cu cele mai mici salarii din economie.
Marius Eşi, profesor de ştiinţe socio-umane în cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Suceava, susţine că veniturile sale au scăzut cu aproape 35% de la începutul anului, întrucât sporurile pe care le obţinea - cel de doctorat, în cuantum de 15% din salariu şi gradaţia de merit în cuantum de 25% din salariu - nu aveau voie să depăşească 30%, prin aplicarea legii salarizării.
"Sper să iau măcar 1.600 de lei după reducerea de 25%, însă nu se poate vedea cu exactitate decât în octombrie, pentru că profesorii primesc în tranşe banii pentru lunile de vară. Dacă anul trecut am luat pentru perioada de vară aproape 8.000 de lei (1.900 de euro), acum am luat 6.500 de lei (1.550 de euro), cu aproape 20% mai puţin", spune Eşi.